11.11.2018 | 18:15 | Besedilo in fotografije: R. N.
Žužemberk - Društvo kmečkih žena Suha krajina - Žužemberk je v sodelovanju z Zvezo kmetic Slovenije in Kmetijsko gozdarskim zavodom Novo mesto pripravilo 5. društveno razstavo in 4. državno ocenjevanje potic. Strokovni komisiji sta imeli kar precej dela, saj so prejeli 61 potic, od tega je bilo 24 zlatih, 22 srebrnih, 9 bronastih, 6 pa jih je prejelo zahvalo. Edina, ki je dosegla vse možne točke, je bila kokosova potica Ive Longar, ki je prejela zlato priznanje tudi za pehtranovo potico.
»Kar uspelo mi je. Vedno delam po receptu, ki mi ga je povedala ena gospodinja, in skoraj vedno dosežem zlato priznanje. Prvič pa sem dobila vse točke,« je dejala Longarjeva, ki ob različnih priložnostih zelo rada speče potico za domače.
Na državno ocenjevanje v Žužemberku so gospodinje potice prinesle iz vsepovsod. Največ je bilo orehovih, saj so orehi letos zelo dobro obrodili. Te je ocenjevala prva komisija, druga pa je pod drobnogled vzela potice z različnimi nadevi. »Izmed teh so bile tri slane, in sicer ocvirkova, čebulna in čemaževa, vse ostale pa so bile sladke, in sicer pehtranova, kokosova, makova, rozinova, rožičeva s figami, kokosova s pirino moko, brusnična, kostanjeva s kakijem, ajdova z rozinami in čokoladna,« je dejala Cvetka Lavrič, članica strokovne komisije.
Dodala je, da je bila večina potic zelo dobrih, gospodinjam pa je podala tudi nekaj napotkov. »Kar nekaj potic je bilo pečenih na isti dan, kot so jih gospodinje prinesle na ocenjevanje, zato okusi niso bili še dobro usklajeni. Priporočam, da drugič potice spečete dan pred ocenjevanjem,« je bil eden od nasvetov.
S takšnimi razstavami kmečke ženske pripomorejo k ohranjanju bogate gastronomske dediščine naših babic in jo dopolnjujejo z novimi znanji in izkušnjami. Tudi suhokranjske gospodinje se tega zavedajo, zato poleg razstave suhokranjskih dobrot zadnja leta pripravljajo tudi razstavo potic. Predsednica društva Tadeja Lavrič je dejala, da se zaradi stiske s časom pravih domačih jedi pripravlja čedalje manj. »Vonj po svežem pečenem kruhu v kmečki peči pa je že prava redkost.«
Podelitve priznanj najboljšim se je poleg domačega župana Franca Škufce, ki je pohvalil prizadevanja marljivih članic suhokranjskih kmečkih žena, ki znanje prenašajo tudi na mlajše rodove, udeležila tudi državna sekretarka na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Tanja Strniša.
»Na ministrstvu v prihodnjih letih želimo, da bi kmetijstvo, pridelavo hrano, v večji meri povezali z gastronomijo, vinom in predvsem turizmom. S tem bi omogočili, da bi dobri kmečki pridelki, tudi potica, ki bo vsak čas evropsko zaščitena, skozi turizem dobili še več dodane vrednosti. Slovenija bo leta 2021 evropska gastronomska regija. Pogum za to smo dobili tudi zaradi takšnih aktivnosti, kot je današnja razstava potic ter številne druge, ki jih Zveza kmetic in številna društva prirejajo po Sloveniji,« je povedal državna sekretarka.
Prireditev, ki jo je povezovala Lilijana Hrovat, je s svojim glasbenim nastopom popestrila Tjaša Primc.
Galerija (41)
Slika 1: Skupinska fotografija prejemnic zlatih priznanj
Slika 2: Iva Longar s poticama, ki sta prejeli zlato priznanje. Kokosova je prejela celo vse možne točke.
Slika 3: Predsednica Društva kmečkih žena Suha krajina - Žužemberk Tadeja Lavrič
Slika 4: Letos so v ocenjevanje prejele 61 potic.
1/41: IMG_7972
2/41: IMG_7975
3/41: IMG_7977
4/41: IMG_7980
5/41: IMG_7981
6/41: IMG_7983
7/41: IMG_7986
8/41: IMG_7993
9/41: IMG_7994
10/41: IMG_7995
11/41: IMG_7999
12/41: IMG_8006
13/41: IMG_8010
14/41: IMG_8013
15/41: IMG_8016
16/41: IMG_8018
17/41: IMG_8023
18/41: IMG_8024
19/41: IMG_8026
20/41: IMG_8031
21/41: IMG_8032
22/41: IMG_8033
23/41: IMG_8034
24/41: IMG_8035
25/41: IMG_8036
26/41: IMG_8041
27/41: IMG_8043
28/41: IMG_8044
29/41: IMG_8049
30/41: IMG_8050
31/41: IMG_8055
32/41: IMG_8060
33/41: IMG_8064
34/41: IMG_8069
35/41: IMG_8071
36/41: IMG_8074
37/41: IMG_8076
38/41: IMG_8083
39/41: IMG_8085
40/41: IMG_8091
41/41: IMG_8095
Povezane objave
Ocene komentarjev