dolenjska

FOTO: Ob maslu in medu obvezen Pedenjpedov kruh

17.11.2018 | 08:30 | Tekst in foto: M. M.

FOTO: Ob maslu in medu obvezen Pedenjpedov kruh
FOTO: Ob maslu in medu obvezen Pedenjpedov kruh

Novo mesto - Tudi malčki novomeškega Pedenjpeda so se pridružili vseslovenski akciji tradicionalnega slovenskega zajtrka. Z njim najmlajšim članom naše družbe predstavijo pomen kmetijstva in čebelarstva ter jih spodbujajo k pravilni in zdravi prehrani. V Pedenjpedovih vrtčevskih enotah so tako že ves mesec v igro in vzgojo vključevali zemljo in poučevali o pomenu varovanja tal kot pomembnem in neobnovljivem naravnem viru.

»Ob tem otrokom nudimo tudi zgled in odnos kulture prehranjevanja, druženja, novega znanja o sestavi hrane, pomenu zaužitja zdrave hrane,« je dodala ravnateljica Meta Potočnik, ki je s sodelavkami in gosti včeraj zjutraj obiskala otroke enote Metka.

Živila so po njenih besedah nabavili pri lokalnih domačih pridelovalcih, v domači vrtčevski kuhinji pa spekli kruh. Zajtrk je bil tako sestavljen iz domačega Pedenjpedovega kruha (moka od dobavitelja Jožeta Košaka), medu Franca Kobeta, bio masla (Kele & Kele), mleka Ekološke kmetije Kukenberger in ekoloških jabolk Andreja Kastelica. »Vse lokalnega porekla. Pri izbiri hrane tako doma kot v vrtcu naj ima prednost hrana, ki jo je pripravil domač, slovenski pridelovalec ali predelovalec,« je še dodala Potočnikova.

Da je šlo za pravi praznik domače hrane, so vzgojiteljice ob pomoči nekaterih staršev majhne mizice pogrnile kot se za pravo slovesnost spodobi, otroci pa so bili nekoliko lepše oblečeni. »Tudi na ta način čutijo, da moramo imeti do hrane spoštljiv odnos in da je danes poseben dan,« je rekla ena od vzgojiteljic medtem, ko se je zajtrk začel s skupno pesmijo.

‹ nazaj

Galerija (28)

z-11
z-12
z-13
z-15
z-16
z-17
z-18
z-19
z-20
z-21
z-22
z-23
z-24
z-25
z-26
z-27
z-28
z-29
z-30
z-31
z-32
z-33
z-34
z-35
z-36
z-37
z-38
z-39

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava