dolenjska

Šmarješka volilna komisija zvečer o ugovorih kandidatov

5.12.2018 | 09:30 | L. Markelj

Ilustrativna slika. (Foto: Arhiv DL)

Ilustrativna slika. (Foto: Arhiv DL)

Šmarješke Toplice - V Šmarjeških Toplicah, kjer sta po neuradnih izidih občinske volilne komisije Marjan Hribar in dozdajšnja županja Bernardka Krnc v drugem krogu županskih volitev zbrala povsem enako število glasov - 1.016, bo občinska volilna komisija po napovedih danes zvečer obravnavala ugovore, vložene na delo volilnih odborov.

Hribar je v ponedeljek do polnoči vložil kar dva ugovora, Krnčeva pa enega. Slednja za pojasnila ni dosegljiva.

Znano je, da se pri Marjanu Hribarju en ugovor nanaša na domnevne nepravilnosti v volilnem odboru v Beli Cerkvi, drugi pa na zaznane nepravilnosti pri delu na terenu v 5. volilni enoti v Zburah. Zaradi domnevnih nepravilnosti je napovedal tudi vložitev kazenskih ovadb.

Hribar je po pripovedi prič opisal dogodek v Beli Cerkvi, ko je prišla glasovat starejša ženska. Namesto volivke je glasovnico pred očmi vseh izpolnil njen sorodnik. Nastal naj bi mali škandal in zmečkana glasovnica. Na glasovnici je bilo prečrtano Hribarjevo ime in obkroženo ime protikandidatke. Kot pravi Hribar, je volilni odbor glasovnico štel za neveljavno, kar je po njegovem prav, »OVK pa se je potem odločila drugače, ne da bi po mojem mnenju imela zadostne informacije,« je dejal.

Predsednik OVK mag. Fredi Bančov je za Dolenjski list povedal, da se bo komisija sestala nocoj ob 18. uri in se seznanila z vsebino ugovorov. Več o njih ni želel povedati, le da ne gre za kako zahtevo po ponovnem štetju glasov na posameznem volišču oz. na območju celotne občine. »Vzeli si bomo čas in neke odločitve seveda sprejeli. Kandidata bomo o njih tudi pisno obvestili,« je dejal Bančov in pojasnil še, da je pritožba na njihovo odločanje seveda možna, o morebitni taki pritožbi pa bo odločal novi občinski svet, kar pomeni, da bi morala prej potekati konstitutivna seja občinskega sveta.

Če bo ostalo pri tem rezultatu, torej izenačenju, zakon predvideva žreb, kar bi se v zgodovini slovenskih lokalnih volitev zgodilo prvič. Na kakšen način bi ga izvedli, še ni jasno.

Lahko se torej zgodi, da novega župana v šmarješki občini še ne bodo dobili tako kmalu.

‹ nazaj

Komentarji (3)

5.12.2018OceniJožko 
"En stric pa je pripomnil", da to kar piše, ni popolna informacija. V volilni imenik naj bi bila vpisana opravilno nesposobna oseba, ki naj ne bi imela možnost glasovanja. Pa so menda pristojni gospodje lastnoročno prosili glede tega za pojasnilo glavno komando v LJ, ki je na to odgovorila, da če je oseba vpisana v volilni imenik, ima pravico glasovanja... ?!! Tako je to. Glavno je, da imamo volilno veselico-pardon, demokracijo kjer vsakdo pride na svojih pet minut pomembnosti odločati o tem, kdo bo opravljal za vse nas, pomembne funkcije, čeprav se v to zastopi manj, kot se je moja stara mati na fuzbal.
5.12.2018OceniTrue Truic 
G.Jožko preneseno tudi na NM? Kdo pa tu odloča o tistem, ki bo imel prste nad mestom ? pa dajmo še to povedat - če vemo seveda?:) kaj tu ni "demokratične stroke" kot stara mama ma fuzbal? :):):)
5.12.2018 3   (4)   (1)   OceniFranci D 
Občina, ki nima Upravne enote ni Občina. To je nekakšna Krajevna skupnost.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava