dolenjska

Po blagoslovu tudi postavitev klopotca velikana

16.8.2018 | 15:00 | Besedilo in fotografije: R. N.

Za postavitev klopotca velikana je bilo potrebnih kar nekaj močnih moških.

Za postavitev klopotca velikana je bilo potrebnih kar nekaj močnih moških.

Pobudnika srečanja Boštjan Sladič in Janez Primožič

Pobudnika srečanja Boštjan Sladič in Janez Primožič

Klopotce je blagoslovil šentrupertski župnik Jakob Trček.

Klopotce je blagoslovil šentrupertski župnik Jakob Trček.

Dogodka, ki je prerasel v tradicionalno prireditev, se je znova udeležilo kar precej ljudi.

Dogodka, ki je prerasel v tradicionalno prireditev, se je znova udeležilo kar precej ljudi.

Mala sela nad Šentrupertom - Na praznik Marijinega vnebovzetja so včeraj v Malih selih nad Šentrupertom že enajstič pripravili blagoslov klopotcev. Stara tradicija veleva, da se na veliki šmaren po vinorodnih območjih postavlja klopotce, da bi ti z ropotom odganjali ptiče in druge nadloge, ki bi utegnile ogroziti letino.

Blagoslov lesenih naprav v tej šentrupertski vinogradniški gorici se je pred leti začel bolj po naključju, ko sta soseda Janez Primožič in Boštjan Sladič dobila subvencijo zaradi škode, ki jima jo je povzročila srnjad. Ker sta ugotovila, da si bosta nekaj malega odškodnine težko razdelila, sta se odločila denar nameniti za pripravo dogodka. »Ugotavljam, da se je srečanje prijelo. Vsako leto je več klopotcev. Letos smo jih našteli 26,« je dejal Sladič.

Prvi blagoslov je potekal pri Primožičevi zidanici in tudi kasneje lokacije niso spreminjali. Da bo dogodek prerasel v takšno prireditev, na kateri se vsako leto zbere kar precej ljudi, soseda nista pričakovala. Med številnimi, ki so se udeležili blagoslova, je bil tudi podžupan šentrupertske občine Robert Jereb, ki je dejal, da je za enajsto izvedbo dogodka potrebno veliko vztrajnosti, prireditev pa ima tudi že tradicionalno noto.

Večino klopotcev so prinesli vinogradniki z njihove vinske gorice, je dejal Sladič, nekaj pa jih je tudi s sosednjih. Še posebno je bil vesel, da so tudi tokrat prišli člani Etno družabnega društva Draga. Da bodo klopotci dobro služili svojemu namenu, jih je blagoslovil domači župnik Jakob Trček. Podobno kot doslej so tudi letos pri Primožičevi zidanici postavili klopotca velikana, njegove vetrnice v premeru pa merijo več kot štiri metre. Bil je namreč že skrajni čas za postavitev klopotcev, ki bodo približno mesec dni skrbeli, da bo grozdje lepo zorelo. Kot pravi Primožič, se v tej šentrupertski gorici obeta dobra letina.

Sicer je bilo tudi letos v Malih selih v ospredju druženje ob jedači in pijači, kulturni in zabavni program pa so prispevali Vaški pevci KUD Mavrica iz Šentruperta ter ansambel Zavriskaj. Kot novost so vsi obiskovalci dobili lesene obeske v spomin na ta blagoslov.

‹ nazaj

Galerija (27)

IMG_4888
IMG_4890
IMG_4891
IMG_4897
IMG_4898
IMG_4902
IMG_4904
IMG_4909
IMG_4913
IMG_4919
IMG_4925
IMG_4929
IMG_4930
IMG_4937
IMG_4948
IMG_4956
IMG_4958
IMG_4965
IMG_4976
IMG_4983
IMG_4992
IMG_4999
IMG_5003
IMG_5006
IMG_5013
IMG_5017
IMG_5021

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava