dolenjska

FOTO: Minister v Zalogu obljubil interventno sanacijo požarišča Ekosistemov

20.9.2018 | 14:20 | Tekst in foto: M. Martinović

Minister za okolje in prostor Jure Leben in straški župan Dušan Krštinc

Minister za okolje in prostor Jure Leben in straški župan Dušan Krštinc

Ožgane odpadke so si od daleč ogledali tudi predsednik CI Franci Plut in glavna okoljska inšpektorica Dragica Hržica.

Ožgane odpadke so si od daleč ogledali tudi predsednik CI Franci Plut in glavna okoljska inšpektorica Dragica Hržica.

Večina petih ton ožganih odpadkov že leto dni čaka na prostem, delno so pokriti s folijo. Nekaj ton so jih zapakirali v bale, ki so jih nameravali izvoziti na Hrvaško, a se tudi to ni zgodilo.

Večina petih ton ožganih odpadkov že leto dni čaka na prostem, delno so pokriti s folijo. Nekaj ton so jih zapakirali v bale, ki so jih nameravali izvoziti na Hrvaško, a se tudi to ni zgodilo.

Zalog - Kot smo poročali, se je 10. septembra iztekel zadnji rok za odvoz ožganih odpadkov iz obrata Ekosistemov v Zalogu. Ker se to ni zgodilo, je okoljski inšpektorat odredili interventno sanacijo. Minister za okolje in prostor Jure Leben je bil danes zgodaj popoldne na svojem prvem terenskem obisku prav v Zalogu. Kot je povedal, si je želel zadevo osebno ogledati, sanacijski program pa je skupaj z glavno inšpektorico Dragico Hržico predstavil tako občini Straža kot tamkajšnji civilni iniciativi Zalog Loke.

Podrobnosti postopkov minister danes ni želel komentirati, saj ti že tečejo, po njegovih besedah pa bi se sanacija s strani države lahko začela februarja prihodnje leto. Obljubil je tudi spremembo področne zakonodaje, ki naj bi jo v kratkem predstavil predsedniku vlade Marjanu Šarcu in nato državnemu zboru.

Tako minister kot straški župan Dušan Krštinc in predsednik CI Franci Plut so danes skupaj z novinarji ostali pred zaprtimi vrati obrata v Zalogu, saj kljub vabilu lastnika Tomaža Kovačiča tam ni bilo. Ostanke odpadkov, ki že več kot leto dni čakajo na prostem na odvoz, so si ogledali z zadnje strani odlagališča. Medtem naj bi Kovačič že poleti družbo prodal hrvaškemu podjetju Linux Tehno, kar je danes potrdila tudi glavna okoljska inšpektorica, a dodala, da to na postopke države ne bo vplivalo.

Krštinc in Plut sta ministru orisala, kako je bilo v uničujočem požaru pred dobrim letom dni in kako je lokalna skupnost (neuspešno) pozivala k čim prejšnji sanaciji. Z danes predstavljenim sanacijskim program sta zadovoljna, a tudi ona dva več podrobnosti nista želela razkriti.

Podrobneje v prihodnji tiskani izdaji Dolenjskega lista.

‹ nazaj

Galerija (9)

z-11
z-12
z-13
z-14
z-15
z-16
z-17
z-18
z-19

Komentarji (2)

20.9.2018–1 (1) (2)Oceniokoljska.pisarna@rovo.si 
Pozdravljeni, ne vemo ali se gre tu za sprenevedanje enih ali pa drugih v svojem predvolilnem nastopu pred lokalnimi volitvami ali pa res ne vedo kako se bi lotili te pereče okoljevarstvene problematike. V omenjenem nas najbolj moti, da se že eno leto po požaru tako CI kot Občina sklicujejo na *mrtvo črko na papirju* to so Ekosistemi, ki so bili samo najemniki prostorov v Zalogu kar so omenjeni CI in občina vedeli. Očitno se nekdo nekoga boji v tem primeru. Kdo? Zakaj se ni nihče poglobil v trenutno veljavno zakonodajo Zakon o varstvu okolja (ZVO-1-NPB14) 157.a člen, ki govori, da je lastnik zemljišča odgovoren z vsem svojim imetjem za nezakonito odložene odpadke na njegovem zemljišču, kar tudi so. Glej uredbo o odpadkih, začasno se lahko skladišči odpadke do enega leta. Zato ne razumemo teh medijskih predstav za javnost z trditvami, da država nič ne stori, kar je povsem normalno, ker vsi ti dejavniki v zvezi z to ekološko problematiko, nastopajo brez argumentov, to pomeni, da *z prazno puško streljajo* proti državi, ki pa odgovarja na to s svojimi lepimi gestami! Tina, Okoljska pisarna ROVO !
21.9.2018 1 (5) (4)OceniAleš P. 
Spoštovana gospa Tina iz Okoljske pisarne ROVO ! Vaš komentar me preseneča. Naše delo povezujete s sprenevedanjem oziroma namigujete na naše neznanje ter trdite, da nastopamo brez argumentov ter "streljamo s prazno puško". Očitno se sami postavljate v pozicijo, da vi več veste in znate od nas. Prav. Zakaj se niste potem vključili v problematiko in jo v nekaj mesecih rešili, ko pa očitno poznate hitro in učinkovito pot. Zakaj nam niste svetovali, saj smo vsi v službi varstva okolja in narave (no, mi to v neprofitnem društvu počnemo brezplačno). Vam ni v interesu, da se sanira pogorišče največje katastrofe v JV Sloveniji? Zakaj rovarite proti ljudem, ki bi morali biti vaši kolegi? Ali je mogoče temu tako, ker imate v vaših vrstah ROVO (Regionalno okoljsko združenje okoljevarstvenikov - v katerega RDEG ni bil povabljen) vidnega in zelo dejavnega člana gospoda Zlatka Resmana, ustanovitelja najprej CIPO (civilna iniciativa za okolje in pravičnost) in nato DOD (Dolenjsko okoljsko društvo), ki je svoj čas izjavil naslednje: "Ekosistemi ne ogrožajo okolja, kot skušajo to nekateri z govorjenjem v medijih prikazati. Če bi bile ostale firme v občini urejene tako kot oni, bi lahko rekli, da smo kot Švica" (Dol. list, 17. 2. 2011). Samozavestna, kar hrabra izjava, se vam ne zdi? Glede na katastrofalen zaključek delovanja podjetja z več kot očitno škodo za okolje in naravo? Tudi sicer se je omenjeni gospod na spletni strani DOD (zabeleženo 24. 6. 2011), v medijih (npr. omenjeni članek) in tudi z e-pismom vsem vidnejšim pristojnim službam (07. april 2013 ob 17:23) vztrajno in trdno postavljal v bran podjetju Ekosistemi, (vse v arhivu). Povejte, spoštovana gospa Tina, kdo se tukaj spreneveda in komu je kaj v interesu? Vljudno prosim za odgovor. Aleš Plut, podpredsednik RDEG Ivančna Gorica, s sedežem v Zalogu 11, 8000 Novo mesto

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava