gospodarstvo

Z ministrico o kmetijstvu pod taktirko Desusa

14.11.2018 | 10:05 | Besedilo in fotografije: B. Dušič Gornik

Ministrica (na sredini) je v Novo mesto prišla na povabilo Adolfa Zupana (levo od nje).

Ministrica (na sredini) je v Novo mesto prišla na povabilo Adolfa Zupana (levo od nje).

Novo mesto - Na kmetiji Kastelic v Žabji vasi, na robu Novega mesta, so se sinoči z novo kmetijsko ministrico dr. Aleksandro Pivec srečali predstavniki kmetov iz območja novomeške občine in drugih ustanov s področja kmetijstva v tej občini, kot so v obvestilu o srečanju zapisali v kmetijskem ministrstvu.

Srečanje je sicer organiziral nosilec liste Desus za volitve v občinski svet Adolf Zupan. Potem ko je ministrica s sodelavko spoznala kmetijo gostiteljico, ki jo predstavil gospodar Andrej Kastelic, se je z udeleženci pogovorila o aktualnih temah v kmetijstvu. Predstavila je prednostne naloge, ki čakajo ministrstvo pod njenim vodstvom, udeleženci pa so vsak s svojega vidika opozorili na najbolj pereče probleme v kmetijstvu, zastavili nekaj konkretnih vprašanj in se zavzeli za nekatere nujno potrebne spremembe v kmetijski politiki.

Gospodar Andrej Kastelic je gostji predstavil kmetijo, med drugim tudi avtomat za domači sladoled.

Gospodar Andrej Kastelic je gostji predstavil kmetijo, med drugim tudi avtomat za domači sladoled.

V pogovoru so se dotaknili nove kmetijske politike po letu 2020, ki jo je treba dobro zastaviti zdaj, opozorili na anomalije pri plačilih subvencij in na nujnost prestrukturiranja kmetijstva. Zanimalo jih je, kaj bo kmetom prinesel nov nepremičninski zakon, ki je v pripravi, ali se obetajo kakšne spremembe pri zakonu o dedovanju kmetij in pri vrstnem redu prednostnih pravic ob prodaji kmetijskih zemljišč, kjer zdaj prihaja do zlorab. Odprli so tudi vprašanje možnosti razvoja primestnih kmetij in sploh kmetij v takem industrijskem območju, kot je Novo mesto.

V pogovoru z ministrico

V pogovoru z ministrico

Kmetijsko problematiko, ki so jo odprli, bomo natančneje obravnavali v posebni temi v tiskani izdaji Dolenjskega lista.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava