kronika

Čez pot napeljal žico in si prislužil pogojno obsodbo

6.11.2018 | 15:35 | Janja Ambrožič

Jože Butala

Jože Butala

Novo mesto, Semič - Čeprav marsikaterega lastnika zemljišč moti, da kdo vozi po njihovih parcelah, pa vendarle s svojim posredovanjem ne sme ogrožati življenj. O tem govori primer iz Bele krajine, ko jo je Jože Butala iz Brstovca pri Semiču odnesel s pogojno obsodbo.

V času, ko so lovci na njegovem travniku postavili prežo, so se vozili po njegovem zemljišču in tako je nastala pot, ki so jo začeli uporabljati še drugi. Z lovci se je lani dogovoril, da so prežo umaknili, a ljudje so se že navadili uporabljati lepo uvoženo cesto. Očitno mu je prekipelo, saj so se vendarle vozili po njegovi parceli, za katero plačuje davke, zvozili so mu travo. Tako je prišel na idejo, da bo uporabnike ustavil z jeklenico. Dolga je bila dobrih pet metrov in pol, privezal pa jo je med dve drevesi na višini 1,2 metra.

To pot so uporabljali kolesarji, vozniki koles z motorji, pa tudi pešci so zašli nanjo. Ker ga je nekdo prijavil, se je znašel v kazenskem postopku zaradi povzročitve splošne nevarnosti.

Državna tožilka Vesna Fink je na predobravnavnem naroku v primeru priznanja krivde predlagala pogojno obsodbo šest mesecev zapora v preizkusni dobi dveh let, saj Butala še nikoli ni bil obsojen in je ocenila, da bo tovrstni opomin ustrezna kazen.

Zaradi lovske preže, h kateri so se vozili lovci, je na njegovem travniku nastala pot, ki so jo začeli uporabljati tudi drugi. Fotografija je ilustrativna.

Zaradi lovske preže, h kateri so se vozili lovci, je na njegovem travniku nastala pot, ki so jo začeli uporabljati tudi drugi. Fotografija je ilustrativna.

»Sprejel bom kazen. Vendar nikomur nisem nastavil te žice. Sredi njive je bil lovski štant, ki so ga lovci potem odstranili. Imam kmetijo in letos je bilo pri meni že pet inšpekcij. Tam se nihče ni vozil,« je rekel sodnici Mojci Hode in zatrdil, da je na jeklenico namestil pet kosov modre cevi, da bi mimovozeči lahko videli oviro. En tak kos je prinesel pokazat tudi na sodišče.

»Na tak način se to ne dela. Tam bi se lahko jaz peljala s kolesom. Veste, kakšne bi lahko bile posledice?« ga je podučila sodnica, ki je izrekla natančno takšno kazen, kot jo je predlagala tožilka.

Članek je bil objavljen v Dolenjskem listu 18. oktobra.

‹ nazaj

Komentarji (7)

6.11.2018 3 (7) (4)OceniMarjan Vidmar 
prou je naredu,jagri delajo samo škodo
7.11.2018 12 (12) (0)Oceniprimoz 
Kje pa se skriva drugi del poduka sodnice, ki odgovori na vprašanje: "Na kakšen način se to dela?" Ga je sodnica "pozabila" podati ali ga je novinarka zamolčala. 33. člen ustave zagotavlja pravico do zasebne lastnine iz česar sledi, da drugi del poduka mora obstajati. Objavljen članek brez drugega dela poduka ("Na kakšen način se to dela?") je samo blatenje in ustrahovanje malega človega. Saj bo prišlo ponovno do podobnega primera (druga lokacija, druga variacija neprimernega načina) in bo spet (druga) sodnica dejala: "Veste, kakšne bi lahko bile posledice?". Skratka, kje je drugi del poduka ("Na kakšen način se to dela?"). Veste, kakšne bodo lahko posledice ga. sodnica in ga. novinarka?
7.11.2018 11 (11) (0)OceniFranci D 
-nihče niti sodnica se nima pravice brez dovoljenja vozit po privatni lastnini- toliko babi v vednost-
7.11.2018 7 (7) (0)OceniStara Bučka 
Mi imamo pašnik ograjen s žico,a je tudi to kaznivo? Mislim da na svoji parceli imam žico kjerkoli. Kaj pa na meji proti migrantom pa ni nevarnosti. Draga sodnica lp.
7.11.2018 1 (5) (4)OceniMarjan Vidmar 
jagri so sami objestneži,predvsem pa alkoholiki,orožje pa lahko nosi vsaka pjandura ,kmetom kradejo pridelek preko divjadi,škode pa nikoli ne povrnejo in to zato ker živimo v gnili državi
7.11.2018 8 (8) (0)OceniTino 
kaj je pol rabil naredit pijačo prinest kaj majo po njegovi parceli iskat
10.11.2018 5 (5) (0)OceniJožko 
Zadnji odstavek članka pove v kakšni državi živimo. Smešno, če ne bi bilo tudi žalostno.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava