namig za premik

Castle Kolpa Music Festival

2.8.2018 | 20:00

V prelepi naravi, neposredno ob reki Kolpi, se bo letos odvil povsem nov festival, v Fari v Kostelu, Castle Kolpa Music Festival, ki bo potekal od 2. do 4. avgusta 2018. Naravne danosti prekrasne kostelske občine bodo v organizaciji Intalite d.o.o, ki je znan po vrhunski koncertni in festvalski tehniki tokrat ponudile tudi vrhunski festival za mlade in mlade po srcu na kar treh odrih: na Glavnem odru, Odru ob plaži in Areni. Bogat glasbeni program festivala vam bo ponudil vrhunske tuje in domače skupine in didžeje. Na Glavnem odru se bodo v treh večerih zvrstili nastopi skupin: Clawfinger, Laibach, Plavi orkestar, Magnifico, S.A.R.S., Big Foot Mama, Hladno pivo, Happy Ol'mc Weasel, Hamo & Tribute 2 Love, Brkovi, Gramophonedzie Live Experience, Prismojeni profesorji bluesa, Stray train, Jackson, Ice on fire in drugih. Na drugih dveh odrih pa se obetajo še številne druge skupine in didžeji. Ob obfestivalskih dejavnostih bo na voljo tudi plaža na reki Kolpi, v kateri se boste lahko ohladili v vročih avgustovskih dneh. V kamp boste lahko prišli že 1. avgusta, ko se bo odvil predvečer festivala z odličnima mladima slovenskima skupinama Koala Voice, 2B in drugimi. Vstopnice po nižji ceni do 28. junija so na voljo na vseh Eventimovih prodajnih mestih po Sloveniji, na Petrolih in na www.eventim.si!

Organizacija festivala kot tudi sam Glavni oder bodo prava paša za oči in v užitek obiskovalcem, saj se obeta resnično velik in profesionalen oder, kot se spodobi za vse velike skupine, ki bodo nastopile na njem, kot tudi tiste nekoliko mlajše, ki jim bo nastop na tem odru zagotovo ostal v lepem spominu. Na festivalu bo na programu tudi nekaj monokomedij, gledaliških predstav in drugega. Festival ponuja tudi vrhunsko kulinariko in je ekološko usmerjen. Ponudil bo kvalitetno preživet prosti čas, kjer boste lahko spoznali veliko novih ljudi, prijateljev, kot tudi prekrasno naravo in seveda odlično glasbo na vrhunsko opremljenih odrih. Ker gre za t. i. »camping festival«, vam Castle Kolpa Music festival ponuja kampiranje ob reki Kolpi v lepo urejenem kampu in glamping vasi. Preverite več možnosti (od klasičnega kampiranja, do vip kampiranja, glampinga in caravaninga) na spletni strani www.eventim.si

PLAVI ORKESTAR

Plavi orkestar ni le skupina, ki je dobra tri desetletja zaznamovala z odlično glasbo, ampak bi jim lahko rekli fenomen, ki je globoko zasidran v slovensko glasbeno pop kulturo. Ker skozi sadove preteklega dela uživajo nevprašljivo vsesplošno popularnost, bi jih brez problema lahko označili za ljudski bend. Številne uspešnice kot so Od rodjendana do rodjendana, Suada, Bolje biti pijan nego star, Sava tiho teče, Goodbye teens, Kaja, Odlazim, Ako su to samo bile laži in mnoge druge so tiste, ki so poskrbele za to, da skupina še vedno uživa svojstven kultni status med njenimi oboževalci. Kritiki skupino štejejo za enega največjih kulturnih fenomenov osemdesetih in devetdesetih let. Doslej so izdali osem albumov, ki so se skupaj prodali v nakladi preko 5 milijonov izvodov, svet pa večkrat obkrožili s turnejami s skupaj že več kot 2.500 koncerti. Njihov zadnji koncert v polni dvorani Stožice v Ljubljani je le še potrdil njihov sloves in aktualnost za tako starejšo, kot tudi mlajšo generacijo poslušalcev.

MAGNIFICO

Edinstveni, enkratni in vrhunski slovenski avtor, glasbenik in pevec Magnifico je eden tistih, ki nikoli ne razočarajo. Na Castle Kolpa Music Festivalu bomo lahko zagotovo slišali skladbe kot so In ko enkrat bom umrl, Silvia, Hir aj kaj hir aj go, Halo gospodična, Ljubljana-Portorož, Revolution is my Solution, Land of the Champions in številne druge uspešnice. Magnifico je pevec, kavboj, balkanski kameleon. Njegov zaščitni znak je edinstvena zmes latina, reggaeja in surf rocka, s plesnimi ritmi in elementi balkanskega etno zvoka. S tremi prvimi albumi – Od srca od srca (1993), Gdo je čefur (1996) in Sexy Boy (1999) – se je na Balkanu pozicioniral kot neskrajni skladatelj in glasbenik. Vedno je iskal nove načine provokacije, in leta 2002 je za Eurosong napisal pesem »Samo ljubezen« za slovenski transvestitski trio Sestre, ki je postala velika uspešnica. Leta 2004 je Sony Music Entertainment izdal četrti album Export/Import, na katerem je predstavil veliki uspešnici Hir ai kam, Hir ai go in eklektično Giv Mi Mani. Leta 2010 je svoj peti studijski album Magnification izdal pri založbi Piranha Musik. Tokrat je zapopadel tudi »balkanski spaghetti-western« slog. Prvi single Zum zum je imel poseben zvok surf rocka in romskega saksofonskega mojstra Ferusa Mustafova. Nato je leta 2016 izdal izjemen album Charlatan De Balkan, lani pa še album Komplet II.

CLAWFINGER

Skupina Clawfinger je švedska rap metal zasedba, ki je znana po svoji agresivni in melodični glasbi, vsebinsko pa se v svojih pesmih loteva tem, kot sta antirasizem in politika. Skupina je nastala leta 1989 v Stockholmu, ko so se štirje fantje – Zak Tell, Jocke Skog, Bard Torstensen in Erlend Ottem - , ki so delali v isti bolnišnici, združili v bend. Prvi demo, ki so ga posneli leta 1990 s pesmimi Waste of Time, Nigger in Profit Preacher jim je takoj prinesel prisotnost na številnih radijskih postajah po Evropi in pogodbo z založbo MVG. Protirasistična pesem Nigger je takoj posegla po vrhovih lestvic in je bila izdana tudi kot samostojni single. Istega leta so izdali še prvi in zdaj že legendarni album Deaf Dumb Blind, ki so ga prodali v več kot 600.000 primerkih po celem svetu. Nato je sledila dolga evropska festivalska turneja s skupinami, kot sta Anthrax in Alice In Chains. Prejeli so številne nagrade, med njimi 2 grammyja na švedskih Grammy Awards leta 1994, za najboljši hard rock album in najboljši glasbeni video. Po turneji so se lotili snemanja novega albuma Use Your Brain, s katerim so se odpravili na dolgo turnejo, s katere lahko izpostavimo nastop na festivalu Ozzyja Osbournea Monsters of Rock v Braziliji in Čilu, kjer so nastopali skupaj z Megadeth, Faith No More, Alicom Cooperjem in drugimi. Doslej so izdali 5 albumov v okvirjih svojega žanra, katerega soustanovitelji so bili, ki je postal svetovno znan v okvirjih kot so rapmetal, crossover, industrial metal, nu-metal in podobno. Še vedno pa so ena najbolj prepričljivih koncertnih in festivalskih skupin, saj so znani po temu, da na odru dajo resnično vse od sebe.

LAIBACH

Slovenske skupine Laibach, ki že skoraj štiri desetletja neustavljivo melje skozi glasbeni svet, ni potrebno posebej predstavljati. Njihova zadnja zvočna mojstrovina Also Sprach Zarathustra, ki jo je skupina prvotno ustvarila za gledališko predstavo Tako je govoril Zaratustra, temelječo na najpomembnejšem delu slovitega filozofa Friedricha Nietzscheja je izšla v lanskem letu in Laibach jo je izčrpno predstavil z več kot 50-imi koncerti po celi Evropi. Album je The Quietus opisal kot spektakularen in sublimen, morda celo kar zasedbin magnum opus. S hvalo ne skoparijo niti drugi mediji – Pop Matters bi nove kompozicije recimo uporabil kar za spremljavo naslednjega filma Davida Fincherja, Mojo je ploščo označil za "100 % Laibach", Wiener Zeitung pa je zapisal preprosto "Laibach je zakon,", če omenimo le nekatere.

Pravkar se v slovenskih kinih vrti novi film o skupini, Glasba je časovna umetnost3, režiserja Igora Zupeta (http://www.kinodvor.org/film/glasba-je-casovna-umetnost-3-lp-film-laibach/), ki govori o snemanju njihovega legendarnega prvega albuma, objavljenega leta 1985. Medtem pa Laibach že pripravlja nove zvočne projekte in koncerte doma ter po svetu.

Na Castle Kolpa Music festivalu bo skupina predstavila del svojega širšega repertoarja.

BIG FOOT MAMA

Skupina Big Foot Mama že 28. leto opravičuje status enega največjih slovenskih bendov v zgodovini s konstantno prisotnostjo na velikih prizoriščih koncertnega terena. Zdaj je tu nov razlog za nov koncertni zagon: marca letos je izšel osmi studijski album Plameni v raju, ki je nastajal v Berlinu in Ljubljani in še pred izidom postregel z novo radijsko uspešnico Big Foot Mame Sanja se ti ne. Na albumu je trinajst novih skladb, ki nihajo med preprostim rokenrolom in poezijo, med nažganim kitarskim rockom in epskimi baladami in »odslikavajo zgodbe iz vsakdanjega življenja slehernega človeka, večno dinamiko med svetlimi in temnimi stranmi človeških odnosov – med problemi in užitki, med željami in realnostjo.«

Skupino Big Foot Mama so v zadnjih letih zaznamovali veliki uspehi, kot je razprodana Arena Stožice leta 2015 ob 25. letnici delovanja, razprodan skupni koncert s Siddharto v isti dvorani leto kasneje, uspešnice, kot so Sanja se ti ne, Slab spomin, Užitek na replay in Kratek stik, celovečerni dokumentarni film Tist' dan v tednu in številni koncerti po vsej Sloveniji.

Big Foot Mama na koncertih predstavlja nekaj skladb z aktualnega albuma Plameni v raju, tudi uspešnico Sanja se ti ne, seveda pa koncerti ne minejo brez legendarnih skladb, kot so Nisem več s tabo, Črn tulipan, Led s severa, Vrn se k men, Užitek na replay, Sam prjatla, Rola se in drugi.

HLADNO PIVO

Hladno pivo so hrvaška rock (nekoč punk) zasedba, ki je nastala leta 1987. Doslej so objavili 7 albumov in spadajo med najpopularnejše skupine iz nekdanje Jugoslavije. Prvi album Džinovski so objavili leta 1993. Leto kasneje so nastopali kot predskupina slovitim Ramonesom v Zagrebu, naslednje leto pa so izdali album G. A. D., leta 1997 pa še album Desetka. Album Pobjeda iz leta 1999 je žanrsko bogatejši, saj skupina vključi tudi ska, heavy metal, folk in jazz ritme. Leta 2002 so posneli himno hrvaške nogometne reprezentance za Svetovno prvenstvo na Japonskem in Južni Koreji, konec istega leta pa so izdali še album Šamar, s katerim so promovirali boj proti nasilju v družinah in proti ogrožanju človeških pravic. V premoru med dvema albumoma so delali na glasbi za humoristično nanizanko Bitange in princeze, naslednji album Knjiga žalbe pa so izdali leta 2007, postprodukcijo zanj pa so posneli v Memphisu v ZDA. Sledila sta še albuma Svijet glamura (2011) in Dani zatvorenih vrata (2015). Seveda spadajo med najbolj priljubljene festivalske skupine, in tokrat jih bomo lahko videli na Castle Kolpa Music festivalu.

S.A.R.S.

S.A.R.S. so odlično znana srbska skupina, ki jo bomo letos videli na Castle Kolpa Music Festivalu. Na njihovem nastopu zagotovo ne bodo manjkale uspešnice kot so Buđav lebac, Ratujemo ti i ja, Debeli lad, Rakija, Perspektiva, Lutka in druge. Kmalu po ustanovitvi so izdali prvi megahit in Youtube senzacijo Buđav lebac. Buđav lebac pa ni ostal »one hit wonder«, saj so se mu že na prvem albumu (S.A.R.S. – 2009) pridružile Ratujemo ti i ja, Debeli lad in Rakija, v letu 2011 pa najprej album Perspektiva z istoimenskim singlom, ki je zelo hitro zasenčil uspeh "Plesnivega kruha" in je do danes »naklikal« že skoraj 20 milijonov ogledov na Youtubu. Leta 2013 je izšel album Kuća časti, na katerem je doslej največja uspešnica skupine S.A.R.S., prekrasna balada Lutka. Spomladi leta 2016 je izšel tudi Poslednji album. Skupina S.A.R.S. dela več kot je kadarkoli prej: sledi svetovnim trendom in kreira lokalne. Po temu, ko je začela kot prva z Youtube in Facebook promocijo, bila med prvimi, ki je ponudila brezplačen download albuma, S.A.R.S. s svojim Poslednjim albumom samo napovedujejo, da bodo prekinili z izdajanjem v okviru zastarelih oblik, saj bodo izdajali samo še single.

GRAMOPHONEDZIE LIVE EXPERIENCE

Marko Miličević, znan kot Gramophonedzie je povezal nekatere najboljše glasbenike v državi in tako ustvaril povsem nov glasbeni projekt: Gramophonedzie Live Experience. Svetovno znan po pesmi Why Don't You, eni največjih klubskih uspešnic leta 2010, ima za sabo dolgo producentsko kariero. Ni se oklepal zvoka prve uspešnice, temveč se je lotil povsem novih glasbenih podvigov. Tako je nastala z bossanovo okrepljena pesem Brazillian, nato disko house Number One in druge, poleg tega pa je obdeloval tudi jazz standarde, ki jih je seveda vključeval v svoje nastope.

Gramophonedzie Live Experience so tako postali most med klubskimi didžejevskimi in živimi nastopi. Sedemčlanska zasedba tako prinaša vokale, bobne, kitaro, saksafon, tolkala in seveda elektroniko, ki jo umetelno vključujejo v svojo eklektično klubsko plesno glasbo, fuzijo različnih žanrov in glasbenih izrazov.

HAMO & TRIBUTE TO LOVE

Skupina Hamo & Tribute Love je znana po koncertni iskrenosti, dinamičosti, preigravanju in bluesovskih improvizacij, ki so že deset let njeni ključni atributi. Novi album 3p so februarja letos predstavili pred razprodano dvorano Kina Šiška, album je bluesovski in kričeč, kritiki pa so ga že pohvalili kot enega najbolj iskrenih glasbenih izdelkov zadnjih let. Za seboj imajo Hamo & Tribute 2 Love že lepo število uspešnic, večna iskanja ljubezni pa vpletajo v fuzijo bluesa, rocka in soula.

STRAY TRAIN

Blues rock mašina Stray Train bo na Castle Kolpa Music Festivalu predstavila svoj drugi album, poimenovan Stray Train II, Blues from Hell – The Legend of the Courageous Five. Slovenska zasedba, ki so jo mediji oklicali kar za blues rock mašino, je leta 2016 izdala prvenec z enigmatičnim naslovom Just ‘cause you got the monkey off your back doesn’t mean the circus has left town in z njim pritegnila pozornost domače ter evropske glasbene srenje. Glasbeni sladokusci so prepoznali svež veter, ki ga je v naš prostor in v širšo regijo vnesla zasedba z močnimi vplivi južnjaškega bluesa. Izkušeni glasbeniki se zdaj vračajo z dvanajsterico svežih skladb, izdanih pri založbi Dallas. Za njimi je nastop v razprodanem Kinu Šiška novembra lani in letos nastop na kar dveh koncertih kot predskupina Nickelback v Rusiji.

HAPPY OL' MCWEASEL

Happy Ol’ McWeasel je 7-članska folk punk rock skupina, nastala leta 2007, ki z mešanico punk rocka in folk glasbe že več kot 10 let podira tako domače kot tuje odre. Udaren vokal, močna ritem sekcija ter prefinjenost in navihanost violine, banja in harmonike je zagotovo kombinacija, ki premakne slehernega skeptika. Zasedba je znana po edinstvenih in energičnih koncertih v živo, na katerih ne manjka odrskih skokov in akrobacij, niti množičnega nazdravljanja s publiko. Z gotovostjo lahko rečemo, da skupina trenutno velja za eno najbolj vročih rock skupin v Sloveniji, o čemer pričajo številni koncerti doma in v tujini.

Happy Ol’ McWeasel so v dekadi obstoja na japonskem trgu pod okriljem glasbene trgovinske hiše The Tower Records in založbe Uncle Owen Records Utd izdali dva albuma - leta 2013 No Offence, leta 2016 pa Heard Ya Say!, kaj kmalu pa fantje napovedujejo tudi nov album.Uspehov pa ne nizajo le na odrih temveč tudi v svetu filma. Leta 2014 je hollywoodski studio Century Fox za CBS-ovo TV serijo The Crazy Ones, v kateri glavni vlogi odigrata RobinWilliams in Sarah Michelle Gellar, kot soundtrack uporabil skupinino priredbo tradicionalne irske pesmi Danny Boy.

PRISMOJENI PROFESORJI BLUESA

Prismojeni profesorji bluesa so po številnih izjemnih večjih ali manjših koncertih tako pri nas kot tudi v tujini ob desetem jubileju svojega glasbenega delovanja z začetkom leta 2018 obljubljajo sveženj novih glasbenih kompozicij, zapisanih na novem nosilcu zvoka. Glasbeno-žanrsko vijuganje in neobremenjenost, apokaliptični kitarski rifi, zvočne vibracije, ki spravljajo publiko v svojevrsten trans, zen atmosfera, virtuozno preigravanje glasbenih inštrumentov, domiselna improvizacija, srce in duša na odru ... To je nekaj elementov, ki jih bratovščina prismojeno dobre glasbe, skupina Prismojeni profesorji bluesa, ponuja občinstvu vsakič, ko se pojavi na takšnem ali drugačnem koncertnem prizorišču. Verjetno ni treba posebej poudarjati, da so »prismojenci« že neštetokrat dokazali, da več kot odlično poznajo sestavine recepta tako dobre glasbe kot samih koncertov ter znajo iz slednjih ustvariti prave pravcate glasbene poslastice in mojstrovine. Od leta 2008/09, odkar skupaj ustvarjajo navdušujoče zvočne kreacije, jih je slovenski glasbeni svet lahko dodobra spoznal. Svoj »PPB were here« pa so v letu 2016 pustili tudi na uspešnem tromesečnem gostovanju v ZDA in več koncertih po Evropi.

NEKAJ DODATNIH INFORMACIJ O FESTIVALU

Ob vstopu v festivalsko okolje te bo prevzel občutek pravljične dežele, pozabil-a boš na vse, vodilo te bo vzdušje in izgled festivala. To bo omogočila že sama lokacija na kateri se odvija festival, saj vas Fara leži tik ob reki Kolpi v neokrnjeni naravi. Z zelo lepo, barvito, ter pravljično ureditvijo pa bo dosežena popolnost, ki te bo navdušila. Festival bo samo 90 minut od Ljubljane, 150 minut od Maribora, 100 minut od letališča Jožeta Pučnika in 60 minut od Reke.

V prodaji je festivalska vstopnica. Festivalska vstopnica vključuje vse dni festivala, ne pa tudi kampa. Za kampiranje potrebujete dodatno vstopnico, ki velja le ob kombinaciji s festivalsko ali dnevno vstopnico.

‹ nazaj