Macedoni je novi predsednik Združenja mestnih občin Slovenije

5.2.2019 | 10:10

Gregor Macedoni (Foto: M. Ž. arhiv DL)

Novo mesto - Župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni je bil na 22. seji Skupščine Združenja Mestnih občin Slovenije (ZMOS) izvoljen za novega predsednika ZMOS. Dveletni mandat na čelu združenja, ki zastopa interese enajstih mestnih občin na državni in mednarodni ravni, je začel z 2. februarjem, na mestu predsednika pa je nasledil novogoriškega župana, so sporočili iz novomeške občine.

Ob prevzemu funkcije je župan Macedoni izpostavil dobro sodelovanje vseh enajstih mestnih občin v zadnjih letih, ki je pomemben temelj razvoja Slovenije, saj v njih živi več kot tretjina vseh prebivalcev Slovenije. ZMOS je lani dobil z zakonom potrjen status reprezentativnega združenja in tako nosilca dialoga z vsemi drugimi odločevalci glede prihodnjega razvoja urbanih okolij, so zapisali v sporočilu za javnost.

»V Sloveniji pa na žalost še vedno nimamo opredeljenega drugega nivoja lokalne samouprave – torej regij, kot to določa Ustava Republike Slovenije. Hkrati imamo ustavne opredeljene mestne občine bolj ali manj samo na ravni poimenovanja, še vedno pa ne znamo dodatnih funkcij mestnih občin kot regionalnih središč opredeliti na ravni pristojnosti oz. nalog kot tudi financiranja iz državnega proračuna, ki centralistično zajeme veliko večino davčnih prilivov, od katerih jih le dobro desetino vrne v okolja, kjer se izvajajo storitve, ki v največji meri opredeljujejo kvaliteto življenja državljanov. Vprašanje policentričnega razvoja Slovenije in pomena lokalne samouprave je eno najpomembnejših razvojnih vprašanj prihodnosti Slovenije,« je še povedal Gregor Macedoni.

M. Ž.

Komentarji (4)

5.2.2019 3   (3)   (0)   Ocenidopisniksterena 
A nima dovolj dela na svoji občini?
5.2.2019 1   (1)   (0)   OceniTilent 
Če ostali župani niso delali NIČ, ta dela proti volji svojih meščanov.
5.2.2019 4   (4)   (0)   OceniTrue Truic 
Edini odgovor bi bil" rdeči telovniki" v NM. Ostalo je vse brez veze, za ušesa jih noben ne prime, jasno da se jim lahko tako samo smeje dalje...nič presenetljivega vse skupaj. Tako lahko se 100 let Tilent:) brez večjih zaskrbljenosti...se pa vsekakor strinjam z . zg. napisanim.
6.2.2019 2   (2)   (0)   Ocenimatjaz 
ej Grega, daj nam povej, zakaj se zdaj štemajo kocke in koplje na glavnem trgu ? A je morda kdo kramp pozabu spodaj? A bo za tovrstni poseg potreben kak aneks?

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava