Danes evropski dan enotne številke za klic v sili 112

11.2.2019 | 09:05

Vir: www.sos112.si

Vir: www.sos112.si

Ljubljana - Danes obeležujemo evropski dan enotne številke 112 za klic v sili, ki opozarja na varnost in ravnanje v primeru nesreč. Številko 112 lahko brezplačno pokličemo v vseh evropskih državah že od leta 1991. V najbolj odzivnih državah, med njimi je tudi Slovenija, na 90 odstotkov klicev odgovorijo v desetih sekundah.

Operaterji na telefonski številki 112 posredujejo pomoč zdravnikov, gasilcev, veterinarjev ter gorskih, jamarskih in drugih reševalnih enot. Slovenija je brezplačno številko 112 za klic v sili uvedla leta 1997 kot druga država v Evropi. Po podatkih Evropske komisije je bil v 20 državah članicah čas za vzpostavitev stika z reševalnimi službami krajši od desetih sekund.

Kot navajajo v sporočilu Evropske komisije, je leta 2015 Slovenija kot prva država v EU uvedla sprejem eKlicev na območju cele države za vozila, ki že imajo vgrajene naprave za samodejno ali ročno proženje klicev v sili ob prometnih nesrečah. Ob klicu se vzpostavi povezava prek omrežja operaterja mobilne telefonije s službo za sprejem klicev v sili, kar omogoča boljšo varnost za vse Evropejce, ki potujejo po slovenskih cestah.

V vseh državah Evropske unije lahko klic izvedemo v angleškem jeziku, v Sloveniji pa lahko na območju italijanske in madžarske manjšine kličemo tudi v jeziku manjšine. Operaterji sodelujejo tudi s tujimi veleposlaništvi v Sloveniji, ki po potrebi pomagajo glede jezikovnih zagat prek dežurnih m obilnih številk. Tudi gluhi in naglušni lahko na številko 112 pošljejo kratko sporočilo. Kratka sporočila kot alternativno sredstvo za dostop do storitev v stiski so sicer na voljo v 20 državah članicah.

Regijski centri za obveščanje pri nas delujejo v okviru Uprave RS za zaščito in reševanje, ki pa sodeluje tudi v kampanji Evropske unije EU - varujemo skupaj. Kampanja predstavlja resnične, nevidne junake našega vsakdana, ki na različne načine skrbijo za našo varnost v domačem okolju in po vsej EU. V letu 2018 so v trinajstih regijskih centrih prejeli 499.592 telefonskih klicev na pomoč, so še zapisali v sporočilu.

STA

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava