bela krajina

Energetsko prenovili štiri stavbe v lasti občine

13.11.2018 | 14:20 | M. Ž.

Foto: Občina Metlika

Foto: Občina Metlika

Energetsko prenovili štiri stavbe v lasti občine
Energetsko prenovili štiri stavbe v lasti občine

Metlika - V letošnjem novembru je Občina Metlika skupaj s koncesionarjem Petrolom Ljubljana ob podpori evropskega denarja iz Kohezijskega sklada zaključila energetsko obnovo štirih javnih objektov, in sicer knjižnico, športno dvorano, zdravstveni dom in občinsko stavbo. Pred knjižnico na Pungartu so jih včeraj tudi uradno odprli.

»Njihovo slabo stanje, visoki obratovalni stroški, neoptimalni delovni pogoji ter neoptimalna zanesljivost delovanja ogrevalnih sistemov so bili glavni razlogi, zaradi katerih se je občina odločila za njihovo celovito energetsko prenovo. Energetsko varčevalni potencial je bil prepoznan predvsem v ovoju objektov, ogrevalnih sistemih in razsvetljavi. Sem spadajo ukrepi toplotne izolacije zunanjih sten in podstrešij, vgradnja energetsko varčnejšega stavbnega pohištva, sanacije toplotnih postaj in zamenjava potratne klasične razsvetljave z energetsko varčno razsvetljavo,« je pojasnil metliški župan Darko Zevnik.

V sklopu energetske sanacije knjižnice so v kletnih prostorih uredili novo kotlovnico na lesno biomaso, s katero se bo ogreval tudi Kulturni dom. V obeh objektih so vgradili nove termostatske ventile s hidravličnim uravnoteženjem. Vzporedno z energetsko sanacijo so izvedli tudi statično sanacijo stavbe, ki zaradi starosti zasnove in materialov ni dosegala današnjih standardov. Na knjižnici so zamenjali in na novo arhitekturno zasnovali stavbno pohištvo, izvedli toplotno izolacijo fasade in podstrešja ter vgradili novo varčno razsvetljavo.

V športni dvorani so prenovili prezračevanje z vgradnjo rekuperacije toplote, toplotno izolirali fasado in strešni del, zamenjali stavbno pohištvo, akustično oblogo stropa in sten ter razsvetljavo v dvorani, termostatske ventile s hidravličnim uravnoteženjem pa so zamenjali tako v osnovni šoli kot v športni dvorani.

»Ker je bil zdravstveni dom v preteklih letih energetsko v pretežnem delu že saniran, se je v tej fazi izvajala le prenova kotlovnice, kjer je nov ogrevalni vir toplotna črpalka. Prav tako so zamenjani termostatski ventili po objektu,« je župan navajal v sporočilu za javnost.

Energetske prenove je pod nadzorom novomeške območne enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije deležna tudi občinska stavba. Vgradili so novo leseno stavbno pohištvo, izolirali podstrešje, pripravili kotlovnica na celovito obnovo ogrevalnega vira in vgradili novo varčno razsvetljavo.

»Projekt je bil izveden po principu javno-zasebnega partnerstva, kar pomeni, da v energetsko prenovo objektov sofinancira zasebni partner, v našem primeru Petrol Ljubljana, ki lastni finančni vložek povrne preko prihrankov v naslednjih 15 letih, v času trajanja koncesijske pogodbe. Tako je Občina pridobila energetsko prenovljene javne stavbe z bistveno manjšo obremenitvijo občinskega proračuna. Poleg tega celotno tveganje v zvezi z doseganjem pogodbeno dogovorjenih prihrankov za čas trajanja pogodbe prevzame zasebni partner,« je izpostavil Zevnik in dodal, da občina vzporedno z ukrepi energetske sanacije po principu javno-zasebnega partnerstva v okviru te operacije izvaja še druge investicijske ukrepe na knjižnici in športni dvorani preko javnega naročila, ki zagotavljajo celovito sanacijo teh objektov.

Vrednost celotnega projekta energetske prenove, ki zajema javno-zasebno partnerstvo in javno-naročniški del, je okoli 1.120.000 evrov, od tega je okoli 430.000 evrov občina uspela pridobiti s strani Evropskih sredstev in Ministrstva za infrastrukturo, okoli 420 tisočakov sofinancira Petrol, preostalih okoli 270.000 evrov pa gre iz občinskega proračuna.

Kot je še zapisal, bo s tem zagotovili pogodbeni prihranek toplote do 50 odst. obstoječe rabe toplote objektov in do 60 odst. obstoječe rabe električne energije objektov. Koncesionar bo s prenovljenimi štiri objekti energetsko upravljal 15-let, poleg tega pa še z osnovno šolo in kulturni dom.

‹ nazaj

Galerija (8)

metlika01
metlika02
metlika03
metlika04
metlika05
metlika06
metlika07
metlika08

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava