bela krajina

Pogovor med dvema Metličanoma

13.12.2018 | 14:10 | Besedilo in fotografije: M. Bezek Jakše

Stane Križ se je pogovarjal z Izidorjem Dergancem.

Stane Križ se je pogovarjal z Izidorjem Dergancem.

Pogovor med dvema Metličanoma
Pogovor med dvema Metličanoma

Metlika - Na včerajšnjem pogovornem večeru v okviru metliških Zimskih kratkočasnic so prisotni prisluhnili dvema Metličanoma. Stane Križ je namreč gostil Izidorja Derganca, ki ga domačini poznajo pod imenom Dore. Derganc je po osnovni šoli res odšel na šolanje v Ljubljano, sedaj pa živi v Grosuplju, a četudi se ne vrača pogosto v Metliko, nanjo ni pozabil.

Dore je pripovedoval o svojih službah, ki jih je menjaval zelo pogosto. Sedaj je magister metalurgije, kot univ. dipl inženir metalurgije pa je začel svojo poklicno pot v črnomaljskem Beltu. Nadaljeval je v Livarju v Ivančni Gorici, v Industriji usnja Vrhnika, bil predsednik uprave borzno-posredniške hiše Poteza, bil med vodilnimi v invalidskem podjetju Sinet in Aeru Celje. Potem je spet prišla ponudba iz Livarja, ki pa se zanj ni dobro končala, zato je odprl manjše družinsko podjetje, ki ni povezano z metalurgijo, ki ga uspešno vodi že devet let.

Dore je govoril tudi o svojih konjičkih. Že od mladosti zbira minerale, doslej pa jih je uspel zbrati okrog 500. Ima tudi eno večjih slovenskih zbirk znamk o astronavtiki, lepo zbirko umetniških del, zbira stare razglednice, skupaj še z nekaterimi pa je kupil tudi športno letalo.

Večer je z igranjem na harmoniko popestril Marjan Končar.

Zimske kratkočasnice, na katerih naj bi v sredo, 19. decembra, Borut Omerzel gostil vinarja Marjana Simčiča, bodo odpadle, pogovor pa bo 30. januarja. Tako bodo naslednje Zimske kratkočasnice v tukajšnjem hotelu Bela krajina v sredo, 9. januarja, ko bo gostja Matjaža Rusa metliška režiserka Mateja Koležnik.

‹ nazaj

Galerija (7)

IMG_6359_1_1
IMG_6360_2_1
IMG_6361_3_1
IMG_6362_4_1
IMG_6363_5_1
IMG_6364_6_1
IMG_6368_7_1

Komentarji (9)

14.12.2018 1   (2)   (1)   OceniTadej Hocevar 
Pogovor med dvema Metličanoma v Metliki o Metliki z Metliko pri Metliki v hotelu Metlika v Metliki, kjer je govor potekal o Metliki in Metličanih kako so včasih v Metliki in kako v Metliki danes, nekaj besed tudi o Metliki jutri, ampak predvsem o Metliki. Ob tem je tekla kaplica rujnega Metlička, ki je seveda nekako iz metliške črnine, čeprav ni povsem "metliški", temveč veliko bolj "metličanski". Nato pa je beseda padla o Metliki, gospod iz Metlike je govoril, tokrat o Metliki, saj Metlika je resnično metliška in ne "metličanska". Metlika, Metlika, Metlika in Metlika. Tako. Sedaj pa članek o Metliki v Metliki z Metliko, majka MetlikA.
14.12.2018 2   (2)   (0)   OceniNikolaj BTC 
Spoštovani! Iz pričujočega članka ni povsem razvidno ali je potekala beseda o Metliki in Metličanih? ali o Metliki? Hvala za pojasnilo, Jože.
16.12.2018OceniTadej Hocevar 
Ja Nikolaj, jaz tudi nisem povsem prepričan, o čemu se je govorilo. Čisto nejasen članek. Vedno sem bil mnenja, da se govori o Metličanih, ampak ob metličku in ostalih izjemno slavnih vinih se govori predvsem o Metliki, občasno pa tudi o Metliki in Metličanih. Seveda teče beseda med Metličani, predvsem, vendar o Metliki! ha-ha!
16.12.2018 1   (1)   (0)   OceniNikolaj BTC 
A potem je bilo res o Metliki govora?
17.12.2018 1   (1)   (0)   OceniTadej Hocevar 
A bo kmalu pogovor med tremi Metličani? A se lahko nadejamo temu vrhuncu?? Ko bo govora spet o Metliki in Metličanih, ob metličku, v Metliki v metliškem hotelu Metlika, kjer se uživa po metliško. Hvala.
17.12.2018OceniNikolaj BTC 
... čakajte, o čem je bilo govora?
18.12.2018OceniTadej Hocevar 
Baje da je v planu pogovor med ŠTIRIMI METLIČANI!!! ... ne moreš verjeti, govorili bodo o Metliki, Metličanih in Metličku ter ostalih slavnih vinih.
18.12.2018 1   (1)   (0)   OceniNikolaj BTC 
POGOVOR MED ŠTIRIH METLIČANIH? res??? to bi bilo tako metliško, neverjetno, koliko Metlike in KAKO KVALITETNA METLIKA bi to bila!
20.12.2018OceniTadej Hocevar 
KDAJ BO POGOVOR MED ŠTIRIMI METLIČANI? hvala za odgovor. Lp, Tadej

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava