kronika

V šolo kar s pištolo

15.12.2018 | 12:00 | Janja Ambrožič

Pištola, kakršno naj bi devetošolec prinesel v šolo. (Foto: Wikipedija)

Pištola, kakršno naj bi devetošolec prinesel v šolo. (Foto: Wikipedija)

Črnomelj - Učenec devetega razreda Osnovne šole Loka Črnomelj je v šolo prinesel orožje. Šlo naj bi za pištolo Crvena zastava, kalibra 7,65. Ta novica se je skoraj dva meseca po dogodku kot ogenj razplamtela v javnosti po tistem, ko so informacijo objavili v najbolj branem dnevniku. Zanimalo nas je, če navedeno drži, in kako so se na šoli lotili tega primera.

Ravnateljica omenjene šole Damjana Vraničar je potrdila, da gre za resničen dogodek: "Zgodilo se je pred jesenskimi počitnicami letos. Ukrepali smo v skladu z vzgojnim delovanjem šole, šolskimi pravili, vzgojnim načrtom šole. Obvestili smo pristojne institucije (policija, CSD, posvetovalnice za starše)."

Na vprašanje, ali se je kaj takega pri njih že zgodilo, je pojasnila, da v letih njenega ravnateljevanja ne.

Alenka Drenik s PU Novo mesto je poslala zelo splošen odgovor, izpostavila je, da zaradi določil zakona o varstvu osebnih podatkov. "V primerih, v katere so vključeni otroci, je potrebno izhajati iz zaščite koristi otrok in njihove zasebnosti in integritete. Objava kakršnihkoli podatkov o otrocih, ki so udeleženi v uradnih postopkih, predstavlja kaznivo dejanje kršitve tajnosti občil po 287. členu Kazenskega zakonika."

Ob tem je treba povedati, da so bila naša vprašanja zastavljena tako, da ji nikakor ne bi bilo treba razkrivati osebnih podatkov. 

"Lahko pa potrdimo, da se policisti v vseh primerih, ko so obveščeni o kršitvah ali kaznivih dejanjih, vedno takoj odzovejo in vse primere natančno in skrbno obravnavajo. Preverijo vse okoliščine in o ugotovitvah obvestijo pristojno tožilstvo in center za socialno delo. Pri obravnavah otrok, udeleženih v postopkih, tesno sodelujejo z izobraževalnimi ustanovami, zdravstvenimi ustanovami, centri za socialno delo in starši udeleženih otrok. V vseh primerih policisti preverjajo tudi morebitno odgovornost staršev," je še zapisala Drenikova.

Pištola nekdanje milice

O omenjeni vrsti pištole Wikipedija piše,da  je bila proizvedena v jugoslovanski (danes srbski) tovarni Crvena zastava (danes Zastava Arms). Omenjeni model so proizvajali v 70. letih prejšnjega stoletja. Orožje je bilo namenjeno osebni oborožitvi Jugoslovanske milice (policije) in nekaterih pripadnikov Jugoslavanske armade (povečini častnikov). Razvoj pištole je temeljil na vojaškem tipu pištole M57 (Jugoslovanska verzija Tokareva TT). Pištolski ustroj je bil pomanjšan in prilagojen manjšemu in šibkejšemu naboju 7,65 mm Browning (.32 ACP) ali 9 mm kratki (.380 ACP). Omenjena naboja sta za današnje standarde nekoliko prešibka, vendar sta bila v tistem času najbolj razširjena službena kalibra.

‹ nazaj

Komentarji (9)

15.12.2018–1 (1) (2)Oceniabecedarij 
po poročanju portala Moja Dolenjska se da naslutiti, da omenjene pištole kljub večkratni inventuri - štetju niso našli, tudi o zapisniku ni ne duha ne sluha...princ teme pa se je zavil v molk
18.12.2018Oceniabc 
Abesedarij - šarčevi potrčkoti ste z vsem seznanjeni.
18.12.2018–3 (0) (3)Oceniabecedarij 
SĐS življenje je prekratko, da bi pili slabo vino, pa še slab kaliber orožja...
21.12.2018 2 (2) (0)Oceniabc 
ex inspectore prav imaš, zakaj bi pili ogabno šarčevo, če lahko pijemo dobrega Belokranjca?
21.12.2018–3 (0) (3)Oceniabecedarij 
hebes Janševca, neužitno, pokvarjeno, kolaborirano z domačo kislico
22.12.2018 1 (1) (0)Oceniabc 
hebes Šarčevca (šarčevino), neužitno, pokvarjeno, kolaborirano z domačo kislico
23.12.2018–4 (0) (4)Oceniabecedarij 
odločitev pred božičem...inventurna komisija SDS je prenehala iskati izgubljeno pištolo...gre za odpis osnovnega sredstva majhne vrednosti... manj kot 400 forintov...
24.12.2018Oceniabc 
odločitev pred božičem...inventurna komisija LMŠ je prenehala iskati izgubljeno pištolo...gre za odpis osnovnega sredstva majhne vrednosti... manj kot 400 iranskih dolarjev...
24.12.2018–1 (1) (2)Oceniabecedarij 
zmaga slovenskih partizanov (osvobodili Ljubljano) skupaj z zavezniki (Rdeča armada osvobodila Prekmurje na poti na Dunaj, dalmatinske brigade skozi Primorje vstopile v Trst) je zbrisala domobranski madež nagnusne kolaboracije...

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava