namig za premik

Regijski seminar - Gledališka delavnica za igralce z Majo Gal Štromar ''Najboljša šola je neposredna izkušnja…'', Dom kulture

26.1.2019 | 09:00

Sobota, 26. januar 2019

Dom kulture Brežice, Trg Jožeta Toporišiča 3, Brežice

Vljudno vas vabimo k sodelovanju na gledališki delavnici za igralce (tudi za režiserje, mentorje otroških in mladinskih gledaliških skupin) z Majo Gal Štromar, ki bo potekala v soboto, 26. 1. 2019 v Domu kulture Brežice.

TEMA DELAVNICE IN NAMEN

Namen seminarja je hitri pregled tehnik in metod, ki nam pomagajo pri spoznavanju gledaliških osnov: od postavitve in izoblikovanja gledališkega monologa do dialoga in postavitve gledaliških prizorov.

Največji poudarek delavnice bo na harmoniziranju vseh psihofizičnih potencialov igralca: telo, glas, gib, tekst, čustveni naboj. Pristop k delu bazira v glavnem na tehnikah šole Jacquesa Lecoqa, pa tudi ostalih velikanov gledališke igre. Na seminarju-delavnici bomo poskušali izoblikovati gledališki monolog skozi transpozicijo/prenos zunanjih dinamik (predvsem delo z glasbo) in njihove aplikacije na igralca/igralko, (doziranje dinamik, itd.).

Tehnika je zelo učinkovita, saj se na nek način izogiba »suhoparnemu« in konvencionalnemu pristopu pri izoblikovanju gledališkega monologa/lika. S tem se izognemo »zgolj mentalnemu, racionalnemu« delovanju, psihologiziranju, in razširimo polje delovanja na vse nivoje naše prezence. Na tak način odkrivamo nove razsežnosti/nove možnosti, ki so, ne le nujne v delu vsakega gledališčnika, temveč tudi zabavne in presenetljive, saj nam odpirajo nove poglede na neverjetne razsežnosti naših osebnih potencialov. Odličen trening za igralca. Mentorji in režiserji pa lahko pridobljeno znanje in osebno izkušnjo s pridom uporabijo pri delu z otroki ali odraslimi.

POTREBŠČINE

Udeleženci seminarja prinesite s seboj monolog (ki ima vsaj 10 vrstic). Izbira tematike je poljubna (novinarski prispevek, kuharski recept, vremenska napoved, leposlovje, dramski monolog, ne sme pa biti POEZIJA, OTROŠKA PESMICA, DIALOG IZ GLEDALIŠKEGA TEKSTA ALI PRAVLJICA). NUJNO pa je, da ZNATE VSI TEKST NA PAMET. Le tako bomo lahko kratkih 10 ur dela najbolje izkoristili.

Delovna oprema: obleka naj bodo udobne trenirke, telovadni copati ali podobno udobno obuvalo (nikakor ne krila, pete, copati brez gume). S seboj imejte vodo, morda kakšno dodatno majico za preobleko, če bi se med delom spotili. Prav tako je priporočeno, da zjutraj zaužijete zajtrk.

O MENTORICI

Maja Gal Štromar je vsestranska umetnica: igralka, pesnica in pisateljica, prevajalka, gledališki pedagog, režiserka. Sicer diplomirana romanistka, je diplomantka Mednarodne šole za gledališče Jacquesa Lecoqa v Parizu. V gledališču je tako doma kot v tujini odigrala več kot 41 vlog, posnela več kot 30 filmov. Izdala je 13 avtorskih knjig, od tega štiri pesniške zbirke 'Goga 66000', 'Na predpomlad mi reci ti', 'Že češnječas', 'Boginja z zamudo-Dea in ritardo' (pesniška zbirka s CD), šest romanov 'Amigdalino srce', 'Lju.beznica ali Svetloba po dekretu', 'Misli name, ko ti je lepo', 'Potaknjenci', '7kg do sreče'', Ženska drugje (Nominacija za nagrado Kresnik 2017), monodramo 'Alma Ajka', ki je slovensko-arabska izdaja Aleksandrijske Knjižnice ter gledališki vademecuum s pravljico 'Črkolandija' in pravljico 'Dobrodelna pravljica Anina Zvezdica'. Piše gledališka besedila za otroške predstave, radijske igre za odrasle in mladinske igrane igre v več delih. Leta 1991 je prejela Severjevo nagrado za igralske dosežke. Njeno gledališko avtorsko delo »Norci«, politična satira, je v letu 2018 na Linhartovem srečanju prejelo posebno priznanje za sodoben družbeno kritični pristop. Odlomek njenega romana »Misli name, ko ti je lepo« v angleškem jeziku je bil leta 2017 izbran za objavo v zborniku BEF Best European Fiction 2017/ Dalkey Archive Press, zelo odmeven pa je bil tudi prevod v hrvaški jezik založbe Meandar »Misli na mene kad ti je lijepo«. Več informacij na www.majagalstromar.si

URNIK

8.30—8.45 - prihod udeležencev

9.00 —13.00 - delavnica 1. del

13.00—14.00 – čas za kosilo v lastni režiji

14.00—19.00 – delavnica 2. del

ŠOLNINA IN PLAČILO Cena za celotno delavnico znaša 30 EUR (z DDV). Člani kulturnih društev z območja delovanja JSKD OI Brežice imajo 50 % popust. Po prejemu prijavnice vam bomo poslali račun s položnico.

PRIJAVA

Prijavite se na priloženi prijavnici najkasneje do petka, 11. januarja 2019. Prijavnico nam lahko pošljete po elektronski ali navadni pošti. Na delavnico bomo sprejeli maksimalno 12-15 udeležencev, zato pohitite s prijavo.

DODATNE INFORMACIJE

Za vse nadaljnje ali podrobnejše informacije smo na voljo na naši izpostavi in navedenih

kontaktnih naslovih.

VLJUDNO VABLJENI.

S prijaznimi pozdravi,

Lučka Černelič, Simona Rožman Strnad,

organizatorka kulturnega programa koordinatorka območne izpostave

‹ nazaj