Bili so živinski sejmi

1.12.2018 | 11:30

Z Jankom Bračiko in Brankom Čuligom se je pogovarjal Toni Gašperič.

Podzemelj - Ko je Metlika, ki se je takrat imenovala še Novi trg, pred letom 1365 dobila mestne pravice, je s tem dobila tudi mnoge druge, med katerimi so bile najpomembnejše pravice do mestne samouprave, obzidja in sejmov. Sejmi so bili v Metliki nekdaj zelo poznani, na njih je zamenjalo lastnike na stotine krav, teličkov, volov, konj, prašičev in drugih živali. Ljudje pa so prihajali na metliške živinske sejme iz vse Bele krajine, Dolenjske, s Hrvaške in celo iz Italije in Izraela.

A živinski sejmi niso bili v Metliki vedno na istem mestu, ampak so bili nad današnjo Vinsko kletjo, ob današnji Trdinovi poti, na Žigonovi njivi v bližini Bračikovih, kjer stoji danes otroški vrtec, in nad Sušico ob cesti, ki vodi proti Črnomlju. Metliški sejem je sicer doživljal vzpone in padce. Zaradi različnih vzrokov ga večkrat ni bilo, sicer pa je bilo v zgodovini dovoljeno sejme pripraviti devetkrat ali dvanajstkrat na leto. Po letu 1947 pa so tako živinske kot živilske sejme pripravljali vsak prvi in tretji torek v mesecu. Po letu 1989 je živinski sejem začel zamirati, medtem ko je živilski še vedno živi v starem mestnem jedru.

Dokaz, da so spomini na metliške živinske sejme še vedno živi med ljudmi, so bile pripovedi Janka Bračike in Branka Čuliga, ki jih je na podzemeljski prireditvi Bilo je… iz njih izvabil Toni Gašperič. Kot je dejal Bračika, so bili metliški sejmi borza, na kateri je vsak nekaj zaslužil. S sejmi, na katerih so veljala nepisana pravila, poštenost in zaupanje, se je povečal promet tako v trgovinah kot v gostilnah, ne nazadnje je bilo potrebno vsako kupčijo tudi zapiti, v vseh gostilnah pa sta bila takrat na jedilniku golaž in teleflajš. Branko pa se še dobro spomni, kako je kot otrok z odraslimi, ki so gonili živali, hodil na metliški sejem iz od Metlike 15 kilometrov oddaljene hrvaške vasi. Da so prišli pravočasno na sejem, so vzeli pot pod noge že ob četrti uri zjutraj. Razkril je tudi skrivnost, kako je bilo mogoče, da je žival kljub dolgi poti v Metliki tehtala več kot doma.

Da bi si obiskovalci prireditve lažje predstavljali, kako so nekdaj na sejmih mešetarili, sta Branko Čulig in Janko Bračika mešetarila za kravo Marije Obradovič. Ana Černič je pripravila zgodovinski pregled metliških živinskih sejmov. Pevke pevske skupine Izvor, ki deluje v okviru Društva Žumberčanov in prijateljev Žumberka, pa so zapele nekaj pesmi. Naslednja prireditev o okviru Bilo je … bo z naslovom Bila je (in še bo) kraljica orehova potica v podzemeljskem Gostišču Veselič v petek, 14. decembra, ob 18. uri.

Besedilo in fotografije: M. Bezek Jakše

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava