kronika

Snaho zabodel, ker ni skuhala večerje

21.11.2018 | 08:35 | Besedilo in fotografije: Janja Ambrožič

Albin Mlakar ostaja v priporu

Albin Mlakar ostaja v priporu

Krško - V začetku julija je na Telčah pri Sevnici 72-letni Albin Mlakar med prepirom s kuhinjskim nožem v hrbet zabodel sinovo partnerico Heleno Virant. Sliši se banalno, a glavni razlog za njun spor v kuhinji je bila večerja. Obtožen je poskusa uboja.

Že na predobravnavnem naroku je okrožna tožilka Mateja Roguljič med drugim povedala, da je med oškodovanko in Mlakarjem prišlo do prepira, pa tudi, da jo je s kuhinjskim nožem zabodel v hrbet med lopatice z namenom, da ji vzame življenje.

»Zaradi tega je bilo ogroženo njeno življenje. Zgolj hitri zdravniški pomoči in dejstvu, da ji je po prvem vbodu uspelo pobegniti iz hiše ter se skriti, da je ni našel, se ima zahvaliti, da je ostala živa,« je med drugim takrat rekla Roguljičeva, ki ni povedala, kakšno kazen predlaga v primeru priznanja krivde. Sicer zakon za kaznivo dejanje uboja predvideva od pet do 15 let zapora, ker pa je ostalo pri poskusu, je izrečena kazen lahko tudi milejša.

SIN NE BO PRIČAL

Na krškem okrožnem sodišču so zaslišali oba vpletena, obtoženčev sin Robert Mlakar, ki je na sodišče prišel skupaj z Virantovo, saj sta kljub nesrečnemu dogodku še vedno v partnerski zvezi, pa je rekel, da ne bo pričal. Glede na to, da je bližnji sorodnik obtoženca, mu tudi ni treba. Zaslišanje je spremljal na prostoru za javnost in določene očetove izjave so ga tako razburile, da je začel zamahovati z roko ter odkimavati z glavo. Pa to ni dolgo trajalo, saj ga je sodnik Gojmir Pešec opozoril, naj preneha, češ da bi lahko pričal, a se je tej pravici odpovedal.

Grozi mu od pet do 15 let zapora.

BIL JE LAČEN

Mlakar je med svojim zagovorom drugim povedal, da je tistega dne s kosilnico na nitko čistil travnike. »Zjutraj sem pojedel dve jajci na oko, potem pa ves dan nisem več jedel. Ko sem prišel domov zvečer okoli osmih, pol devetih, sem bil lačen in sem snaho vprašal, če je kaj za jesti. Rekla je, da ne in da so zrezki, ki so bili pripravljeni, za naslednji dan. Hotel sem pojesti nekaj toplega, in ko sem si nameraval pogreti tiste zrezke, mi je iztrgala posodo iz rok. Porinila me je v štedilnik in jaz njo nazaj. Kar naenkrat sem bil na tleh. Ne spominjam se, kdaj sem zagrabil nož, saj se mi je utrgalo. Ne vem, kaj sem naredil, naslednji dan so mi policisti povedali, da sem jo zabodel. Po tistem sem šel ven na stopnice in čakal, da se sin vrne iz službe,« je povedal Mlakar. Izpostavil je, da je srčni bolnik in se mu pogosto stemni pred očmi, kar se je zgodilo tudi tedaj, ko sta se prerivala s snaho. Rekel, je še, da je tistega dne pil špricar, koliko, pa ni vedel povedati.

Albin Mlakar

Albin Mlakar

»Midva s Heleno sva se znala skregati tudi že prej. Ko je ona kričala, sem navadno šel ven. Vedno je bila vzrok prepirov hrana, ker ni kuhala ali pa ni bilo dobro, kar je skuhala. Drugače je bilo vse normalno, velikokrat sva sama kaj delala in nikoli ni bilo nič narobe,« je dodal.

NI ČUTILA VBODA

Virantova je povedala nekoliko drugačno zgodbo, je pa tudi omenila, da kuha manj začinjeno hrano, kar njenemu tastu ni bilo pogodu. Tistega dne, ko sta se sprla, je skupaj s partnerjevo hčerko pospravljala ječmen.

»Albina ni bilo zraven, pozneje sem izvedela, da je bil tistega dne v Novem mestu, med drugim pa je tudi nekaj kosil. Opoldne je prišel domov in prestavil traktor na sonce, potem je šel menda v vinograd. Zvečer je prišel v kuhinjo in začel greti posodo z zrezki. Povedala sem mu, da so za naslednji dan in naj si pogreje samo toliko, kot bo pojedel, ne pa vsega. V tistem mi je očital, da kuham same pomije in da pri njih ni nič mojega. Odgovorila sem mu, naj si potem pa še kuha sam. V tistem sem dobila več udarcev v glavo. Odrinila sem ga stran, on pa se je opotekel in padel na vse štiri. Potem se je dvignil. Zdel se mi je zelo visok in ustrašila sem se ga. Zbežala sem proti izhodu in ven proti kozolcu. Bilo je že temno. Usedla sem se na stopnice, ker nisem mogla dihati, v ustih pa sem začutila okus po krvi,« je pripovedovala in omenila, da je po tistem videla, da je šel Albin v garažo in nekaj prinesel ven.

Zaslišali so oškodovanko Heleno Virant in Stanka Mrgoleta (na  fotografiji spredaj), obtoženčev sin Robert Mlakar (zadaj, poleg  Virantove) se je odločil, da ne bo pričal.

Zaslišali so oškodovanko Heleno Virant in Stanka Mrgoleta (na fotografiji spredaj), obtoženčev sin Robert Mlakar (zadaj, poleg Virantove) se je odločil, da ne bo pričal.

Zdelo se ji je, da ima v rokah železno palico. »Kje si, prasica, kuzla, zdaj boš pa crnila!« se je Virantova spomnila Mlakarjevih besed, ki so sledile. Šel je proti njej, ona pa je zbežala naprej proti pašniku.

Zanimivo je bilo, da se tudi snaha ne spominja, da bi imel tast tistega večera v rokah nož, niti ni čutila, da bi jo zabodel. »Samo čuden okus v ustih sem imela, ko sem šla iz hiše. Nisem čutila, da bi mi kri tekla po hrbtu.«

V bolnišnici je na zdravljenju ostala 10 dni. »Zaradi poškodbe sem hitro zadihana, ko delam, pa tudi več časa potrebujem, da opravim kakšno delo,« je o posledicah povedala in izpostavila, da se je po tistem vanjo naselil strah. Med zaslišanjem je še rekla, da je tistega večera pri tastu opazila, da je pod vplivom alkohola. »Tak je bil več dni zapored tudi pred tem dogodkom.«

NISTA SE PRVIČ PRERIVALA

Po njenih besedah ji je tast že prej enkrat grozil, da jo bo pospravil z orožjem, pa tudi prerivala naj bi se že enkrat pred tem. »Drugače sva se kar dobro razumela, sem pa imela občutek, da me ne mara. Ne vem, zakaj.« Dejala je še, da bo zoper obtoženca vložila odškodninski zahtevek, a še ne ve, v kakšni višini ga bo zahtevala.

Kot pričo so zaslišali tudi Stanka Mrgoleta iz Sevnice, ki je kritičnega večera videl obtoženca, s katerim sta soseda v vinogradu. »Poznam ga kot delovnega človeka, z njim imam dobre izkušnje. Kar se je zgodilo, me je močno presenetilo.«

Tistega večera se je Mrgole kakšne pol ure družil z obtožencem in še enim sosedom pri zidanici. Po njegovih besedah so vsi trije skupaj spili kakšnega pol litra vina in precej radenske, saj je bilo vroče, potem pa so šli vsak k sebi. »Albin se je znal napiti, a se je takrat umaknil.« Spomnil se je tudi enega dogodka, ko je obtoženec v vinjenem stanju povzdignil glas nad njim, vendar se je on takrat umaknil.

ON BI BIL V HIŠNEM PRIPORU

Tožilka Mateja Roguljič

Tožilka Mateja Roguljič

Pred zaključkom obravnave je obtoženčeva odvetnica Albina Krulc predlagala, da se mu odpravi pripor ali pa da se mu odredi hišni pripor, ki bi ga lahko prestajal pri prijateljici v Novem mestu. Tožilka Mateja Roguljič je glede na težo kaznivega dejanja temu nasprotovala in sodnik se je strinjal z njo. Zato Mlakar ostaja v priporu.

Članek je bil objavljen v Dolenjskem listu 2. novembra 2018.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava