kultura

Slikarji in okoljevarstveniki za črno človeško ribico

4.9.2018 | 10:10 | Besedilo in fotografije: M. Bezek Jakše

Slikarji so svoja dela razstavili pod senikom.

Slikarji so svoja dela razstavili pod senikom.

Slikarji in okoljevarstveniki za črno človeško ribico
Slikarji in okoljevarstveniki za črno človeško ribico

Jelševnik - V Beli krajini, še posebej pa v črnomaljski občini se trudijo, da bi se ljudje zavedali, kakšen naravni zaklad živi v njihovem okolju. V podzemlju plitkega kraškega ravnika v okolici Črnomlja je namreč edina doslej znana lokacija črne človeške ribice na svetu. Prav zaradi tega je nevarnost njenega izumrtja toliko večja in prav zato morajo ljudje še toliko bolj skrbeti, da se kaj takega ne zgodi.

Zato so tudi začeli s projektom Črna človeška ribica, s katerim želijo predstaviti in zavarovati to redko žival. Projekt bo zaživel na domačiji Zupančič pri izviru Jelševniščice na Jelševniku pri Črnomlju. Na pomen črnega močerila se trudijo v Beli krajini opozoriti na različne načine. Tako so se člani KUD Artoteka odločili, da bodo skupaj s slikarji iz hrvaške likovne zadruge Ulak iz Karlovca pripravili likovno kolonijo ob izviru Jelševniščice. 20 slikarjev je slikalo ves minuli konec tedna, ob koncu pa so pripravili razstavo pod velikim Zupančičevim senikom.

Likovnikom pa se je pridružilo tudi društvo Proteus, gibanje za naravo in okolje, Bela krajina, ki sicer sodeluje v projektu Črna človeška ribica. Ob tem je predsednik Proteusa Niko Šuštarič povedal, da so končno dobili odgovor sedaj že bivše ministrice za okolje in prostor Irene Majcen na njihov poziv k varovanju ogrožene črne človeške ribice v Beli krajini. A uspelo jim ga je dobiti šele potem, ko je poziv na ministrico naslovil Svet za varstvo okolja pri Slovenski akademiji znanosti in umetnosti.

‹ nazaj

Galerija (9)

IMG_4244_1_1
IMG_4246_2_1
IMG_4247_3_1
IMG_4248_4_1
IMG_4249_5_1
IMG_4250_6_1
IMG_4251_7_1
IMG_4252_8_1
IMG_4256_10_1

Komentarji (1)

6.9.2018OceniMatej Simčič 
Uau, krasne umetnije! Bo katera od njih stalno razstavljena na tej lokaciji? Čestitke še enkrat organizatorjem in udeležencem!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava