NLB bo zaprla 15 poslovalnic, tudi v Žužemberku

10.10.2018 | 19:10

Poslovalnico NLB v Žužemberku bodo decembra zaprli. (Foto: Google Street View)

Novo mesto - Ker Slovenija ni izpolnila prvotne zaveze Evropski komisiji za delno privatizacijo NLB do konca leta 2017, mora ta zapreti 15 poslovalnic. Naša največja banka bo 14 poslovalnic zaprla 3. decembra, še eno pa najpozneje do konca junija 2019. Med tistimi, ki bodo svoja vrata zaprle decembra, bo tudi poslovalnica NLB v Žužemberku.

Kot so danes sporočili iz NLB, bo banka z decembrom zaprla poslovalnice Videm-Dobrepolje, Borovnica, Rakek, Ormož, Dobova, Sežana, Žužemberk, Gornji Petrovci, Križevci pri Ljutomeru, Gorenje, Črna na Koroškem, Jarše, Moravče in Ig ter naknadno, najpozneje do konca junija prihodnje leto, poslovalnico Dalmatinova v Ljubljani.

V NLB so zagotovili, da se zato število zaposlenih ne bo zmanjšalo, potrudili pa se bodo, da bo sprememba za stranke čim manjša.

Stranke tistih poslovalnic, ki bodo prenehale s poslovanjem, bomo obvestili o prenosu poslovanja v poslovalnico naslednico. Če bo stranka želela, bo lahko poslovanje prenesla tudi na katerokoli drugo poslovalnico NLB, so navedli v banki.

NLB je kriterije, katere poslovalnice zapreti, postavila po pregledu doseganja rezultatov poslovalnic in doseganja kriterijev, kot so donosnost, obseg poslovanja in možnost prenosa poslovanja v bližnjo enoto, so pojasnili.

Izravnalni ukrepi

Poslovanje največje banke v državi že približno pet let obremenjujejo omejevalni ukrepi, ki se jih mora držati, da na trgu ne bi imela prevelike konkurenčne prednosti, ker je leta 2013 prejela državno pomoč. Slovenija je takrat Evropski komisiji obljubila, da bo vsaj del banke prodala do konca lanskega leta. Ker se to ni zgodilo, za banko veljajo še t.i. izravnalni ukrepi.

Ko je tako Evropska komisija avgusta potrdila predlog spremembe zavez glede prodaje NLB, je določila nov rok za privatizacijo banke in prilagodila izravnalne ukrepe. V njih je med drugim odredila, da mora banka v Sloveniji zapreti 15 poslovalnic.

NLB ima po podatkih za konec lanskega leta 108 poslovalnic in 557 bankomatov. Največjo racionalizacijo poslovalnic je banka naredila pred leti, leta 2014 je denimo zaprla 22 poslovalnic. Lani jih je zaprla pet.

B. B.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava