Dr. Janez Dular je novi častni občan Metlike

27.11.2018 | 10:00

Dr. Janez Dular (na sredini) je novi častni občan občine Metlika.

Metlika - Občina Metlika in njeni občani so s sinočnjo slovesnostjo v športni dvorani pri osnovni šoli dali piko na i svojemu občinskemu prazniku. Posebno slovesnost je prireditvi dal prihod predsednika države Boruta Pahorja, ki je občanom in upravi čestital ob prazniku, županu Darku Zevniku pa ob tej priložnosti izročil posebno protokolarno priznanje, slovensko zastavo. S tem se je zahvalil županu in svetnikom ter vsem prejšnjim rodovom županov in svetnikov, da so zgradili Metliko, kakršna je, in delovali v prid skupnosti.

Metliška občina praznuje zaradi spomina na vsa dejanja, ki so privedla do napada na belogardistično postojanko na Suhorju, posledično pa tudi do prvega osvobojenega ozemlja v Evropi in do zametkov organov nove države, je dejal župan.

Na slovesnosti, ki so jo poleg Mestne godbe Metlika popestrili še učenci OŠ Metlika, OŠ Podzemelj in metliške podružnice Glasbene šole Črnomelj, so za častnega občana razglasili dr. Janeza Dularja, znanstvenega svetnika, enega najbolj znanih in cenjenih slovenskih arheologov. Metlika mu je hvaležna, da je tudi dolga leta, odkar živi in dela drugje, ohranil naklonjenost Belokranjskemu muzeju in rodni Metliki, ki je ponosna na njegove izjemne znanstvene dosežke, cenjene na Slovenskem in v tujini.

Nagrajenci skupaj s predsednikom države, županom in predsednicama komisij za podeljevanje priznanj

Občina Metlika je letos podelila tudi tri plakete. Peter Šneljer jo je prejel za svoj prispevek na področju gasilstva, dolgoletno delo v krajevni skupnosti ter aktivno delovanje v številnih društvih in organizacijah; Albina Tošeska za dolgoletno delo v številnih društvih in organizacijah ter vsestransko vpetost v javno delovanje v občini Metlika in širše (o njej piše tudi zadnja številka tiskanega Dolenjskega lista v rubriki Portret tedna) ter Društvo vinogradnikov Metlika za 40–letno uspešno delovanje društva, izvedbo številnih dogodkov in projektov ter prispevek k večji prepoznavnosti občine in celotne Bele krajine.

Na slovesnost so podelili tudi priznanja za delo na področju športa. Dve so letos namenili mladima perspektivnima športnikoma, namiznima tenisačema, bratoma Jožku in Mitji Omerzel, za strokovno delo pa je priznanje prejel športni trener Peter Milek.

Župan se je s posebnimi zahvalami oddolžil še petim prostovoljcem, ki prevažajo starejše občane z občinskim vozilom v sklopu storitve Prostofer po nujnih opravkih. Prevoze prostovoljno opravljajo Branko Štubljar, Jože Bradica, Gorazd Prhne, Dušan Džebič in Jan Kolar.

Besedilo in fotografije: B. Dušič Gornik

Galerija

Komentarji (2)

28.11.2018OceniLeonard 
Čestitke nagrajencu.
30.11.2018OceniZvonka Šterbenc 
Janez čestitam in vem, da so letos za častnega občana Metlike izbrali pravega .

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava