kultura

Obrazi, kot jih vidi Anita Stupar

17.12.2018 | 11:20 | Besedilo in fotografije: R. N.

Anita Stupar ob sliki, ki nosi ime Barbara.

Anita Stupar ob sliki, ki nosi ime Barbara.

To je že njena tretja samostojna razstava.

To je že njena tretja samostojna razstava.

Obrazi, kot jih vidi Anita Stupar

Dolenjske Toplice - V avli kulturno kongresnega centra Dolenjske Toplice je od sobote na ogled slikarska razstava Anite Stupar iz Črmošnjic, ki se predstavlja s šestnajstimi slikami, na katerih so upodobljeni različni obrazi.

To je že njena tretja samostojna razstava. Prvo je imela leta 2014, lani se je predstavila z razstavo, ki ji je dala naslov Dom, posvetila pa jo je svoji družini, na tokratni pa je z različnimi barvami izrazila lepotice. »Želela sem, da bi bilo nekoliko drugače kot na prejšnjih dveh razstavah. Želela sem pokazati, da znam narisati tudi obraze. Vsak odraža neko čustvo, morda pa bodo ljudje ob gledanju slik začutili drugačna čustva, kot sem jih jaz, ko sem ustvarjala,« je o svojih delih povedala Stuparjeva. Na slikah niso portreti resničnih oseb. Vse so namišljene, motive pa je črpala iz vsakdanjega življenja, ko je opazovala ljudi. »Pritegnejo me različne obrazne poteze,« je še dodala.

Dela so nastala v dobrih dveh mesecih, naslikala pa jih je v študentskem domu v Ljubljani, kjer študira kemijsko tehnologijo. Vsaka slika je poimenovana z osebnim imenom, pri tem pa so ji pomagale tudi njene sostanovalke. »Osrednja slika ima ime Barbara, Prikazuje muhasto lepotico z brezvoljnim obrazom. Z rožicami nad glavo in z roza barvo pa sem jo želela nekoliko raznežiti,« pravi Stuparjeva.

Talent je najbrž podedovala od očeta, ki občasno tudi poprime za čopič. S slikanjem se sicer ukvarja od malega, s svojimi risbicami pa je opozorila nase že v prvih razredih osnovne šole. »Rišem, odkar vem zase,« pripoveduje. V šoli se je kmalu vključila v likovni krožek, ki mu je ostala zvesta do konca osnovne šole. Kot pravi, se je ogromno naučila pod mentorstvom likovne pedagoginje Vlaste Henigsman. S svojimi slikami je sodelovala tudi na različnih likovnih natečajih, rada pa se udeležuje tudi likovnih srečanj.

Stuparjeva je popolna samoukinja. Razmišljala je o študiju slikarstva, vendar se je po srednji kemijski šoli odločila za študijski program kemijske tehnologije. Anita v likovnem ustvarjanju najde sprostitev, hkrati pa je to zanjo tudi beg iz realnosti. A ustvarjanje bo sedaj nekoliko odložila, saj se bo posvetila dokončanju diplomske naloge.

Razstavo je uradno odprl novi župan občine Dolenjske Toplice Franc Vovk.

‹ nazaj

Galerija (18)

IMG_8665
IMG_8669
IMG_8672
IMG_8673
IMG_8674
IMG_8675
IMG_8679
IMG_8680
IMG_8682
IMG_8684
IMG_8685
IMG_8688
IMG_8689
IMG_8692
IMG_8694
IMG_8703
IMG_8709
IMG_8716

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava