bela krajina

Vrtovi pod mestno muzejsko zbirko v novi podobi

13.11.2018 | 19:00 | M. Ž, Foto: Tomislav Urh

Obnovljeni vrtovi pod mestno muzejsko zbirko Črnomelj (Foto: T. Urh)

Obnovljeni vrtovi pod mestno muzejsko zbirko Črnomelj (Foto: T. Urh)

Vrtovi pod mestno muzejsko zbirko v novi podobi
Vrtovi pod mestno muzejsko zbirko v novi podobi

Črnomelj - Pod Mestno muzejsko zbirko Črnomelj so včeraj županja Mojca Čemas Stjepanovič, Janez Weiss kot predstavnik muzejske zbirke ter Golobič Terezija in Marija Kolbezen kot prebivalki mestnega jedra uradno odprli obnovljene vrtove. Zbranim je projekt predstavila županja, akademski kipar Jožef Vrščaj pa umetniško skulpturo imenovano »Živko«, so sporočili iz črnomaljske občine.

Kot je dejala županja, je leta 2016 v sklopu urejanja obvodne poti oz. priprave potrebne dokumentacije zanjo podjetje Atelje Ostan Pavlin pripravilo rešitve tudi za ureditev zemljišča pod Mestno muzejsko zbirko Črnomelj za območje vrtičkov. Ideja je bila, da se na muzejskih vrtovih kot dopolnitev muzejski zbirki vzgaja stare kulture, značilne za posamezna pretekla obdobja.

Pri pripravi projektne dokumentacije so sodelovali z novomeško območno Zavodoma za varstvo kulturne dediščine Slovenije, ki je pri obnovi opornih zidov pogojeval gradnjo opornih zidov v videzu suhozida. Ker pa se vrtovi nahajajo tudi na območju arheološkega najdišča mestno jedro, so morali ob gradnji oz. pri zemeljskih delih zagotavljati še arheološki nadzor. Zato se je, kot je zapisala v sporočilu za javnost, občina Črnomelj prijavila na razpis za sofinanciranje predhodnih arheoloških raziskav na območju naselbinske ali vrtnoarhitekturne dediščine Ministrstva za kulturo in prejela 100-odst. sofinanciranje oz. dobrih 4.390 evrov. Ob gradnji so ugotovili, da gre za nasutje in zato arheoloških plasti tukaj ni bilo, tako da so izvajali zgolj arheološki nadzor ob gradnji oz. posegih v tla, za kar je poskrbelo podjetje Arhos iz Brežic.

Obnova zidov, za katero je poskrbelo podjetje GMV gradnja iz Črnomlja, je bila vredna okrog 27.500 evrov in je bila v celoti financirana iz občinskega proračuna. »Občina Črnomelj preverja variante za oživitev vrtov s primerno vsebino, in sicer z možnostjo projekta iz programa za izbor projektov za uresničevanje ciljev Strategije lokalnega razvoja na območju LAS Dolenjska in Bela krajina 2016 – sofinancirano iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja,« je zapisala županja.

Vzporedno urejajo tudi obvodno pot. »Vizija je, da mesto Črnomelj dobi kakovostne peš površine, kjer se lahko zadržujejo sprehajalci. Te so ravno v mestnem središču ob dveh rekah, Lahinji in Dobličici. V Črnomlju je veliko sprehajalcev na obvoznici, zato jim z urejanjem obvodne poti in obvodnega prostora mestnega jedra želimo omogočiti, da svoj prosti čas preživijo v lepem in mirnem prostoru,« je še dodala.

Ker želijo pot opremiti tudi z vidika umetnosti, so na prazen betonski podstavek ob zavoju na Majer postavili umetniško skulpturo domačega akademskega kiparja Jožefa Vrščaja.

Kulturni program, ki ga je povezoval Jaka Birkelbach, je z recitacijo popestrila Mimica Plesec iz VDC Črnomelj.

‹ nazaj

Galerija (16)

Obnovljeni vrtovi_Črnomelj (10)
Obnovljeni vrtovi_Črnomelj (11)
Obnovljeni vrtovi_Črnomelj (12)
Obnovljeni vrtovi_Črnomelj (13)
Obnovljeni vrtovi_Črnomelj (14)
Obnovljeni vrtovi_Črnomelj (16)
Obnovljeni vrtovi_Črnomelj (17)
Obnovljeni vrtovi_Črnomelj (18)
Obnovljeni vrtovi_Črnomelj (19)
Obnovljeni vrtovi_Črnomelj (2)
Obnovljeni vrtovi_Črnomelj (3)
Obnovljeni vrtovi_Črnomelj (4)
Obnovljeni vrtovi_Črnomelj (5)
Obnovljeni vrtovi_Črnomelj (6)
Obnovljeni vrtovi_Črnomelj (8)
Obnovljeni vrtovi_Črnomelj (9)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava