dolenjska

Peticija Solidarnosti: Glavni trg naj pripade ljudem, ne avtomobilom

5.12.2018 | 10:50 | M. Ž.

Foto: M. Ž.

Foto: M. Ž.

Novo mesto - V Solidarnosti Novo mesto so v nedeljo zvečer na podlagi številnih pobud občank in občanov, kot pravijo, objavili spletno peticijo, v kateri predlagajo, da se Glavni trg zapre za tranzitni avtomobilski promet. Ta naj postane prostor druženja, srečevanja, poslovanja ter prostor za kulturno in umetniško aktivnost, so poudarili. Spletno peticijo je do 9. ure danes podpisalo že 987 ljudi.

»Glavni trg naj bo cona za pešce, na kateri se dovoli zgolj avtomobilski dostop in nekaj parkirišč za stanovalce mestnega jedra, kolesarski promet, dostavo za poslovne prostore ter javni potniški promet,« so zapisali v Solidarnosti.

Podpisniki peticije pa se zavzemajo, da Mestna občina Novo mesto nadaljuje in še poglobi vse programe, ki oživljajo Glavni trg, še pa posebej programe, ki spodbujajo bivanje in poslovanje v mestnem jedru. »Prav tako naj pospeši aktivnosti za gradnjo parkirne hiše v mestnem jedru, s katero bo omilila težave s parkiranjem.«

Solidarnost Novo mesto bo, če bo peticija doživela dovolj podpore med občankami in občani, po številu podpisnikov jo ima, novomeškemu občinskemu svetu predlagala akt, s katerim bi, če bo predlog dobil dovolj podpore drugih svetniških skupin, Glavni trg razglasil za cono, namenjeno pešcem.

Solidarnost je sicer podprla prenovo mestnega jedra, ne podpirajo, kot so zapisali, pa odločitve vodstva občine, v kateri je zapisano, da bo Glavni trg tudi po sprostitvi prometa po Sokolski ulici še naprej odprt za avtomobilski promet. »Če bo promet potekal po Sokolski ulici, potem odprtje Glavnega trga za avtomobilski promet ne bo imelo nobenega pozitivnega učinka na zmanjševanje prometnih zamaškov v drugih delih mesta. Zato predlagamo, da Glavni trg – skladno z dolgoletnimi prizadevanji in pričakovanji občank in občanov – končno namenimo ljudem in ne več avtomobilom,« so še zapisali.

O tej temi pišemo tudi v novi številki Dolenjskega lista, ki bo izšla jutri.

‹ nazaj

Komentarji (10)

5.12.2018–9 (4) (13)Ocenireziser 
absolutno podpiram, sedanja ureditev je brez pomena, vozijo se lahko mimo sokolca,
5.12.2018 5 (8) (3)OceniTrue Truic 
Tudi jaz podpiram. naj se uvede zračni in rečni promet, oziroma naj se preusmeri po "imaginarnem Novem mostu", ter tako ohrani nov "Trg velikana Nm naroda".
5.12.2018 17 (18) (1)Oceniklemen 
Pa to je vrhunsko. Celo mesto se duši v avtomobilskih kolonah. Ti bi pa še dodatne ceste zapiral. Res super. Najbrž imajo hiše v mestu? Kaj se je zgodilo s tem mestom in prometnim režimom, to ni več normalno. Kolone so take kot da bi živeli v 3 milionskem mestu. Ne vem a vladajoča garnitura v tem mestu kaj misli glede tega, al bodo vse te stvari kar pustile, kakor so, pa mogoče še kako cesto zaprle? To vse ne vodi nikamor. Če se zanašajo na državo, da nam zgradi obvoznice, le-te ne bodo rešile prometne zagate znotraj obvoznic, to naj bo jasno že zdaj. Ravno tako je jasno, da ne moremo računat na mobilnost občanov - to pomei, da se naj ne bi vozili z avti . Če dobro pogledate, boste videli, da se sami vozite v avtih, poleg tega je še znano podgursko geslo: "zame ni gustilna, če se ne murem zapelat direktnu za šank". Vse jasno. Me zanima kaj na vse to reče župan in kake načrte ima v zvezi s prometno zagato??
5.12.2018 5 (6) (1)OceniTrue Truic 
Opozicija je ponujala spremembe, +65% volilcev ni bilo zanje, sedaj je za vse te reči odgovor na enem in edinem naslovu +65% - Rotovžu. Tam se naj namenijo jokanja in stokanja, tam se dobe odgovori, tam bodo rešili vaše težave ..Srećno ! ;)
5.12.2018–6 (3) (9)Ocenireziser 
Kreten, 4 leta bo tako, bolje, da se sprijazniš in opozicija ni ponujala nobenih rešitev, ne laži, oziroma žal samo to znaš
5.12.2018 4 (5) (1)OceniTrue Truic 
Jaz bi zaprl še kakšno cesto, pa mogoče raj metro raspeljal po našem velemestu. Ali pa uvedemo SkyTrain od Bršljina do Žabje vasi. To dvoje bi rešilo vse težave, na "Trgu velikana Nm naroda" bi pa sam lučke pržigal in pel. zakaj pa ne. ? Denarja dost , pa dajmo. Tako kot druga večja mesta po EU, zakaj bi bili mi privesek Ljubljane in Zokija? pa mi smo jači od njih...Če nismo jači se pa vsaj trudmo da bi bli. To nam ne more nihče oporekat. Smo metropola regijskega centra al nejsmo?
5.12.2018 2 (2) (0)OceniTrue Truic 
Zdaj so zadeve čisto preproste , jasnein enostavne . Legitimnost +65% daje neoporečno pravico usmerit vprašanja za vse težave občanov direktno na Rotovž, kjer se pričakuje 65% zagotovilo odgovora in rešitev:) zakaj ni bilo 100% ne vem, bi bilo vse skupaj še veliko lažje:):):) Upam, da bo naslednjič:)
8.12.2018 3 (3) (0)Ocenidamjan 
POZIV ŽUPANU, da se odstrani ta sramota: https://img.rtvslo.si/_up/upload/2018/12/07/65549340.jpg . Prav neprijetno mi je ko me prebivalci iz ostalih delov Slovenije, ki so videli tole čudo špikajo. To je prav neprimerno, za razvito civilizacijo in spada v železno dobo - to je Dinos.
8.12.2018 1 (1) (0)OceniTrue Truic 
@Klemen se strinjam, poleg te sramote še tisto tabletko v krožišču vpadnice Nm.:) Alkohol in tabletka - saj ni čudno, da imamo po tem tako stanje povsod, če nismo pijani smo zadrogirani...:)ali pa kar oboje skupaj.Trdinovi Dolenjčki:):)
8.12.2018 3 (3) (0)OceniTrue Truic 
Drugače je pa potrebno spoštovati 65% voljo :) Striženje ovc je tu postalo lokalni šport peščice manipulatorjev, ki paste copy obvladajo Zokija. To se je treniralo 12 let:) Nič posebnega in izvornega, pa vendar dovolj za tukajšnji živeš, Trdinovih Dolenjčkov...

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava