dolenjska

Več kot tretjina potic zlatih

11.11.2018 | 18:15 | Besedilo in fotografije: R. N.

Skupinska fotografija prejemnic zlatih priznanj

Skupinska fotografija prejemnic zlatih priznanj

Iva Longar s poticama, ki sta prejeli zlato priznanje. Kokosova je prejela celo vse možne točke. 

Iva Longar s poticama, ki sta prejeli zlato priznanje. Kokosova je prejela celo vse možne točke. 

Predsednica Društva kmečkih žena Suha krajina - Žužemberk Tadeja Lavrič

Predsednica Društva kmečkih žena Suha krajina - Žužemberk Tadeja Lavrič

Letos so v ocenjevanje prejele 61 potic.

Letos so v ocenjevanje prejele 61 potic.

Žužemberk - Društvo kmečkih žena Suha krajina - Žužemberk je v sodelovanju z Zvezo kmetic Slovenije in Kmetijsko gozdarskim zavodom Novo mesto pripravilo 5. društveno razstavo in 4. državno ocenjevanje potic. Strokovni komisiji sta imeli kar precej dela, saj so prejeli 61 potic, od tega je bilo 24 zlatih, 22 srebrnih, 9 bronastih, 6 pa jih je prejelo zahvalo. Edina, ki je dosegla vse možne točke, je bila kokosova potica Ive Longar, ki je prejela zlato priznanje tudi za pehtranovo potico.

»Kar uspelo mi je. Vedno delam po receptu, ki mi ga je povedala ena gospodinja, in skoraj vedno dosežem zlato priznanje. Prvič pa sem dobila vse točke,« je dejala Longarjeva, ki ob različnih priložnostih zelo rada speče potico za domače.

Na državno ocenjevanje v Žužemberku so gospodinje potice prinesle iz vsepovsod. Največ je bilo orehovih, saj so orehi letos zelo dobro obrodili. Te je ocenjevala prva komisija, druga pa je pod drobnogled vzela potice z različnimi nadevi. »Izmed teh so bile tri slane, in sicer ocvirkova, čebulna in čemaževa, vse ostale pa so bile sladke, in sicer pehtranova, kokosova, makova, rozinova, rožičeva s figami, kokosova s pirino moko, brusnična, kostanjeva s kakijem, ajdova z rozinami in čokoladna,« je dejala Cvetka Lavrič, članica strokovne komisije.

Dodala je, da je bila večina potic zelo dobrih, gospodinjam pa je podala tudi nekaj napotkov. »Kar nekaj potic je bilo pečenih na isti dan, kot so jih gospodinje prinesle na ocenjevanje, zato okusi niso bili še dobro usklajeni. Priporočam, da drugič potice spečete dan pred ocenjevanjem,« je bil eden od nasvetov.

S takšnimi razstavami kmečke ženske pripomorejo k ohranjanju bogate gastronomske dediščine naših babic in jo dopolnjujejo z novimi znanji in izkušnjami. Tudi suhokranjske gospodinje se tega zavedajo, zato poleg razstave suhokranjskih dobrot zadnja leta pripravljajo tudi razstavo potic. Predsednica društva Tadeja Lavrič je dejala, da se zaradi stiske s časom pravih domačih jedi pripravlja čedalje manj. »Vonj po svežem pečenem kruhu v kmečki peči pa je že prava redkost.«

Podelitve priznanj najboljšim se je poleg domačega župana Franca Škufce, ki je pohvalil prizadevanja marljivih članic suhokranjskih kmečkih žena, ki znanje prenašajo tudi na mlajše rodove, udeležila tudi državna sekretarka na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Tanja Strniša.

»Na ministrstvu v prihodnjih letih želimo, da bi kmetijstvo, pridelavo hrano, v večji meri povezali z gastronomijo, vinom in predvsem turizmom. S tem bi omogočili, da bi dobri kmečki pridelki, tudi potica, ki bo vsak čas evropsko zaščitena, skozi turizem dobili še več dodane vrednosti. Slovenija bo leta 2021 evropska gastronomska regija. Pogum za to smo dobili tudi zaradi takšnih aktivnosti, kot je današnja razstava potic ter številne druge, ki jih Zveza kmetic in številna društva prirejajo po Sloveniji,« je povedal državna sekretarka.

Prireditev, ki jo je povezovala Lilijana Hrovat, je s svojim glasbenim nastopom popestrila Tjaša Primc.

‹ nazaj

Galerija (41)

IMG_7972
IMG_7975
IMG_7977
IMG_7980
IMG_7981
IMG_7983
IMG_7986
IMG_7993
IMG_7994
IMG_7995
IMG_7999
IMG_8006
IMG_8010
IMG_8013
IMG_8016
IMG_8018
IMG_8023
IMG_8024
IMG_8026
IMG_8031
IMG_8032
IMG_8033
IMG_8034
IMG_8035
IMG_8036
IMG_8041
IMG_8043
IMG_8044
IMG_8049
IMG_8050
IMG_8055
IMG_8060
IMG_8064
IMG_8069
IMG_8071
IMG_8074
IMG_8076
IMG_8083
IMG_8085
IMG_8091
IMG_8095

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava