gospodarstvo

Ekološko mleko: Zmoremo?

17.11.2018 | 09:35 | B. Dušič Gornik

Ekološka prireja in predelava mleka sta še neizkoriščena priložnost tudi v naši širši regiji. (ilustrativna fotografija, foto:B. D. G.)

Ekološka prireja in predelava mleka sta še neizkoriščena priložnost tudi v naši širši regiji. (ilustrativna fotografija, foto:B. D. G.)

Sevnica, Novo mesto, Črnomelj - Ekološka pridelava je lahko priložnost za mnoge kmetije na našem območju in v Sloveniji. Z vstopom v kontrolo do 31. decembra lahko kmetija že v naslednjem letu pridobi tudi subvencije za preusmeritev kmetije v ekološko kmetovanje in doplačilo pri prodaji mleka.

Zaradi tega Javna služba za kmetijsko svetovanje v naslednjem tednu pripravlja tri predavanja o preusmeritvi v ekološko prirejo mleka. V torek, 20. novembra, bo predavanje ob 9.30 v Sevnici, v učilnici gasilskega doma, v sredo, 21. novembra ob 10. uri v dvorani Kmetijsko-gozdarskega zavoda Novo mesto in v petek, 23. novembra, ob 10. uri v mali sejni sobi občine Črnomelj.

Anton Jakljevič, vodja odkupa v Ljubljanskih mlekarnah, bo kmetom predstavil pogoje za povečan odkup slovenskega ekološkega mleka, kmetijska svetovalca specialista Stane Bevc in Mateja Strgulec, oba KGZS – Zavod Novo mesto, bosta nanizala osnovne zakonitosti ekološke živinorejske in rastlinske pridelave, nato pa bo Boštjan Pesek iz kontrolne organizacije Kon-cert iz Maribora predstavil še kontrolne službe v ekološki pridelavi.

Ekološki način pridelave je realnost tudi pri nas, saj ima na območju Bele krajine, Dolenjske in Posavja ekološke certifikate že več kot 360 kmetij. Število kmetov, ki pridelujejo ekološko, se povečuje, med drugim tudi zaradi povpraševanja in želja kupcev.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava