dolenjska

Do naslednjega jubileja upajo na rešitev prostorske stiske

21.12.2018 | 16:30 | Besedilo in fotografije: R. N.

V kulturnem domu Šentlovrenc je bilo sinoči slovesno. 

V kulturnem domu Šentlovrenc je bilo sinoči slovesno. 

Ravnatelj Osnovne šole Trebnje Rado Kostrevc

Ravnatelj Osnovne šole Trebnje Rado Kostrevc

Učenci so skupaj z zaposlenimi pripravili bogat program.

Učenci so skupaj z zaposlenimi pripravili bogat program.

Šentlovrenc - Podružnična šola v Šentlovrencu ima dolgo in bogato zgodovino. Letos mineva 150 let odkar so jo zgradili in ob tej priložnosti so učenci in zaposleni na šoli včeraj v tamkajšnjem kulturnem domu pripravili zanimivo in bogato prireditev, s katero so obeležili jubilej.

Kot je povedala vodja podružnične šole Teja Zajec, so prireditev zasnovali tako, da so prepletli preteklost, sedanjost in prihodnost, na njej pa so nastopili vsi učenci šole. Sinoči so pravzaprav praznovali dva jubileja. »Prvi je 150-letnica šolske stavbe v Šentlovrencu, drugi pa je tudi 150-letnica formalne javne šole. Ne moremo reči, da šolstvo v tem kraju prej ni potekalo, a formalnost je bila podeljena 12. februarja 1869 z dekretom škofijskega ordinariata, ki je bil takrat poleg duhovne oskrbe ljudi pristojen tudi za izobraževanje,« je pojasnil ravnatelj Osnovne šole Trebnje Rado Kostrevc.

Šola v Šentlovrencu je bila dolgo časa samostojna, pred več desetletji pa je postala podružnica trebanjski. Štefan Kamin, nekdanji ravnatelj OŠ Trebnje, ki je šolo v Šentlovrencu tudi obiskoval, se še danes spominja prvega šolskega dneva, strogih in prijaznih učiteljev, pa tudi mrzlih učilnic. »Leta 1984 je bila temperatura minus sedem stopinj v učilnicah, zato smo morali prekiniti s poukom. Že naslednje leto smo napeljali ogrevanje in pogoji so se bistveno izboljšali. Vesel sem, da se je šola ohranila. «

Včasih je bilo v njej po 150 do 200 učencev, zadnja desetletja jih je bistveno manj, oddelke tudi kombinirajo. V tem šolskem letu šolo obiskuje 54 učencev, ki imajo po besedah ravnatelja trebanjske osnovne šole enak standard kot na centralni šoli in so vključeni v številne interesne dejavnosti. »Menim, da je podružnična šola Šentlovrenc srce dogajanja tega okoliša.Tovrstne podružnične šole so izjemno pomembne za kraj, saj prispevajo v kulturni utrip in družbeno dogajanje kraja.« Prireditve se je udeležil tudi župan Trebnjega Alojzij Kastelic, ki je dejal, da je bila pred leti celo bojazen, da bi šolo ukinili, a so krajani Šentlovrenca stopili skupaj in tako dosegli, da je šola ostala.

Pred leti so opravili energetsko sanacijo šole, vendar ravnatelj dodaja, da nimajo optimalnih pogojev za delo. Stavba je bila zgrajene v drugačnih časih, današnji koncept šole pa je popolnoma drugačen. »V šolski stavbi domuje tudi en oddelek vrtca, ki zaseda prepotreben prostor. Šola ima pet razredov, imamo pa samo štiri prostore. Dva sta premalo,« pravi Kostrevc. Skupaj s tamkajšnjo krajevno skupnostjo in občino so našli začasno rešitev, saj pouk za kombinirani oddelek prvega in drugega razreda izvajajo v prostorih bližnjega kulturnega doma. Na šoli si želijo, da bi v naslednjih letih trajno rešili prostorsko stisko, kajti čedalje težje sledijo standardom sodobnega pouka. Razmere naj bi se že naslednje šolsko leto nekoliko izboljšale, saj občina v Šentlovrencu gradi 4-oddelčni vrtec.

‹ nazaj

Galerija (25)

IMG_8951
IMG_8956
IMG_8957
IMG_8963
IMG_8973
IMG_8979
IMG_8983
IMG_8986
IMG_8989
IMG_8991
IMG_8993
IMG_8997
IMG_9004
IMG_9006
IMG_9023
IMG_9028
IMG_9033
IMG_9038
IMG_9041
IMG_9044
IMG_9058
IMG_9068
IMG_9072
IMG_9074
IMG_9076

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava