kultura

Zgodbe Soteščanov zdaj v knjižici

30.9.2018 | 10:30 | Besedilo in fotografije: R. N.

Večina avtorjev, ki so sodelovali pri nastajanju knjižice.

Večina avtorjev, ki so sodelovali pri nastajanju knjižice.

Na predstavitvi v Hudičevem turnu se je zbralo kar precej ljudi.

Na predstavitvi v Hudičevem turnu se je zbralo kar precej ljudi.

Soteska - O bogati zgodovini Soteske v občini Dolenjske Toplice pričajo številne zgradbe, kot so denimo tamkajšnji grad, Hudičev turn z vrtnim paviljonom, cerkev sv. Erazma in druge. O njih je kar veliko zapisanega, v pozabo pa gredo zanimive zgodbe o življenju Soteščanov, zato so se člani študijskega krožka odločili, da jih zapišejo.

Nastala je 54 strani dolga publikacija z naslovom Soteska na Dolenjskem s podnaslovom Vaščani so povedali … »Pripravili smo jo avtorji iz Soteske. Začeli smo jo pisati v okviru študijskega krožka Moj kraj, ki ga sofinancirata Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Razvojno izobraževalni center Novo mesto, v sklopu katerega krožek tudi deluje,« je na nedavni predstavitvi knjižice pojasnila Blanka Rončelj, mentorica študijskega krožka.

Zgodbe je prispevalo več kot deset avtorjev, ki so skrbno zabeležili številne pripovedi starejših. Tako so v knjižici zgodbe, za katere mladi sploh ne vedo, pravi Rončljeva, govorijo pa o tem, kako so včasih kuhali makarone, kakšno je bilo delo v gradu, kateri šport je bil najbolj priljubljen, kdo in kakšni so bili vaški posebneži, kako so mladi služili denar, kje v Soteski je bila pivovarna in še marsikaj drugega.

Knjižica se sicer začne in konča s pesmima lokalnih avtorjev, vmes pa so krajše in daljše zgodbe, začinjene z iskricami, ki so zanimive in ob katerih so se precej nasmejali. »Nismo se posebej osredotočali na kakšne letnice, temveč so nas bolj zanimale zgodbe ljudi in kakšno je bilo življenje včasih,« pravi Rončljeva, ki je idejo za to dobila od stare mame, ki ji je velikokrat povedala kakšno zanimivo zgodbo o Soteski in Soteščanih.

Glede na dober odziv avtorjev in ljudi, ki so bili pripravljeni povedati kakšno zanimivo zgodbo, bi lahko v naslednjih letih prišlo do nadaljevanja.

‹ nazaj

Galerija (15)

IMG_6630
IMG_6631
IMG_6632
IMG_6634
IMG_6635
IMG_6636
IMG_6643
IMG_6645
IMG_6648
IMG_6655
IMG_6660
IMG_6667
IMG_6669
IMG_6670
IMG_6671

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava