Razstava in proslava vrhunec Štukljevega leta

12.11.2018 | 23:00

Svojega največjega brata so s špalirjem počastili metliški sokoli. (Foto: I. Vidmar)

Novo mesto - Današnje odprtje razstave Leon 120 let in proslava ob 120. rojstnem dnevu olimpionika, sokola, telovadca in Novomeščana Leona Štuklja sta bila vrhunec prireditev Štukljevega leta v Novem mestu.

Ave, triumphator! je vzkliknil novomeški župan Josip Režek, ko so leta 1924 njegovi sokolski tovariši Leona Štuklja iz Bršljina, kamor se je pripeljal  v z zelenjem in državno zastavo okrašenem kupeju drugega razreda, prinesli v na Glavni trg. Ave, Trimphator je Matjaž Berger naslovil veličastno umetniško dejanje, ki ga je v imenu Novega mesta poklonil svojemu prijatelju, stoletniku Leonu Štuklju v tedaj še ne povsem do konca zgrajeni športni dvorani Leona Štuklja v Šmihelu pred dvajsetimi leti, Iz roda v rod duh išče pot pa je naslov proslave, ki jo je znova v imenu Novega mesta spominu na velikega Novomeščana zasnoval Klemen Dvornik v prav tako še ne povsem dokončani dvorani olimpijskega vadbenega centra v Češči vasi.

Proslava Iz roda v rod duh išče pot (Foto: B. Pucelj)

Novomeščani, za razliko od ostale Slovenije, Leona Štuklja nikoli niso potisnili v pozabo, ga naredili anonimnega, nasprotno, vedno, kadar je prišel v svoje rojstno mesto, je bil častni gost in v času, ko drugje razen v ozkih telovadnih krogih niti vedeli niso zanj, so ga razglasili za častnega meščana. Tudi zato je vse življenje, tudi desetletja po tistem, ko ga je življenjska pot odpeljala drugam in se je ustalil v štajerski prestolnici, ponosen zatrjeval, da je Novomeščan, sokol in telovadec.

Kot Novomeščana, sokola in telovadca pa nekoliko tudi kot prebivalca Maribora in družinskega človeka ga prikazuje razstava v Galeriji Dolenjskega muzeja, ki so jo slovesno z govori direktorice muzeja Jasne Dokl Osolnik, novomeškega župana Gregorja Macedonija in slavnostnega govornika Aljaža Pegana odprli danes popoldne.

Tokratna, že četrta razstava v Dolenjskem muzeju, posvečena Leonu Štuklju, je dostojna imena velikega olimpionika, je neprimerno bogatejša od predhodnih. Postavili so jo v treh prostorih. V avli je Leon Štukelj predstavljen skozi umetniška dela v kipih, na slikah, v videu in skozi karikaturo. V osrednjem galerijskem prostoru so njegove medalje, priznanja, njegovi telovadni copati, z rdečimi kroglicami impozantno upodobljena krivulja gibanja težišča njegovega telesa pri preskoku konja, tam je kovček, s katerim je potoval na igre v Pariz in njegov dnevnik pa pisalni stroj in lupa, s katero je opazoval detajle na svojih medaljah, ki jih je na velikih tekmovanjih osvojil kar dvajset. Nato se obiskovalec razstave po stopnicah spusti v kletno dvorano, tako rekoč v njegovo stanovanje. Tam je njegova omara in s številnih fotografij, ki so bile posnete ob obiskih novinarjev pred njegovo stoletnico, znani fotelji, tam so njegova oblačila, tudi znamenita čepica, tam so njegove zbirke avtogramov svetovno znanih športnikov, razglednic, ki so mu jih pošiljali športniki z olimpijskih iger in velikih tekmovanj z vsega sveta, pa zbirka telefonskih kartic in novinarskih člankov o njem, med drugim tudi več prispevkov iz Dolenjskega lista, redovalnica iz prvega razreda, v kateri so ob njegovem imenu zapisane izključno samo odlične ocene, pa vozniško dovoljenje in diplomatski potni list, s katerim je med drugim potoval na Olimpijske igre v Atlanto, kjer je sodeloval na odprtju iger in ga je spoznal ves svet.

V slavnostnem govoru na proslavi 120. obletnice rojstva Leona Štuklja, ki jo je neposredno prenašala Televizija Slovenija, je predsednik Borut Pahor poudaril, da je bil Leon Štukelj zanimiva osebnost: "Smo srečni in ponosni, da imamo Leona Štuklja. Nesmrten je. S to lepo slovesnostjo izražamo hvaležnost, da s svojimi izjemnimi športnimi dosežki in krepostnim osebnim karakterjem večno navdihuje zlasti naš športni, a tudi narodni značaj. Leon Štukelj je naša korenina. Je del našega narodnega izročila. Skupaj z drugimi slovenskimi političnimi, kulturnimi, znanstvenimi in športnimi velikani sestavlja osupljiv mozaik naše najbolj odlične in žlahtne dediščine. Nocoj se mu poklanjamo. Dame in gospodje, ob Štuklju najprej pomislim na vitalnost. Tisti magični prihod na olimpijski stadion v Atlanti 1996 leta, ki je na noge dvignil par milijard ljudi po vsem svetu, je nepozaben. Skoraj stoleten človek, rojen celo dve leti pred prvimi olimpijskimi igrami moderne dobe v Atenah, je živahno poplesaval kot poredni mladenič."

Leon Štukelj je bil sicer rojen dve leti po prvih olimpijskih igrah moderne dobe v Atenah, a očitno niso vsi tako dobri v "številjenju", kot je bil glede na ocene v redovalnici in številne izračune in preračune rezultatov v njegovi knjigi Mojih sedem svetovnih tekmovanj Leon Štukelj.

Borutu Pahorju je na govorniškem mestu sledil predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec, v kulturnem delu programa, ki ga je režiser Klemen Dvornik označil za plesno-dramsko-glasbeno akademijo, pa so nastopili dramski igralci Sara Gorše, Branko Jordan in Jernej Gašperin, zbor Pomlad, sopranistka Kristina Kastelic in akrobatska skupina pod vodstvom Mihe Krušiča.Prvi govornik na proslavi je bil novomeški župan Gregor Macedoni, a tega v televizijskem prenosu ni bilo.

Igor Vidmar

Galerija

Komentarji (9)

13.11.2018 8   (8)   (0)   Ocenidamjan 
a ta prireditv je bila v češči vasi v "ciklotronu"? hja, pa ima to vadbišče uporabno dovolenje? a se lehko dogajajo take prireditve v objektih brez uporabnega dovolenja? samo sprešujem ? morda pa imajo to dovolenje...
15.11.2018 2   (2)   (0)   Ocenimiha 
Zelo lepa prireditev. Zdaj ko se je ta več namenska dvorana uredila, bomo lahko imeli še več takih prireditev.
15.11.2018 3   (3)   (0)   OceniTrue Truic 
Damjan, ogroženost vseh udeležencev ki so se nahajali v dvorani z uporabnim dovoljenjem, vključno s predsednikom bomo raziskali po 18.11. kakor tudi stroške balona mesečno in kdo jih bo plačeval ter koliko. Ter kdo je vse to podpisal...Te teme še pridejo na vrsto.
15.11.2018–5   (0)   (5)   Oceniklemen 
Dvomim, da boš ti kej raziskoval, ker izgleda da bo makedoni spet zmagal. Mimgrede glede na vzorce obnašanja me spominjaš na določeno osebo iz volilne skupine "plin".
15.11.2018 1   (1)   (0)   OceniTrue Truic 
veste kaj g.klemen : ne bo zmagal, to vam zatrjujem. pa tudi velodrom bo raziskan, kmalu ko bo treba stroške obratovanja predočit javnosti..seveda kot pravi damjan tudi uporabno dovoljenje. lahko noč vam želim..še 3x , v nedeljo bo težka ...
15.11.2018–2   (0)   (2)   Ocenireziser 
Depresija bo v nedeljo pri true truic...70% za Macedonija bo preveč hud udarec
15.11.2018 2   (2)   (0)   Ocenidamjan 
Sicer Damjan ne trdi ničesar, vendar se sprašuje ali se lahko za "ne povsem dokončano dvorano" dobi uporabno dovolenje? Vsaj tako piše v članku, da ni dokončana. Če ga nima, ali se potem lahko v takem objektu prirejajo javne prireditve? Ne trdim ničesar, se pa sprašujem. Morda so pa dobili dovolenje za ne-dokončano dvorano, kdo bi vedel ??
15.11.2018 2   (2)   (0)   OceniTrue Truic 
G.režiser, mi smo iz malo tršega testa. Na mesto depresije nam je mnogo bližji boj. To v nedeljo bo le bitka, ki ne pomeni konca vojne to bo le1. polčas.- 2. bo veliko bolj dramatičen...kdor molči stotim odgovori:) Dobro to veste, će ne dobite 1. polčas, ste potop....zato tudi to fake nabijanje teh 70%:):) Vidimo se v 2.polčasu...Lp
16.11.2018 4   (4)   (0)   OceniAntonio 
Imajo tudi proslavo na policijski upravi Novo mesto, samo je DL modro tiho: Kriminalisti PU Nm ovadili več oseb - http://www.dolenjskanews.com/kriminalisti-pu-nm-ovadili-vec-oseb/ Zakaj niso objavili tega članka pa sami najbolje vedo ...

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava