gospodarstvo

Krška elektrarna med najboljšimi na svetu

27.11.2018 | 17:40 | B. Blaić

Predsednik uprave NEK Stane Rožman (Foto: B. B.)

Predsednik uprave NEK Stane Rožman (Foto: B. B.)

Član uprave NEK Hrvoje Perharić (Foto: B. B.)

Član uprave NEK Hrvoje Perharić (Foto: B. B.)

Krško - Nuklearna elektrarna Krško (NEK) bo do konca leta proizvedla približno 5,5 TWh električne energije, s čimer bo za kak odstotek presegla letni načrt, v prihodnjih letih pa namerava učinkovitost obratovanja še povečati, je v ponedeljek na novinarski konferenci povedal predsednik uprave NEK Stane Rožman.

Nadzorni odbor družbe je namreč pred kratkim potrdil gospodarski načrt NEK za leto 2019 in novi petletni investicijski plan, ki poleg dokončanja projektov iz programa varnostne nadgradnje elektrarne predvideva tudi več drugih posodobitev, s katerimi bo krška nuklearka lahko ostala v skupini najbolj učinkovitih jedrskih objektov na svetu.

Da so izredno učinkovita elektrarna med drugim potrjuje tudi primerjava ugledne strokovne revije Nuclear Engeneering International, v kateri se je med 341 jedrskimi elektrarnami po količniku letne zmogljivosti NEK uvrstil na visoko 23. mesto. "Količnik letne zmogljivosti, ki je razmerje med razpoložljivo in dejansko proizvodnjo, v NEK dosega 99,1 odst., medtem ko povprečje za elektrarne lahkovodnega tipa znaša 73,4 odst.," poudarja član uprave NEK Hrvoje Perharić.

Uspešno obratovanje krške nuklearke je prepoznano in cenjeno tudi v mednarodnih strokovnih krogih, saj v Krško na izmenjavo izkušenj in spoznavanje dobrih praks prihajajo predstavniki številnih drugih elektrarn. »Nizozemska vlada je soglasje za nadaljevanje obratovanja tamkajšnje jedrske elektrarne Borssele denimo pogojevala z njeno uvrstitvijo v zgornjo četrtino najkakovostnejših jedrskih objektov na svetu in ji za primerljivo elektrarno navedla prav NEK. To je za nas lepo priznanje,« je še povedal Perharić.

Več v četrtek v Dolenjskem listu.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava