kočevsko-ribniško

Odprli zadnjo od treh novih vodarn

15.11.2018 | 13:45 | M. L.-S.

Foto: B. Štefanič

Foto: B. Štefanič

Foto: B. Štefanič

Foto: B. Štefanič

Kočevje - V Slovenski vasi so včeraj odprli še zadnjo od treh novih vodarn v okviru projekta Oskrba s pitno vodo na območju Sodražica – Ribnica – Kočevje. Še zadnjo vodarno v okviru večletnega partnerskega projekta občin Sodražica, Ribnica in Kočevje, ki se ga je oprijelo iz začetnih črk sodelujočih občin skovano ime SORIKO, so odprli direktor Hydrovoda Antun Gašparac, župan občine Kočevje Vladimir Prebilič in minister za okolje in prostor Jure Leben.

Projekt SORIKO predstavlja pomembno naložbo v prihodnost in v izboljšanje oskrbe porabnikov s pitno vodo na območju občine Kočevje, Ribnica in Sodražica. Celotna investicija je vredna preko 25 milijonov evrov, od katerih jih večino prispeva Evropska unija iz kohezijskih sredstev, končana pa bo, kot je povedal direktor Hydrovoda Antun Gašparac, do konca prihodnjega leta.

Projekt obsega izgradnjo 65.570 metrov vodovodnih cevi, 11 črpališč, štirih vodohranov in treh naprav za pripravo pitne vode. 24. oktobra so že odprli vodarno v Blatah v ribniškim občini, 30. oktobra vodarno v Globeli v sodraški občini, včeraj pa še novo vodarno v kočevski občini.

Tudi v novi vodarni v Slovenski vasi, ki stoji neposredno ob stari, ki so jo zgradili leta 1991, bodo pripravljali pitno vodo po postopku ultrafiltracije, povezana pa je z novo vodarno v Blatah. Celoten sistem je zastavljen na način, da voda iz vodarne Blate lahko priteče do vodarne v Slovenski vasi in obratno. S tem je izpolnjena zahteva naše zakonodaje, da ima vsak javni vodovod zagotovljeno tudi rezervno zajetje za pitno vodo, iz katerega se lahko v nujnih primerih zagotavlja oskrba s pitno vodo na območju javnega vodovoda, vsaj v nujnem obsegu porabe pitne vode. Kot je povedal Gašparac, se s tem na območju občin Kočevje in Ribnica pomembno povečujeta zanesljivost in varnost obratovanja javnega vodovoda.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava