kultura

Moj dom, tja vleče me srce…

27.11.2018 | 09:05 | L. Markelj

Plamenke iz Škocjana brez petja ne morejo živeti. (Foto: Petra Kic)

Plamenke iz Škocjana brez petja ne morejo živeti. (Foto: Petra Kic)

Škocjan - V škocjanski dolini radi prepevajo. O tem pričajo mnoge pevske zasedbe in zbori, med njimi tudi Pevska skupina Plamen, ki deluje pod okriljem KD dr. Ignacija Knobleharja Škocjan - ravno prihodnje leto 2019 bo Knobleharjevo leto ob 200-letnici rojstva velikega rojaka in misijonarja.

Preteklo nedeljo so pevke, ki jim pravijo tudi plamenke, v dvorani Gostilne Luzar priredile letni koncert z naslovom Moj dom, tja vleče me srce… V goste so povabile Oktet fantov iz Stične, s katerimi so stkale pevske vezi že v preteklih letih.

V polni dvorani zvestih poslušalcev so odmevale predvsem domovinske in slovenske ljudske pesmi. Plamenke pa so se predstavile tudi s priredbama Avsenikovih skladb Čakala bom in Moj rodni kraj, ki so ju zapele ob glasbeni spremljavi klavituarista Jerneja Šuštaršiča, s katerim redno sodelujejo.

Pevska skupina Plamen združuje enajst članic in že več kot dve desetletji bogati kulturno dogajanje. Njihova umetniška vodja je Sabina Šoštarec. Vsako leto s sopevkami pripravi letni koncert, s katerim se trudijo vnesti vedno znova malo drugačen pridih in prizvok ljubiteljskega petja. Skozi vsa leta pa se skupina trudi ohranjati slovensko ljudsko tradicijo.

Skupina, ki se je osnovala v začetku leta 1997 iz cerkvenega otroškega zborčka Slavčki, njene korenine pa segajo v leto 1988, se je usmerila v petje tro- in štiriglasnih predvsem slovenskih ljudskih pesmi v priredbah zaradi ohranjanja slovenske ljudske tradicije. Repertoar obsega tudi tuje ljudske, črnsko-duhovne, zabavne, umetnostne ter dalmatinske pesmi. Plamenke veliko nastopajo, sodelovale so že z raznimi glasbenimi skupinami, pihalnimi orkestri, na prireditvah po Sloveniji predstavljajo občino Škocjan, se udeležujejo medobmočnih pevskih revij odraslih pevskih zborov v Novem mestu, vsako leto nastopijo ob občinskem prazniku Knobleharjevo.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava