kronika

"Večkrat je vprašal, če sta kolesarja mrtva"

18.8.2018 | 08:30 | Janja Ambrožič

Janez Trunkelj, v ozadju eden od zaslišanih policistov PP Trebnje

Janez Trunkelj, v ozadju eden od zaslišanih policistov PP Trebnje

Novo mesto - Julija so minila tri leta, odkar sta v prometni nesreči med Trebnjim in Velikim Gabrom umrla dva kolesarja, sojenje pa se povzročitelju, 26-letnemu Janezu Trunklju iz Zagorice pri Dobrniču, sploh še ni začelo. Sodišče mora najprej odločiti o izločitvi dokazov.

Trunkljev odvetnik Benjamin Peternelj je na predobravnalnem naroku marca letos predlagal izločitev sodnice Betke Šimc, saj je bila v času prometne nesreče zaposlena na Okrožnem državnem tožilstvu v Novem mestu in zaradi tega naj bi bil po njegovi oceni porušen videz nepristranskosti sojenja. Drugi razlog za njeno izločitev je po mnenju odvetnika ta, da se je seznanila z uradnim zaznamkom, za katerega je predlagal, da se izloči iz spisa.

Odvetnik Benjamin Peternelj

Odvetnik Benjamin Peternelj

Tožilstvo je za obtoženega predlagalo osem let in pol zapora

Predsednica sodišča sodnice zaradi njene prejšnje zaposlitve ni izločila, kaj se bo zgodilo z uradnim zaznamkom, pa še ni znano. Da bi sodnica Šimc lažje presodila, je sklicala narok, na katerem je nameravala zaslišati tri policiste, ki so obravnavali prometno nesrečo.

Ni navedel vira

Žal, se je opravičil ravno tisti, ki je napisal za obrambo sporno listino, v kateri je pisalo, da je pri opravljanju razgovorov o tem, kje je povzročitelj užival alkohol, izvedel "da se je Janez Trunkelj celotno noč zadrževal na gasilski veselici v Dobrniču, zjutraj pa se je odpravil k prijatelju v Veliki Gaber, a do njega ni prišel, ker je prej povzročil prometno nesrečo." V tistem uradnem zaznamku ni navedeno, kdo mu je dal to informacijo.

Policista trebanjske policijske postaje, ki sta bila prva na kraju nesreče in sta prišla na sodišče, o obravnavanem uradnem zaznamku nista vedela nič. Pojasnila sta, da razgovorov, na katere se je skliceval avtor, nista opravljala onadva.

Po njunih besedah sta bila s povzročiteljem okoli 200 metrov od kraja nesreče, z njim se nista pogovarjala o tem, kje je bil prejšnjo noč in kam je namenjen, sta pa opravila preizkus alkoholiziranosti in ga pozneje peljala na strokovni pregled v Zdravstveni dom Trebnje.

Uporabila lisice

Eden od njiju je povedal, da je bil Trunkelj takrat v slabem stanju, uporabila sta lisice zaradi suma begosumnosti in nevarnosti samopoškodovanja. "Dobil sem občutek, da se je zavedal, kaj je storil. Večkrat je vprašal, če sta kolesarja mrtva, vendar mu jaz o tem nisem dajal informacij, ker nisem vedel, kaj je ugotovil zdravnik. Sicer so gasilci povedali, da nista kazala znakov življenja," je povedal eden od zaslišanih policistov.

Tožilec Bojan Avbar

Tožilec Bojan Avbar

Tako tožilstvo kot obramba sta se strinjala, da zaslišanje policista, ki je napisal sporni uradni zaznamek, ni potrebno, kajti v preiskavi je med drugim povedal, da se ne spominja, kdo mu je dal informacijo o tem, kje je bil Trunkelj prejšnjo noč. Na naroku je tožilec Bojan Avbar predlagal, naj mu sodi senat.

Tudi druge listine zgovorne

Sodnica je sprejela sklep, da bo glavna obravnava razpisana po pravnomočnosti sklepa, s katerim bo odločeno o predlogu za izločitev listine in po eventuelni odločitvi predsednice sodišča o izločitvi sodnice. Sodnico bi predsednica lahko izločila v primeru, če bi ona izločila uradni zaznamek, saj se je že seznanila z njim.

Tudi če bodo izločili to listino, druge še vedno govorijo o tem, da je bil Trunkelj v času povzročitve prometne nesreče pijan, v litru izdihanega zraka naj bi imel več kot 0,86 miligrama alkohola (1,8 promila).

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava