namig za premik

Strokovna ekskurzija Rembova pot, zbor pred Posavskim muzejem

13.10.2018 | 07:00

Strokovna ekskurzija REMBOVA POT

Leto 2018, ki je tudi Evropsko leto kulturne dediščine, v Posavskem muzeju Brežice namenjamo tudi obeležitvi 300-letnice smrti avtorja poslikav Viteške dvorane radovljiškega slikarja Frančiška Karla Remba. Tako na dan pred njegovim krstom (krščen je bil 14. 10. 1675 v Radovljici) organiziramo našo 5. strokovno ekskurzijo, tokrat smo jo poimenovali REMBOVA POT, ki smo jo zasnovali v sodelovanju z Muzeji radovljiške občine in Narodno galerijo. Strokovno jo bodo vodili Oži Lorber in Alenka Černelič Krošelj ter sodelavci obeh ustanov.

Grad Brežice, kjer že skoraj 70 let domuje Posavski muzej Brežice, je najbolj prepoznaven po Viteški dvorani, ki je s svojo poslikavo z začetka 18. stoletja eden najodličnejših posvetnih spomenikov baročnega slikarstva na Slovenskem. O avtorstvu fresk so se mnenja strokovnjakov razhajala, vendar je na podlagi arhivskega vira izpričano, da je poslikava delo slikarja Frančiška Karla Remba, ki se je v Brežicah mudil med letoma 1702 in 1703. Na povabilo grofa Ignaca Marije Attemsa (1652–1732) je že v začetku 18. stoletja odšel v Gradec, pred tem pa na šolanje v Italijo, kjer naj bi študiral v Benetkah in Rimu. Neposreden vpliv tega študija je opazen tudi na freskah v Viteški dvorani gradu Brežice. V poslikavi je slikar vključil svojo celopostavno podobo, iz katere je razvidno, da se je, navkljub mladosti, zavedal svoje slikarske veličine. Kasneje se je uveljavil predvsem v Gradcu in na Dunaju, kjer je slikal za plemstvo in mnoge cerkvene naročnike ter se s tem zapisal v zgodovino avstrijskega baročnega slikarstva. Domači javnosti pa je ostal manj znan, zato je 300-letnica njegove smrti priložnost, da opozorimo na pomembnega slikarja iz kroga Attemsovih umetnikov. Obeležitev začenjamo na dan njegove smrti 23. 9. 1718 (Dunaj), ko vas vabimo na javno vodstvo v Viteško dvorano našega brežiškega gradu, ob obletnici njegovega rojstva pa vas vabimo v njegovo rojstno mesto in v Ljubljano – v Narodno galerijo, ki praznuje 100-letnico delovanja.

PROGRAM: Zbiranje ob 7. uri v Posavskem muzeju Brežice: uvodni pozdravi organizatorjev in prisotnost. Ob 7.30 se bomo odpravili proti Rembovem rojstnemu mestu. V Radovljici, kjer nas bodo sprejeli sodelavci Muzejev radovljiške občine in kjer se še danes čuti srednjeveško vzdušje, si bomo ogledali Šivčevo hišo, tipično meščansko hišo iz 16. stoletja, baročno graščino, kjer domujeta Mestni in Čebelarski muzej, gotsko cerkev sv. Petra z župniščem in spomenik radovljiški rojakinji Josipini Hočevar, ki je zaznamovala tudi Posavje. »Srečali« bomo tudi gostujočo razstavo PMB v Mestnem muzeju prav o Rembu. Okoli 12.30 se bomo v središču Radovljice odpravili na kosilo v gostilno Lectar, katere lastnik izhaja iz Posavja. Ob 15. uri sledi odhod proti Ljubljani, kjer si bomo v Narodni galeriji s strokovnim vodstvom ogledali izvirnik ovala, ki je bil vkomponiran v poslikavo Viteške dvorane in najverjetneje v 19. stoletju odstranjen ter predstavlja Alegorijo bogastva in odličja, ter druga »posavska dela«. Ob zaključku ob 18. uri pa se pod vodstvom Alenke Černelič Krošelj sprehodili še po »Posavski Ljubljani«. Sledi povratek v Brežice, kamor bomo prispeli okoli 20.30. 

Prijazno vabljeni! 

CENA IN POGOJI: 40 €. V ceno je vključen avtobusni prevoz, kosilo, drugi stroški organizacije in izvedbe. Dijaki, študenti, brezposelni in upokojenci imajo 20 % popust. Morebitna doplačila: pijača ob kosilu. PRIJAVE IN DODATNE INFORMACIJE: Prijave (do 5. 10. 2018) in dodatna vprašanja sprejemamo na bostjan.kolar@pmb.si, 07 466 05 17 ali 031 708 737. Pogoj za prijavo na strokovno ekskurzijo je plačilo. Prijave sprejemamo v Posavskem muzeju Brežice, Cesta prvih borcev 1, 8250 Brežice. Če je udeležence potovanja prijavila pravna oseba, kot potrditev lahko velja tudi naročilnica, elektronsko sporočilo, vendar mora biti le-to potrjeno iz naše strani. Organizator ima pravico do sprememb programa in cene.

‹ nazaj