kronika

Trčila v 17-letnega motorista; okoristili so se za okoli dva milijona evrov

12.11.2018 | 13:05 | J. A.

Foto: arhiv DL

Foto: arhiv DL

Šentjernejski policisti so bili v petek popoldne obveščeni o prometni nesreči v okolici Šentjerneja. Opravili so ogled in ugotovili, da je nesrečo povzročila 21-letna voznica  avtomobila, ki je zapeljala na nasprotno smerno vozišče in trčila v mladoletnega motorista, ki je pripeljal iz nasprotne smeri. Motorist je po trčenju poškodovan obležal na travniku ob cesti. Policisti so še ugotovili, da 17-letni motorist nima veljavnega vozniškega dovoljenja, vozil je neregistrirano in nezavarovano motorno kolo, med vožnjo pa ni uporabljal zaščitne čelade. Povzročiteljici nesreče so izdali plačilni nalog, zoper mladoletnega motorista na sodišče naslovili obdolžilni predlog in mu zasegli motorno kolo.

Ob kosilnice in vrtalnika

Oškodovanec je policiste obvestil, da je med 2. in 9. novembrom v Čemšah nekdo vlomil v pomožni objekt ob počitniški hiši in ukradel štiri kosilnice na nitko ter dva električna vrtalnika. Lastnika je oškodoval za 2.000 evrov.

Vlomil v vikend

V Goljeku na območju Trebnjega je med četrtkom in petkom neznanec skozi vrata vlomil v počitniško hišo ter pomožni objekt. Po oceni oškodovanca je povzročil za 2.000 evrov škode.

Izginila denar in nakit

V Gabrijelah je v petek popoldne nekdo skozi vrata vlomil v stanovanjsko hišo in vzel denar ter nakit. Lastnika je oškodoval za 2.000 evrov.

Ničesar vzel

Krški policisti so bili obveščeni, da je v soboto popoldne neznanec v Krškem vlomil v stanovanjsko hišo. Po prvih ugotovitvah ni ničesar odtujil, z vlomom pa je povzročil za 1.000 evrov škode.

Za pet tisočakov škode

Sevniške policiste je oškodovanec obvestil, da je v Velikem Cirniku na območju Sevnice med torkom in soboto nekdo vlomil v počitniško hišo in odnesel denar ter zlat nakit. Ocenjuje, da je oškodovan za 5.000 evrov.

Zaradi kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete ovadili več osumljencev

Novomeški kriminalisti so v sodelovanju s FURS na pristojna državna tožilstva podali kazenske ovadbe zoper več osumljencev zaradi utemeljenih sumov storitve kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete.

V enem primeru so na Specializirano državno tožilstvo in Okrožno državno tožilstvo Novo mesto podali kazenske ovadbe zoper štiri osumljence in osumljenko z območja Policijske uprave Novo mesto ter osumljenca z območja PU Ljubljana in dve gospodarski družbi. Šesterica je utemeljeno osumljena storitve več kaznivih dejanj davčne zatajitve in ponareditve ali uničenja poslovnih listin. Proračun RS so z neupravičeno obračunanim DDV oškodovali za najmanj 593.794 evrov. Opravljene so bile tudi finančne preiskave.

V drugem primeru so zaradi utemeljenega suma storitve več kaznivih dejanj davčne zatajitve na Okrožno državno tožilstvo Krško podali kazensko ovadbo zoper osumljenca in gospodarsko družbo z območja Policijske uprave Novo mesto. Ugotovljeno je bilo, da je osumljenec zaradi neplačane akontacije dohodnine oškodoval proračun RS za okoli 300.000 evrov.

V tretjem primeru pa so na Okrožno državno tožilstvo Novo mesto zaradi utemeljenega suma storitve več kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in ponareditve ali uničenja poslovnih listin podali kazensko ovadbo zoper 11 osumljenih oseb z območja Policijske uprave Novo mesto in Ljubljana, enega osumljenca s Hrvaške ter pet gospodarskih družb z območja Policijske uprave Novo mesto. S kaznivimi dejanji so si osumljenci pridobili za najmanj milijon evrov protipravne premoženjske koristi. Skladno z zakonom o odgovornosti pravnih oseb za kazniva dejanja so za kazniva dejanja ovadili tudi pravne osebe.

Prijeli tihotapca in tujce

Policisti PP Brežice so na avtocestnem postajališču Starine kontrolirali voznika osebnega avtomobila Ford focus, nemških registrskih oznak. Med postopkom so ugotovili, da sta v vozilu voznik in potnik, državljana Indije, ki imata dovoljenje za bivanje v Italiji. Tujca sta v vozilu prevažala še tri državljane Indije, ki so pred tem nezakonito prestopili državno mejo. Oba tihotapca bodo po zaključenem postopku s kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države privedli k preiskovalnemu sodniku, tri državljane Indije, ki so nezakonito prestopili državno mejo, pa bodo predali hrvaškim varnostnim organom.

Prijeli 14 migrantov

Policisti so od petka do danes pri opravljanju nalog varovanja državne meje na območju krajev Preloka, Gorenjci pri Adlešičih, Metlika in Bukošek izsledili ter prijeli 14 tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Policijski postopki s tujci, ki so se izrekli za državljane Iraka, Sirije in Maroka, še niso zaključeni.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava