dolenjska

Znova drevesa na Glavnem trgu

19.10.2018 | 16:00 | M. Ž., Foto: R. Nose

Foto: R. Nose

Foto: R. Nose

Novo mesto - Novomeški župan Gregor Macedoni in Andrej Mišo Andrijanič sta danes simbolično zasadila prvo drevo na prenovljenem Glavnem trgu. Skupno je bilo v spodnjem delu Glavnega trga zasajenih sedem gabrov pred Hotelom Center in stebrasti hrast pred kavarno, nasproti rotovža pa dve japonski češnji, so sporočili iz novomeške občine.

»Število in tipi dreves sledijo konservatorskemu načrtu Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, izdelanemu na podlagi podobe Glavnega trga, kot si jo je leta 1950 ob zadnji prenovi zamislil arhitekt Marjan Mušič. V skladu s tem načrtom bodo zamenjana tudi drevesa v zgornjem delu Glavnega trga, menjava pa bo zaradi trenutne primerne kondicije dreves izvedena po poteku njihove življenjske dobe,« so pojasnili in dodali, da bo skupno v prenovljenem mestnem jedru več dreves, kot jih je bilo pred prenovo.

‹ nazaj

Galerija (7)

drevesa01
drevesa02
drevesa03
drevesa04
drevesa05
drevesa06
drevesa07

Komentarji (7)

19.10.2018 11 (12) (1)OceniTrue Truic 
Lepo. Bomo lahko lučke postavli decembra. Če se bodo obdržala. Torej, je to sedaj Gregorjev drevored. Ga bo moral naslednji župan počistiti kot je on Muhičevega?
21.10.2018—   (10) (10)OceniAlojz Kobe GAS 
Glede na to da je Novo mesto prestolnica vinorodne dežele smo predlagali, da bi morali na Glavnem trgu posaditi tudi, potomko najstarejše vinske trte. Novo mesto se ne rabi "sramovati" Cvičkarije. Pitje vina že dolgo ni le "pijančevanje" temveč je v prvi meri kultura, kulinarika in del turistične ponudbe. "Oktoberfest" v Münchnu prinese skoro toliko turističnega priliva kot je tega v celi Sloveniji.
21.10.2018—   (7) (7)Ocenidamjan 
Meni se pa cvičkarija ne zdi dobra ideja za samo mesto. Dejansko tovrstne zabave ne sodijo v urbana okolja. Trto pa naj si vsak zasadi doma če jo rabi ....
21.10.2018–3 (9) (12)OceniAlojz Kobe GAS 
Pozdravljen Damjan. Ja veliko je takšnih. Zato pa Cvičkarije nimamo več v Novem mestu. Gredo pa številni, ki so proti cvičkariji radi na "Oktoberfest" v Münchnu in tam plačajo za vrček piva 8 EUR, ja ker tuje je vse boljše?
21.10.2018 3 (6) (3)Ocenidamjan 
Ja očitno, če praviš da ti mladi odhajajo po kruh v tujino. Očitno je tam boljši a ne?
21.10.2018 14 (14) (0)Oceniklemen 
A skratka zasnova za prenovi Glevnega trga je načrt iz leta 1950 od g. Mušiča. Glede na vse analize, svetovanja ... ki so se izvajala v tej občini bi se lahko naredil tudi novi načrt ki bi bil vezan na sedanjost in moderne potrebe mesta in ne nek 70 let načrt, ko se je veliko ljudi vozilo še z volovsko oprego. Na žalost nas je veliko , ki mislimo, da je ta zasnova za kako stoletje zadaj in trg ne bo funkcionalen. Če kdo slučajno gre še v kak drugi kraj bo videl da se veliko gre v smer ozelenitve mestnih središč ne pa v kompletno tlakovanje. Ta prenova v bistvu meni sploh ne predstavlja prave spremembe mesta oz. namembnosti Glavnega trga. Še huje je to, da se tako velike spremembe v mestin najbrž delajo enkrat na 100 let. Če bom imel prav glede mojih predpostavk, bodo meščani najbrž trpeli še 100 let :) . Mimogrede ali je Marjan Mušič isti arhitekt ki je tudi izdelal načrtne za avtobusno postajo ?
29.10.2018 3 (3) (0)Ocenimiha 
Naj kdo tiste tri drevesa zalije ki so pred Mladinsko knjigo in so še zavita v žakelj. So že čisto ovenela....

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava