dolenjska

Dobili preglednejše in posledično tudi varnejše križišče

13.11.2018 | 09:45 | Besedilo in fotografije: R. N.

Trak so prerezali župan Jože Muhič, domačinka Olga Turk in Tomaž Willenpart iz direkcije za infrastrukturo.

Trak so prerezali župan Jože Muhič, domačinka Olga Turk in Tomaž Willenpart iz direkcije za infrastrukturo.

Križišče ima sedaj tudi zavijalni pas in je preglednejše.

Križišče ima sedaj tudi zavijalni pas in je preglednejše.

Slovesnosti so se udeležili številni Podturnčani in drugi.

Slovesnosti so se udeležili številni Podturnčani in drugi.

Podhosta - Župan občine Dolenjske Toplice Jože Muhič, vodja sektorja za investicije v ceste na direkciji RS za infrastrukturo Tomaž Willenpart in domačinka Olga Turk so včeraj slovesno prerezali trak ob odprtju prenovljenega križišča v Podhosti. Investicija je bila vredna okoli 780.000 evrov in ker gre za državno cesto je večino denarja zanjo prispevala država, okoli 156.000 evrov pa je bilo občinskega denarja, saj je občina sočasno poskrbela za izgradnjo pločnikov z vso pripadajočo infrastrukturo pod njimi.

Obnova križišča je bila nujna, je dejal župan in dodal, da so se na tem območju zgodile številne prometne nesreče, k sreči pa ni bilo nobene s smrtnim izidom. »Več problemov je bilo nakopičenih v tem križišču. Eden izmed njih je bil tudi, da je bilo vključevanje iz stranske ceste, to je iz smeri Meniška vas, na glavno cesto nepregledno, prav tako pa je bilo težavno z glavne zavijati levo na stransko cesto,« je povedal župan.

Po dolgoletnih prizadevanjih in trdih pogajanjih so z državo uspeli doseči dogovor o rekonstrukciji križišča, ki ima sedaj tudi zavijalni pas. Skupno so uredili 215 metrov dolg odsek državne ceste, postavili dve avtobusni postaji, uredili odvodnjavanje in zgradili pločnik. Za potrebe te investicije so podrli tudi dva objekta. »Križišče je sedaj varnejše in bolj pregledno,« je zadovoljno dejal Muhič. Najstarejša občanka Podhoste, ki je bila prisotna na slovesnem odprtju, Olga Turk je povedala, da je to pomembna pridobitev za kraj. »Zelo lepo je. Upam, da se bodo mladi zavedali, kaj imajo.« Občina je obenem uredila tudi 220-meterski odsek lokalne ceste s pločnikom do Meniške vasi. Za to so odšteli dodatnih 80.000 evrov.

Willenpart se je zahvalil občanom, da so potrpeli vse nevšečnosti v času gradnje, obenem pa dodal, da država načrtuje urediti tudi odsek državne ceste od Soteske do Podhoste in tudi naprej do Bele krajine, kjer je to še potrebno. »Tako bo t.im. Partizanka spet dobila ime cesta,« je dejal. Država po njegovih besedah v zadnjih letih veliko vlaga v obnovo oz. izgradnjo cestne infrastrukture, v Dolenjskih Toplicah pa načrtujejo zgraditi dolgo pričakovano topliško obvoznico. V teh dneh pričakujejo, da bodo izbrali izvajalca in z njim podpisali pogodbo za začetek gradnje 1. faze obvoznice.

‹ nazaj

Galerija (16)

IMG_8100
IMG_8101
IMG_8102
IMG_8103
IMG_8104
IMG_8110
IMG_8111
IMG_8113
IMG_8115
IMG_8118
IMG_8122
IMG_8125
IMG_8127
IMG_8132
IMG_8134
IMG_8135

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava