dolenjska

Iščejo najboljše mlade kulinarične zvezde, v finalu že novomeški dijaki

17.1.2019 | 17:30 | M. Ž.

Ekipa Srednje šole za gostinstvo in turizem Grm Novo mesto – Center biotehnike in turizma, ki se je z osvojenim drugim mestom uvrstila v finale. (Foto: podjetje TUŠ)

Ekipa Srednje šole za gostinstvo in turizem Grm Novo mesto – Center biotehnike in turizma, ki se je z osvojenim drugim mestom uvrstila v finale. (Foto: podjetje TUŠ)

Krožnik novomeških dijakov.

Krožnik novomeških dijakov.

Iščejo najboljše mlade kulinarične zvezde, v finalu že novomeški dijaki

Celje, Novo mesto - Kulinarični projekt Tuševa zvezdica, ki ga že 5. leto organizira slovenski trgovec Tuš v sodelovanju z Društvom kuharjev in slaščičarjev Slovenije, predstavlja mlade srednjih in višjih gostinskih šol širši javnosti, bodočim delodajalcem in kolegom iz stroke, hkrati pa jih spodbuja pri njihovih prvih korakih v poklicni svet. Na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Celje je v torek potekalo prvo predtekmovanje, kjer sta si mesto v finalnem tekmovanju že zagotovili ekipi Srednje šole za gostinstvo in turizem Ljubljana ter Srednje šole za gostinstvo in turizem Grm Novo mesto – Center biotehnike in turizma, so sporočili iz podjetja Tuš.

Pojasnili so, da v tekmovanju za naziv Tuševa zvezdica želijo izpostaviti prav vse poklice in vse dijake, ki se izobražujejo na srednjih ter višjih gostinskih in turističnih šolah. Tekmovanje namreč poteka med dijaki in študenti teh šol iz vse Slovenije, ki s svojimi ekipami - to sestavlja kuhar, pomočnik kuharja, natakar in turistični vodnik - tekmujejo med seboj. Te pripravijo regijsko jed in jo opremijo s pripadajočo zgodbo, ki je povezana z nastankom jedi, lokalnimi značilnostmi, zgodovino in kulturno dediščino.

Zmagovalci prvega predtekmovanja so Ljubljančani, ki so pripravili krožnik in zgodbo Merlotove račke, z drugim mestom pa so si vstop v finalno tekmovanje zagotovili tudi dijaki novomeške šole, ki so pripravili Šentjernejskega kopuna. Ekipo so sestavljali dijaki: Nejc Markelc, Tilen Utenkar, Katja Lavš in Ines Rupnik, mentorica je Anica Oblak Janko.

Ekipe dijakov in študentov se bodo pomerile v treh predtekmovanjih. Prvo je, kot že zapisano, bilo v Celju, 6. februarja bo v Mariboru in 13. marca v Ljubljani. V finale, ki bo bilo aprila, se uvrstita po dve ekipi in po dve najboljši ekipi med vsemi poraženci predtekmovanj. Tako se bo osem ekip predstavilo z lokalno kulinarično zgodbo, ob koncu pa bo Tuševa zvezdica postala ena od dveh najboljših ekip, ki se bosta pomerili še v pripravi in predstavitvi regijsko obarvane restavracijske sladice, so še navedli v sporočilu za javnost.

‹ nazaj

Galerija (26)

Drugouvrščeni kroznik SSGT Novo mesto
Drugouvrščena ekipa SSGT Grm Novo mesto
Ekipa dijakov SSGT Celje
IRM_3190
IRM_3201
IRM_3228
IRM_3309
IRM_3331
IRM_3342
IRM_3378
IRM_3383
IRM_3408
IRM_3418
IRM_3427
IRM_3434
IRM_3439
IRM_3443
IRM_3487
Ocenjevalna strokovna komisija kuharskega dela
Ocenjevalna strokovna komisija strežnega dela
Omizje tekmovalnih krožnikov
Tomaž Vozelj, predsednik Društva kuharjsev in slaščičarjev Slovenije ter Iztok Leskovar, ravnatelj SSGT Celje
Višja šola Bled
Vsi udeleženci prvega predtekmovanja Tuševe zvezdice
Zmagovalna ekipa SSGT Ljubljana
Zmagovalni krožnik SSGT LJ

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava