gospodarstvo

Krški Kostak z novimi prostori

9.11.2018 | 10:00 | M. Ž.

Vir: www.kostak.si

Vir: www.kostak.si

Krško - Krško komunalno-gradbeno podjetje Kostak je včeraj odprlo nove prostore komunalnega sektorja ob svoji pred poldrugim desetletjem zgrajeni upravni stavbi. Za potrebe komunalnega sektorja so porušili 70 let staro prostorsko in tehnično neustrezno zgradbo ter zgradili novo, za naložbo in opremo pa skupaj odšteli približno 800.000 evrov, je poročala STA.

Z gradnjo nizko energetskega objekta so začeli konec februarja, gradili pa so ga sami in s podizvajalci. V novi stavbi so združili vse komunalne dejavnosti, saj bodo v njej poleg vodooskrbe in odvajanja ter čiščenja odpadnih voda tudi pogrebno pokopališka ter geodetska služba, oddelek za izdajo mnenj in soglasij, tehnična podpora za plinsko omrežje, služba za obračun komunalnih storitev in laboratorij za interni nadzor pitne vode. Za odpadke bodo še naprej skrbeli v Centru za ravnanje z odpadki v Spodnjem Starem Gradu pri Krškem.

»Naložba v spodbudno delovno okolje in nove delovne prostore bo omogočila aktivnejši razvoj dejavnosti, okrepila bo uspešnost služb in zadovoljstvo uporabnikov komunalnih storitev,« so dodali.

Družba Kostak je po poročanju STA v prvih devetih mesecih ustvarila 53,3 milijona evrov prodaje, s čimer je že za dobre tri milijone evrov presegla letošnji poslovni načrt. Lani je ustvarila dober milijon evrov čistega dobička, skupina Kostak pa 1,4 milijona evrov.

Matični Kostak je lani ustvaril 59,1 milijona evrov prihodka, od tega 84 odstotkov s tržno dejavnostjo ter razliko z gospodarsko javnimi službami. Skupina pa je lani ustvarila 68,7 milijona evrov prihodka.

V zadnjih petih letih je matični Kostak za naložbe odštel 11,3 milijonov evrov, skupina pa 13,7 milijona evrov. V skupini, ki zaposluje 515 ljudi, letos načrtujejo nekaj manj prihodka in hkrati dobiček na približno lanski ravni. Matični Kostak zaposluje nekaj več kot 400 ljudi.

V Centru za ravnanje z odpadki Spodnji Stari Grad so v zadnjih letih okrepljeno razvijali dejavnost obdelave odpadkov in trženja odpadnih surovin ter se vključili v svetovni trg odpadnih surovin. Sekundarne surovine in alternativna goriva prodajajo na domačem trgu, izvažajo jih na Madžarsko in Hrvaško, v Avstrijo, BiH, Slovaško, Italijo, Nemčijo in na Kitajsko. V centru so lani nadgradili naprave za biološko obdelavo odpadkov, za kar so namenili nekaj več kot milijon evrov.

Podjetje vlaga tudi v razvoj komunalnih storitev in skrbi za kakovostno pitno vodo 25.000 uporabnikov. Odpadke odvaža za 10.000 gospodinjstev in 1000 podjetij ter z 310 ekoloških otokov, vzdržuje 800 kilometrov cest in 55 hektarov javnih površin ter izvaja številne okoljske akcije, je še navedla STA.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava