dolenjska

Zakaj je morala umreti

5.12.2018 | 08:00 | I. Vidmar

Zdaj na nekdaj mogočno drevo pred internim oddelkom spominja le še s klopmi ograjen panj. (Foto: I. Vidmar)

Zdaj na nekdaj mogočno drevo pred internim oddelkom spominja le še s klopmi ograjen panj. (Foto: I. Vidmar)

Novo mesto - Precej razburjenja je med Novomeščani prejšnji teden povzročil posek rdeče bukve pred internim oddelkom novomeške bolnišnice. Bil je čas, pravijo tudi strokovnjaki, ki si sicer zelo prizadevajo ohraniti podobna drevesa, ki mestu dajejo lepšo podobo in značaj, ljudem pa poleti prijetno senco.

Pojasnilo, zakaj je morala pasti rdeča bukev, ki je stavbo krasila že vse od konca 19. ali začetka 20. stoletja oziroma od časa, ko so dogradili tedanjo bolnico usmiljenih bratov, so nam iz novomeške bolnišnice poslali že minuli teden. »Za ta poseg smo se odločili iz dveh razlogov. Drevo se je namreč pred leti po rekonstrukciji Kandijske ceste začelo sušiti. Čeprav smo iskali rešitev, da bi drevo ohranili, so strokovnjaki ugotovili, da sta koreninski sistem in deblo drevesa preveč poškodovana, da bi drevo lahko ohranili. Zaradi sušenja so se lomile suhe veje, ki so padale na tla in ogrožale varnost, na kar so nas večkrat opozorili tudi občani. V Splošni bolnišnici Novo mesto si prizadevamo, da ne zmanjšujemo števila dreves v okolici, zato bomo v sklopu urejanja okolice bolnišnice na mestu, kjer je rasla rdeča bukev, zasadili novo drevo, ki bo nadomestilo odstranjeno,« so zapisali.

Zakaj je morala umreti

Na Zavodu za varstvo narave so povedali, da se zaradi poseka omenjenega drevesa ni nihče obrnil nanje, a da drevo tudi ni na njihovem spisku varovane naravne dediščine. Več o tem pa vedo na novomeški območni enoti Zavoda za varstvo kulturne dediščine. »Rdečelistna bukev pred staro moško bolnico oziroma današnjim internim oddelek splošne bolnišnice je predstavljala eno slikovitejših dreves v mestu - tako po podobi (velikosti in barvi) kot tudi po svoji lokaciji. Drevo samo po sebi ni bilo zavarovano, je pa bilo varovano kot pomemben sestani del območja gradu Neuhof in stare moške bolnice. Bukev je razvila mogočno krošnjo, ki je zaznamovala prostor pred vhodom v stavbo in mu dajala prijetno senco,« je zgodovino in pomen drevesa na kratko orisal Mitja Simič, vodja novomeške območne enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine.

Prvi znaki, da je z bukvijo nekaj hudo narobe, so se po  rekonstrukciji Kandijske ceste, med katero so poškodovali koreninski sistem drevesa, pokazali že pred dvema letoma, ko se je pojavilo nekaj suhih vej. V zadnjih dveh letih se je njeno stanje pospešeno slabšalo. Pojavila se je lesna goba in suha je bila že približno polovica krošnje. To je kazalo, da je drevo na poti dokončnega propada in da že postaja nevarno.

Več v tiskani izdaji v prihodnji številki Dolenjskega lista

‹ nazaj

Komentarji (5)

5.12.2018 6 (6) (0)OceniTrue Truic 
Ja , ne zastopim ravno. Ko je padel znaminiti drevored sredi mesta je bilo podobno, celo revolucija se je skoraj obetala proti mestnim oblastem zaradi tega. Zgodile so se volitve in +65%. Vmes so tudi druga prelepa drevesa NM padla..Sedaj je posekano starodavno drevo, ki celo pod sp.varstvom ni bilo in zopet je tu razburjenje. In zopet lahko po tem takem pričakujemo celo + 80% ćez 4 leta.:):):) Ljudje Božji, vsi odgovori so na Rotovžu, ne stokat in jokat tam lahko zadovoljite svoje zvedavosti na + 65%:) naslednja 4 leta. Tam tudi zelo skrbijo za drevorede v NM, posebno še, če ti s svojo obarvanostjo ali kako drugače spominjajo na - "rdeče"...;);):)
5.12.2018–2 (0) (2)Ocenimihecc1 
True truic... ne sikaj, v nm verjetno ni kotička iz katerega bi bilo do prvega zelenja potrebno več kot par minutk hoje, komplet okolica je zelena in kamor pogledaš je gozd. Upam, da ti ni kaka veja padla na glavo in si zato tak kakršen si...
5.12.2018Ocenireziser 
@mihecc1 definitivno mu je veja padla na glavo
5.12.2018OceniTrue Truic 
Vidva" gospoda" z veje še niti stopila nista...
5.12.2018 7 (7) (0)Oceniklemen 
Ja sej kar se ti cestarji lotijo, gre vse v maloro. Kako so mogli tako uničit korenine? Ko so gradili okoli naše hiše, so nam tudi uničili kar nekaj dreves, pa še kaj drugega. Meddrugim je delavec, ko je šel na malco zabil sekiro v hruško... Zdaj se mi pa tam suši. Tako da se ničemer ne čudim

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava