posavje

Politična eksplozija že na ustanovni seji

21.12.2018 | 15:00 | M. L.

Županu Ivanu Molanu (v sredini) so predali pleteno srce, o katerega široki simboliki je govorila Ivanka Počkar (za govorniškim pultom). Desno Marijan Žibert, ki je bil predsedujoči v prvem delu včerajšnje seje. (Foto: M. L.)

Županu Ivanu Molanu (v sredini) so predali pleteno srce, o katerega široki simboliki je govorila Ivanka Počkar (za govorniškim pultom). Desno Marijan Žibert, ki je bil predsedujoči v prvem delu včerajšnje seje. (Foto: M. L.)

Novi občinski svet občine Brežice (Foto: M. L.)

Novi občinski svet občine Brežice (Foto: M. L.)

Med sejo (Foto: M. )

Med sejo (Foto: M. )

Brežice - Včeraj se je na ustanovni seji sestal brežiški občinski svet. Prvi del seje, v katerem je svet opravil formalne postopke za potrditev mandatov svetnikom in županu Ivanu Molanu, je vodil predsedujoči Marijan Žibert. Zavzel se je za medsebojno sodelovanje vseh svetnikov, ne glede na to, v kateri stranki so. Kot je rekel, so svetniki izvoljeni predstavniki občanov. Zavzemati se morajo za mesto in za podeželje in pri tem za povezovanje podeželja z občinski središčem. Podeželje potrebuje boljše povezave avtobusne povezave s središčem, navsezadnje tudi zato, ker državna uprava posluje v središču in ne podeželju.

Novemu županu so ob njegovi slovesni prisegi predali pleteno kruhovo srce, o katerem je zbranim spregovorila etnologinja Ivanka Počkar. Ta je osvetlila simbolni pomen kruha in ob tem rekla, da naj to znamenje vodi župana in občinski svet v tako delo v dobro skupnosti, da bo kruh razdeljen pravično. Zaželela je tudi, da bi bilo v brežiški občini dovolj kruha za vse, tako da mladi ne bi odhajali za kruhom drugam. Kot je rekla, je izročilo pletenega kruhovega srca srčno varovala in predajala naprej Marjanca Dobnikar.

Svetniki so imenovali komisijo za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja. Preden so se dokopali do sklepa o imenovanju, se je odvijala pravcata drama, v kateri so bili v igri trije različni predlogi za imenovanje te, »kadrovske«, komisije. Potem ko je Katja Čanžar (SDS) kot prva predlagala sestavo komisije, sta svoja predloga predstavila še Aljoša Rovan (Levica) in Igor Zorčič (SMC). Predlog, ki ga je posredovala Čanžarjeva, daje več besede svetniški skupini SDS in zapostavlja druge svetniške skupine, so v obrazložitvi svojega glasu, in sicer glasu proti, rekli Igor Zorčič, Matija Kolarič (SD) in Stanka Preskar (SMC). Andrej Vizjak je v zagovoru predloga Čanžarjeve pojasnil, da pač komisijo sestavljajo s svetniki, ki želijo delati v korist občanov občine Brežice. Tistih, ki se tudi z obrazložitvami glasov napovedujejo kot opozicija, torej kot nekdo ki ne želi tvorno delati v korist občine, tistih ne bodo vključili v komisijo. S 16 glasovi za, 12 proti, eden ob svetnikov pa ni glasoval, je občinski svet na koncu sprejel, kot rečeno, predlog za sestavo komisije, kot ga je predlagala Katja Čanžar.

Župan je na seji imenoval podžupana Jureta Pezdirca in podžupanjo Katjo Čanžar, ki sta bila to že v dosedanjem mandatnem obdobju.

‹ nazaj

Galerija (21)

IMG_9276
IMG_9277
IMG_9278
IMG_9279
IMG_9280
IMG_9281
IMG_9285
IMG_9286
IMG_9289
IMG_9290
IMG_9296
IMG_9297
IMG_9300
IMG_9302
IMG_9306
IMG_9313
IMG_9316
IMG_9318
IMG_9321
IMG_9322
IMG_9324

Komentarji (3)

24.12.2018OceniLojzekov stric 
V Brežcah ekipa ki dela na eni strani in vladniki in nevladniki na drugi , ki nagaja in meša drek
24.12.2018 2 (2) (0)OceniTrue Truic 
Važno da v Nm ni nič spornega in da vse stima na ustanovni seji MS. Vsi kandidati so TIPI TOP in nihce od svetnikov oz,. vodstva ni v konfliktu interesov:) Tako kot prejšnji mandat vsi v eno roke v zrak..naj se druge občine zgledujejo po MONM:) Vesele Božične praznike in Srečno novo leto , kaj se boste kregali - brez veze, denarja dost v NM -svetniki imajo sejnine, vodstvo občine "skromne" plače;), imamo Krko, Adrijo, TPV, kaj nas pa briga ..sam da tako ostane še v l.2019 :) ! Srečno NM!
24.12.2018 2 (2) (0)OceniSmitz 
@True Truic, pa imate tudi velik ego, hehe, pa imate tut Revoz, največjo firmo, ki si jo pozabil omenit, pa verjetno ni velik slabša od TPV-ja, Adrije, pa tudi Krke zadnje čase nič ne pohvalijo. Vseeno želim tudi meščanom srečno in zdravo 2019.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava