Martina, Luka in tudi Leja

10.11.2018 | 11:15

Najboljša atleta Slovenije sta Luka Janežič in Martina Ratej. (Foto: I. Vidmar)

Najboljša atleta Slovenije sta Luka Janežič in Martina Ratej. (Foto: I. Vidmar)

Martina, Luka in tudi Leja

Novo mesto - Sinoči je Atletska zveza Slovenije v Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu razglasila najboljše atlete v Sloveniji za leto 2018. V članski konkurenci sta laskavi naslov osvojila četrtouvrščena z evropskega prvenstva v Berlinu metalka kopja Martina Ratej, ki je za najboljšo razglašena že petič, in tekač na 400 m Luka Janežič, peti z evropskega prvenstva v Berlinu in sedmi s svetovnega dvoranskega prvenstva v Londonu, ki je najboljši drugič.

Med nagrajenci so bili tudi trije atleti z Dolenjske in Posavja - Leja Glojnarič iz Atletskega kluba Brežice je bila razglašena za najboljšo med mlajšimi mladinkami, njena sestra Nika pa je bila druga med starejšimi mladinkami, medtem ko je bil Matevž Šuštaršič iz novomeškega atletskega kluba Krka tretji med mlajšimi mladinci.

Najboljši mlajši mladinki Leji Glojnarič in njenemu trenerju Henriku Omerzuju je priznanji izročil njun klubski kolega in predsednik strokovnega sveta Atletske zveze Slovenije Vladimir Kevo. (Foto: I. Vidmar)

Najboljši mlajši mladinki Leji Glojnarič in njenemu trenerju Henriku Omerzuju je priznanji izročil njun klubski kolega in predsednik strokovnega sveta Atletske zveze Slovenije Vladimir Kevo. (Foto: I. Vidmar)

Martina Ratej je naša stalna in najboljša predstavnica v prestižni diamantni ligi, v kateri je letos v Lozani zasedla tretje mesto in v Londonu četrto mesto. Na državnem prvenstvu v Celju se je približala svojemu državnemu rekordu, na evropskem prvenstvu v Berlinu pa za vsega 18 cm bronasti medalji, četrto mesto pa je bil vseeno najboljši rezultat slovenske reprezentance na tem letos najpomembnejšem atletskem tekmovanju. Sezono je končala na sedmem mestu svetovne lestvice.

Luka Janežič je sezono začel z državnim dvoranskim rekordom in sedmim mestom na svetovnem dvoranskem prvenstvu v Birmingham. Na evropskem prvenstvu je poleti v polfinalu pripravil izjemno predstavo in se drugič v svoji karieri spustil pod mejo 45 sekund (44,93) ter v velikem finalu osvojil odlično peto mesto. Ob razglasitvi za najboljšega slovenskega atleta je bil v svoji izjavi zelo kratek: "Prišel je čas za medaljo."

Zlato plaketo za dolgoletno strokovno in organizacijsko delo v  Atletskem klubu Krka in v organih Atletske zveze Slovenije je dobil Boris  Dular. (Foto: I. Vidmar)

Zlato plaketo za dolgoletno strokovno in organizacijsko delo v Atletskem klubu Krka in v organih Atletske zveze Slovenije je dobil Boris Dular. (Foto: I. Vidmar)

Na prireditvi so podelili tudi več priznanj, najvišje, zlato plaketo pa je za dolgoletno strokovno in organizacijsko delo v Atletskem klubu Krka in v organih Atletske zveze Slovenije dobil Boris Dular, ki je v atletske vode zašel že v osnovni šoli, a ne toliko kot tekmovalec, ampak že tedaj kot organizator in sodnik. Več kot dve desetletji je vodil novomeški atletski klub kot predsednik ali podpredsednik, petnajst let je vodil organizacijski odbor novomeškega mednarodnega atletskega mitinga, od leta 1998 pa deluje tudi v upravnem odboru Atletske zveze Slovenije.

Vrstni red najboljših atletov Slovenije za leto 2018 po kategorijah, člani:

1. Luka Janežič (Kla) 312 točk (trener Rok Predanič), 2. Žan Rudolf (Mass) 115, 3. Kristjan Čeh (Ptu) 86;

članice: 1. Martina Ratej (Kla) 273 (trener Lovrenc Umek), 2. Maruša Mišmaš (Mass) 199, 3. Anita Horvat (Vel) 158;

mlajši člani: 1. Jan Kokalj (Kla) 232 (trener Romeo Živko), 2. Tilen Šimenko Lalič (PMb) 125, 3. Timotej Bečan (Pap) 114;  

mlajše članice: 1. Anita Horvat (Vel) 282 (trener Rok Predanič), 2. Veronika Domjan (Ptu) 155, 3. Agata Zupin (Kam) 147;

starejši mladinci: 1. Kristjan Čeh (Ptu) 255 (trener Gorazd Rajher), 2. Filip Jakob Demšar (Mass) 181, 3. Jure Grkman (Kam) 171;

starejše mladinke: 1. Eva Pepelnak (Kla) 261 (trener Hrvoje Fižuleto), 2. Nika Glojnarič (Bre) 228, 3. Zoja Šušteršič (Mass) 108;

mlajši mladinci: 1. Mitja Kordež (SlG) 284 (trener Uroš Verhovnik), 2. Domen Orož (Kla) 191, 3. Matevž Šuštaršič (Krk) 98;

mlajše mladinke: 1. Leja Glojnarič (Bre) 224 (trener Henrik Omerzu), 2. Tjaša Zajc (Mass) 184, 3. Tara Keber (Kro) 134;

pionirji: 1. Sandro Jeršin Tomassini (Mass) 210 (trener Damjan Šparovec), 2. Jan Emberšič (Dom) 110, 3. Matic Ian Guček (Kla) 104;

pionirke: 1. Iza Zakošek (Kla) 180 (trenerka Anica Živko), 2. Nika Dobovšek (Sev) 132, 3. Zala Sekavčnik (SlG) 120.

Igor Vidmar

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava