Bo Glavni trg res tako siv?

2.9.2018 | 09:10

Bo izvajalec zagotovil ustrezne sadilne jame za osem novih dreves?  Zdajšnje so videti premajhne in skoraj povsem zabetonirane. (Foto: M.  M.)

Bo izvajalec zagotovil ustrezne sadilne jame za osem novih dreves? Zdajšnje so videti premajhne in skoraj povsem zabetonirane. (Foto: M. M.)

Bo Glavni trg res tako siv?
Bo Glavni trg res tako siv?

Novo mesto - Ena gospa je pred časom povzela misli veliko meščanov, ki so ob pogledu na tlakovanje Glavni trg preimenovali v sivega. A na trg se vračajo tudi drevesa, ki so jih v spodnjem delu pred prenovo požagali, čeprav nekatere skrbi izvedba, češ da so predvidene luknje za novo zasaditev odločno premajhne. Po prenovi bo, predvidoma še v prihodnjem letu, v spremenjeni podobi tudi Kandijski most.

Največje gradbišče v mestu mimoidoči tudi najbolj nadzorujejo. Občina vztraja pri obljubi, da bo prva faza prenove, ki zajema območje od Kandijskega mostu, Pugljevo ulico in Glavni trg do Foto Asje na Rozmanovi, končana do sredine novembra. Križišče, ki naj bi ga po prvotnem scenariju odprli že konec julija, bodo odprli skupaj s spodnjim delom trga že v kratkem. »Trenutno se res trudimo, da bi do konca počitnic, torej do septembra, za pešce povsem odprli spodnji del trga, to je do Jenkove oz. Muzejske ulice, in predvsem, da bi do takrat usposobili križišče pri Čajarni, uredili iztek Sokolske ulice na Glavni trg ter vzpostavili prometno povezavo na Kandijski most. Če bo vreme primerno in ne bo še kakšnih presenečenj, ki smo jim pri tej gradnji priča že od samega začetka, bi nam moralo uspeti,« je za Dolenjski list pojasnil predsednik občinskega urbanističnega sveta Tomaž Slak.

Ko so pred prenovo požagali drevesa v spodnjem delu trga, je bil del javnosti zgrožen, češ da so uničili podobo trga ter da mestno jedro potrebuje zelenje in senco. Glede nove zasaditve Slak našteje: »Na mestu odstranjenih dreves v spodnjem delu trga bomo zasadili sedem novih manjših dreves vrste kroglasti javor. Ob stavbi nekdanjega Müllerja bo zasajeno eno večje drevo (stebrasti hrast). Štirje koprivovci (po dva na vsaki strani rotovža) za zdaj ostajajo. Ko bodo ti dotrajali, bomo zasadili šest novih stebrastih hrastov v simetrični formi – po tri na vsaki strani rotovža. Ta nova drevesa bodo postavljena nekoliko bližje fasadam. Ostajajo pa seveda tudi tri drevesa pri vodnjaku (dva koprivovca in en javor) ter veliki javor pri lokalu Pod arkadami.« Po njegovih besedah je dovolj prostora za novo zasaditev tudi pred Hišo kulinarike, s čimer so se strinjali tudi projektanti, a je bil glavni konservator Tomaž Golob z argumenti historično dokazljivega dreves izpraznjenega Glavnega trga proti.

V novem tlaku so luknje za načrtovano zasaditev že vidne, a so videti precej majhne, po mnenju nekaterih »primerne kvečjemu za oleander«. Po naših podatkih je projektante na to opozoril tudi Mitja Simič iz novomeške enote zavoda za varstvo kulturne dediščine, v iskanje rešitve pa naj bi se vključil tudi županov pooblaščenec za mestno drevje Peter Železnik. »Nadzor, skrbni meščani in stroka so pri izvedbi del opazili problem sadilnih jam,« priznava Slak in nadaljuje, da »projekt seveda povsem korektno predvideva velikost in izvedbo sadilnih jam. Pri izvedbi na terenu pa pogoji niso tako idealni kot na papirju, zato so nekatere sadilne jame zaradi kraške sestave tal in zapletene podzemne infrastrukture v območju dreves izpadle preplitve ali težje izvedljive v ustrezni kakovosti. Izvajalca smo opozorili, da naj se posebej potrudi, da bodo rastiščni pogoji za drevesa ustrezni; projektant je še enkrat preveril pravilnost rešitev v projektu, angažirali pa smo tudi županovega pooblaščenca za mestno drevje; ta si je zadeve ogledal na terenu in podal ustrezne usmeritve. Potrudili se bomo, da bo zasaditev izvedena s posebno skrbjo in kakovostno.«

Kot omenjeno, so razmere na gradbišču po besedah projektantov in izvajalcev nepredvidljive, vsekakor pa je novost tudi načrtovana prenova Kandijskega mostu. Po Slakovih besedah bodo z mostu umaknili pločnike, »s čimer pridobimo širino in most postane podaljšek Glavnega trga«. Po končani prenovi bo, kot smo poročali, motorni promet speljan mimo tržnice in Hiše kulinarike na Glavni trg ter desno navzdol po trgu in mostu, celotna površina pa bo namenjena pešcem in kolesarjem ter vozilom.

Članek je bil objavljen v 34. številki Dolenjskega lista z dne, 23. avgust 2018.

Mirjana Martinović

Komentarji (8)

2.9.2018 22   (22)   (0)   Ocenidamjan 
Ko sem prvič videl te plitve jaške z vsemi elektro instalacijami, se mi niti senjalo ni da bodo v to posadili drevesa. No vglavnem v tem ne bo raslo normalno drevo. Morda kakašno plastično. Če me spomin ne vara so se včasih nekaj pogovarjali o topolih a niso? Ne vem kaj so delali nadzorniki delovišč, ko so se delali ti jaški? V Ljubljani recimo že sam Zoki hodi po deloviščih in išče nepravilnosti ter daje povrate, tu pa še sami nadzorniki ne morejo sami ugotovit kaj je prav in kaj ne?? Ta NM bo tudi po tem ostal vas. Zanimiv mi je tudi sestavek, ne vem če sem ga dobro razumel, ampak vseeno - a konzervator je torej proti drevesom al kako? prvo kot prvo konzervatorji ne bi smeli imeti besede pri tem, vsaj zadnje ne. Žal smo leta 2018 in ne more biti center vasi tak kot pred 400 leti, pač šli smo z razvojem naprej, vsaj upam. V vseh mestih kjer delajo prenove, poskrbijo da bo čim več zelenja in dreves, tu pa ... Nima sploh smisla sploh karkoli tipkat. Pri vseh teh kockah mi BO zanimiva še ena zadeva. Kako bo to zanimivo gledat, ko bo zapadel prvi sneg in bodo strokovne službe to plužile z univerzalnimi delovnimi sredstvi, ki imajo zadaj večja kolesa. Zanimivo bo to pogledat po tem. :)
3.9.2018 10   (10)   (0)   OceniJožko 
Zanimivo bo, da. Tole s pluženjem in recimo spravilom listja. Če bodo drevesa v bonzai izvedbi, bo sicer šlo, drugače bodo veje kmalu na samih fasadah. Zanimiva bo tudi uspešnost odvodnjavanja meteorne vode ob hujših nalivih. Že če se samo malo zastopiš, ker se zanimaš za te zadeve, je videti, da bodo težave s tem pri določenih objektih. Kot je znano, je konstrukcija mostu iz leta 1899 in še takrat ni bila nova. Je kdo pregledal situacijo na osnovni konstrukciji, predno se gradi na njej ? Sicer pa, dolgo tole traja ...
4.9.2018 2   (2)   (0)   OceniJože Iz Kože 
Ta trg bo treba preimenovati v Grdi trg, kocke so take kakor da bi jih kdo pokozlal na cvičkariji.
4.9.2018 1   (3)   (2)   OceniMarko 
Vse kar je novo je lepo in vredno pohvale, vendar pa lahko precej motijo betonski pločniki. Presenečen sem nad projektanti in izvajalci del, da se uporabljajo porozni materiali oz. neodporni na zimske vremenske razmere. Na pločnikih bi moral biti liti asfalt, tudi na Kandijskem mostu! V razmislek in skromen poduk odgovornim!
19.10.2018 3   (4)   (1)   Ocenimiha 
O vrhunsko, drevesa se bodo posadila. Kakšna pa bodo? Pa to bo pravi nasad ...
19.10.2018—   (4)   (4)   OceniJožko 
@miha, ravnokar jih sadijo. Odpravi se na sprehod in poglej. Ne bo ravno nasad, drevesa pa bodo.
19.10.2018 3   (4)   (1)   OceniJožko 
... pa Zupančičevo sprehajališče od Pugljeve proti Loki, je zopet odprto. Upam, da ne le začasno. Dela na stopnišču s tega sprehajališča na Breg, dobro napredujejo ...
19.10.2018OceniTrue Truic 
Lepo sivo bo, širno, prostorno in mirno, drago pa tudi za nas in naše otroke, mogoče celo vnuke...

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava