kultura

Želite postati branju prijazna občina?

11.2.2019 | 11:35 | M. Ž.

Lanskoletni prejemniki certifikatov Branju prijazna občina (Foto: Združenje splošnih knjižnic, arhiv DL)

Lanskoletni prejemniki certifikatov Branju prijazna občina (Foto: Združenje splošnih knjižnic, arhiv DL)

Grosuplje - Združenje splošnih knjižnic, Skupnost občin Slovenije in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije so na svojih spletnih straneh objavili javni natečaj, na katerem se bodo slovenske občine lahko že tretjič potegovale za naziv Branju prijazna občina. Doslej je naziv pridobilo že 28 občin, med njimi tudi Brežice, Dolenjske Toplice, Ivančna Gorica in Krško.

Javni natečaj bo odprt med 8. februarjem in 30. oktobrom letos, nazive pa bodo podelili na slovesnem dogodku na Ta veseli dan kulture, 3. decembra. Dobre prakse bodo občine, ki so že pridobile naziv, predstavile 25. marca na Ministrstvu za kulturo RS, kjer bodo zainteresirane občine dobile tudi dodatne informacije za pripravo uspešne prijave na natečaj v letu 2019.

»S projektom Branju prijazna občina želijo splošne knjižnice, ki so že zaradi narave svojega poslanstva najpomembnejši akterji na področju branja, bralne kulture in bralne pismenosti, v sodelovanju s Skupnostjo občin Slovenije in Ministrstvom za kulturo pokazati široko družbeno odgovornost do branja kot vrednote in spodbuditi lokalne skupnosti k izvajanju ukrepov za izboljšanje in razvoj bralne kulture,« so poudarili v sporočilu za javnost.

Glavni cilji projekta so uveljaviti pozitivno javno podobo branja, izboljšati zavest o pomenu branja, spodbujati programe in projekte promocije branja. »Naziv Branju prijazna občina vsako leto nadgradimo z izkušnjami prejšnjega leta in veseli smo, da so občine in knjižnice projekt sprejele zelo naklonjeno. Projekt odkriva mnoge odlične prakse občin in njihovih različnih institucij ter nevladnih organizacij pri spodbujanju bralne kulture in bralne pismenosti. Zaradi tega projekta imajo lokalne skupnosti priložnost raziskati in razmisliti, kaj že počnejo na področju spodbujanja branja in kaj bi še lahko izboljšale. V nekaterih okoljih, kjer so naziv Branju prijazna občina že prejeli, se tako že kažejo dodatni ukrepi za spodbujanje branja. Želimo si, da so občine ponosne na svoj naziv in da tudi po pridobitvi naziva napredujejo. Naš cilj je, da vse občine postanejo branju prijazne,« je ob tem povedala Vesna Horžen, vodja projekta in predsednica Združenja splošnih knjižnic.

Častna ambasadorka letošnjega natečaja Branju prijazna občina je novinarka in pisateljica Mojca Širok, leta 2017, ko so nazive podeljeni prvič, dr. Milan Brglez, takrat predsednik Državnega zbora RS, lani pa Vlasta Nussdorfer, varuhinja človekovih pravic RS.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava