Izpostavljeno
Najbolj brano
Dolenjska
sreda, 24. april 2024
12:00 Gledališka predstava Zaprta vrata, KCJT Novo mesto
17:00 Delavnica za otroke: Dr. Sonja Merljak Zdovc - Varna uporaba spleta in prepoznavanje 'lažnih novic', Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto
17:00 Predavanje z delavnico ''Spoštljivi medosebni odnosi'', KD Mirna
17:00 Odprtje prenovljenih prostorov knjižnice (gost Rok Bohinc), knjižnica Šentrupert
19:00 Predavanje: Rop stoletja v Dolenjskem muzeju, predavalnica Dolenjskega muzeja Novo mesto
VečBela krajina
sreda, 24. april 2024
19:00 Zajeti v izviru - Slovenski otroci Lebensborna (pogovor z režiserko Majo Weiss), KD Črnomelj
četrtek, 25. april 2024
16:00 Tržnica projektov, OŠ Semič
17:00 Kako je Črnomelj dobil ime? (dramska igra strokovnih delavcev Vrtca Črnomelj), KD Črnomelj
18:00 Hudičev ples - Prireditev ob dnevu upora proti okupatorju in 80-letnici požiga Metlike ter okoliških vasi, KD Metlika
19:00 Odprtje slikarske razstave "Mitologija Bele krajine", KC Semič
VečPosavje
sreda, 24. april 2024
17:00 - 20:00 Keramična delavnica, VGC Brežice
četrtek, 25. april 2024
18:00 Sanjski muzikal Polna luna, KD Krško
petek, 26. april 2024
17:00 Osrednja občinska prireditev ob dnevu upora proti okupatorju in odprtje razstave likovnih del 34. otroškega likovnega extempora, OŠ Kostanjevica na Krki
sobota, 27. april 2024
10:00 Borčevska proslava, pri Domu krajanov Sromlje
nedelja, 28. april 2024
10:00 Osrednja občinska slovesnost v počastitev zgodovinskih dogodkov Malkovec 2024, pri Vinskem dvoru Deu Malkovec
Več6.11.2018 | 18:55 | B. Blaić
Krško - V največji dolenjski vinski kleti, ki deluje v sklopu Kmečke zadruge Krško, so letošnjo trgatev uspešno spravili pod streho in danes tudi premierno predstavili prvo polnitev cvička letnika 2018. Ta je prvič nastal pod strokovnim vodstvom novega glavnega enologa Šentjernejčana Jureta Grubarja, ki je na tem mestu nasledil Rudija Kosa, ki se je upokojil malo pred trgatvijo.
Zaradi obilne letine in pričakovanih viškov so se v zadrugi odločili, da bodo letos na trg poskusno poslali tudi približno 500 litrov naravnega pasteriziranega soka žametne črnine, prvič se bodo lotili tudi izdelave destilata, ki ga bodo pripravili iz 50.000 litrov posebej v ta namen pridelanega mladega vina iz te sorte.
»Destilat bodo za nas konec novembra izdelali v Fructalu, nato pa bo v 225-litrskih hrastovih sodih v naši kleti zorel še vsaj tri leta. To bo neke vrste banka v hiši,« je povedal direktor KZ Krško Janez Živič.
Izkušenj z destilatom iz vina žametne črnine v Krškem še nimajo, a prve analize so obetavne, saj ima ta sorta nizko pH-vrednost in precej nizko alkoholno stopnjo, kar pripomore k boljšemu sproščanju aromatičnih spojin.
Novost v njihovi ponudbi, ki je nastala še v času, ko je za strokovno delo v kleti skrbel Rudi Kos, sta tudi penini, ki so ju izdelali po tankovski metodi – princess in red baron. Osnova penine princess je bela zvrst iz laškega rizlinga in kraljevine, ki so jo aromatizirali z marelico, red baron pa je nastal iz žametne črnine in frankinje, v njem pa je 20 g ostanka sladkorja, tako da ni čutiti preveč kislosti, s čimer se skušajo prilagoditi okusu sodobnih potrošnikov, ki ne želijo preveč grobih in zahtevnih penin, je pojasnil Živič.
Več v četrtek v Dolenjskem listu.
Slika 1: Enolog Kleti Krško Jure Grubar in direktor KZ Krško Janez Živič
Slika 2: Novi izdelki KZ Krško
Povezane objave
Ocene komentarjev