Dramska predstava - Ivan Tavčar: Visoška kronika (SNG Drama Ljubljana), KC Janeza Trdine Novo mesto

14.1.2019 | 10:00

VISOŠKA KRONIKA

SNG Drama Ljubljana

ponedeljek in torek, 14. in 15. 1., ob 10.00

ZAKLJUČENO ZA ŠOLE IN DOPOLDANSKI IZVEN ● 12 €

Režiser: Jernej Lorenci

Igrajo: Tamara Avguštin, Nina Ivanišin, Klemen Janežič, Aljaž Jovanović, Janez Škof

Predstava traja 3 ure in 40 minut ter ima odmor.

Foto: Peter Uhan

OPOZORILO: Predstava se začne uro prej kot po navadi, tj. ob 18.30. Traja 3 ure in 40 minut ter ima odmor.

SMO SLOVENCI IZIDORJI ALI JURIJI?

Zgodovinski roman Ivana Tavčarja (1851–1923) Visoška kronika velja za eno najboljših del v slovenski književnosti. Dogajanje je postavljeno v 17. stoletje, zgodovinske teme – tridesetletna vojna, preganjanje čarovnic, preganjanje protestantov – pa so zanimive tudi danes. Starinski slog kronike prinaša sočen, razgiban jezik, vsebinsko pa namenja Tavčar poleg boja proti klerikalizmu in družbeni zaostalosti veliko pozornosti domoljubju in ljubezni do zemlje: z izbiro kmečke snovi, opisovanjem lepote domačih krajev in jasnimi protinemškimi stališči.

Smo Slovenci Izidorji ali Juriji?

Izidor je nosil grehe očeta. Izidor je živel pravila okolja. Pridno je delal. Ko bi se moral upreti, je obmolčal, Izidor. Bal se je očeta in bal se je boga, Izidor. Ko je Izidor ljubil, je ljubil neodločno in molče. Ko bi moral Izidor zakričati, se je obrnil stran. Izidor je dopustil možnost, da je Agata čarovnica. Ker je pridno delal in ker se je bal. Izidor ni živel. Gledal je v tla, ko bi moral pogledati v oči. Gledal je v nebo, ko bi moral udariti na gobec. Izidor.

Jurij je zakričal. Jurij je ljubil. Jurij je skočil. Smo Slovenci Juriji ali Izidorji?

So Slovenke Margarete ali Agate?

Jernej Lorenci

Uprizoritev je perfektna demonstracija sodobne umetnosti pripovedovanja zgodb … Tri ure in štirideset minut (z enim odmorom) minejo v prijetnem vzdušju …

Petra Vidali, Večer

Predstava Visoška kronika je na 52. festivalu Borštnikovo srečanje leta 2018 dobila več nagrad: Aljaž Jovanović je dobil Borštnikovo nagrado za igro, Tamara Avguštin Borštnikovo nagrado za mlado igralko, Matic Starina za dramaturgijo in Branko Rožman za glasbo.