gospodarstvo

FOTO: V Šentjerneju poslej tudi jeklene ptice

13.8.2018 | 11:30 | B. Blaić

Danes je v Šentjerneju prvič vzletelo in pristalo letalo.

Danes je v Šentjerneju prvič vzletelo in pristalo letalo.

Ivan Kralj bi rad uredil pravo letališče.

Ivan Kralj bi rad uredil pravo letališče.

Vinogradi iz zraka

Vinogradi iz zraka

Šentjernej - V Šentjerneju je danes najbrž prvič pristalo letalo. Podjetnik Ivan Kralj oz. aeroklub Ikar iz Šentjerneja in družba Aviofun, v kateri je Kralj od letos tudi solastnik, sta namreč na nekdanjem nasadu hmelja med šentjernejsko poslovno cono in naseljem Roje uredila travnato vzletno-pristajalno stezo.

Ta je dolga 350 metrov, kar pomeni, da jo lahko uporabljajo zgolj letala, ki lahko vzletajo in pristajajo na zelo kratkih stezah. Mednje sodi tudi transportno letalo švicarske izdelave Pilatus PC 6, s katerem se bo od prihodnjega petka dalje, ko se začne Jernejevo, v Šentjerneju moč podati na panoramske lete in tandemske padalske skoke, letalo, ki lahko sprejme do 9 potnikov, pa bo na voljo tudi padalcem z licenco.

Vzletišče, ki je dovoljenje za obratovanje za zdaj pridobilo za obdobje enega leta, bi Kralj rad podaljšal na 1.000 metrov, kar bi pomenilo, da bi ga lahko uporabljala tudi druga letala, Aviofun pa si prizadeva še za pridobitev dovoljenja za prevažanje potnikov med letališči, s čimer bi turistično dejavnost nadgradili tudi s ponudbo komercialnih letov na krajše razdalje.

‹ nazaj

Galerija (10)

letalisce sentjernej 01
letalisce sentjernej 02
letalisce sentjernej 03
letalisce sentjernej 04
letalisce sentjernej 05
letalisce sentjernej 06
letalisce sentjernej 07
letalisce sentjernej 08
letalisce sentjernej 11
letalisce sentjernej 12

Komentarji (2)

13.8.2018–5 (3) (8)Ocenixxx 
Ni prvo letalo, ki je tam pristalo. Pred cca. 35. leti je tam zasilno pristalo jadralno letalo. :) Drugače pa svaka čast g. Kralju in upam, da mu rata, še tist 1km.
17.8.2018–7 (1) (8)OceniPeter Štemberger 
Kapo dol. To, seveda če spet ne bo kdo jokal nad uspešnostjo Kralja, bo pomenilo lep premik za Šentjernej. Le pogumno naprej in uspešno s tistimi preostalimi par metri in kakšnim hangarjem in stolpom.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava