kronika

V letalski nesreči na Bovškem umrl brežiški pilot

31.7.2018 | 09:15 | J. A., foto: M. L., arhiv DL

Stjepan Kolić (na sredini) na dnevu odprtih vrat Letalskega centra Cerklje ob Krki, Padalskega kluba iz Cerkelj ob Krki in Aerokluba Posavje leta 2011. Poleg njega sta še Cvetko Daničič (levi), takratni v.d. direktor Letalskega centra, in pilot Grega Kralj.

Stjepan Kolić (na sredini) na dnevu odprtih vrat Letalskega centra Cerklje ob Krki, Padalskega kluba iz Cerkelj ob Krki in Aerokluba Posavje leta 2011. Poleg njega sta še Cvetko Daničič (levi), takratni v.d. direktor Letalskega centra, in pilot Grega Kralj.

Bovec, Brežice - V nedeljo se je na Bovškem zgodila huda letalska nesreča, v kateri je umrl izkušen pilot Stjepan Kolić iz Brežic, gonilna sila Aerokluba Posavje.

Kot je poročal Dnevnik je vlečno letalo za seboj vleklo jadralno letalo, ki ga je upravljala pilotka in skupaj sta poletela. Kaj je šlo narobe, še ni jasno, a neuradno naj bi letalo začelo izgubljati višino. Pri tem se je pilotki jadralnega letala uspelo odklopiti od vlečnega letala in varno pristati. Vlečno letalo je strmoglavilo, razbitine pa je zajel ogenj. Pilot letala je v nesreči umrl.

Dodano ob 11.35

Iz službe za preiskovanje letalskih nesreč in incidentov na ministrstvu za infrastrukturo, so sporočili:

"Preiskovalni organ za varnost v civilnem letalstvu v skladu z mednarodnimi in nacionalnimi predpisi vodi neodvisno preiskavo dogodka z namenom ugotoviti vzrok nesreče in ne ugotavljati krivdo ali odgovornost.

Okoliščine nesreče še vedno preiskujemo. Zaenkrat lahko pojasnimo, da je bilo v nesreči udeleženo vlečno motorno letalo Robin DR400, ki je za seboj vleklo jadralno letalo. V naslednji dneh bo objavljeno uvodno poročilo o preiskavi, ki bo vsebovalo do zdaj znane in potrjene podatke o nesrečnem dogodku."

Dodano ob 12.07

Ob tragični nesreči v kabinetu župana Občine Brežice pravijo:

"Stjepan Kolić je bil kot bolničar 2. ekipe za prvo pomoč več kot dvajset let dejaven pripadnik Civilne zaščite občine Brežice. Sodeloval je v številnih urjenjih, vajah ter posredovanjih ob naravnih nesrečah ter drugih dogodkih.

Še zlasti velja izpostaviti odlično opravljene naloge izvidovanja iz zraka z letalom Dimona za Civilno zaščito občine Brežice ob poplavah. Z njegovimi posnetki iz zraka si je ob poplavah Kostanjevice na Krki pomagal tudi Štab Civilne zaščite Kostanjevica na Krki.

Župan občine Brežice je decembra 2014 Stjepanu Koliću, pripadniku Civilne zaščite občine Brežice, podelil zahvalo za sodelovanje pri posredovanju Civilne zaščite občine Brežice ob naravni nesreči z žledom, februarja 2014 v občini Logatec. Civilna zaščita občine Brežice je tedaj dobila nevarno nalogo odstranjevanja od žleda polomljenih vej ter dreves ob strmem ter zaradi ostankov ledu drsečem pobočju rečice Logaščica.

Ob migrantski krizi leta 2015 v občini Brežice je v sestavu enote prve pomoči Civilne zaščite občine Brežice dejavno sodeloval pri logističnem upravljanju Sprejemnega centra za begunce v Brežicah.

Stjepan Kolić je bil človek z velikim srcem, ki je v sestavu Civilne zaščite občine Brežice prostovoljno sprejemal številne naloge ter jih v dobro ljudi s srčnostjo izvrševal. Za njim bo ostala v vrstah Civilne zaščite občine Brežice velika praznina."

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava