Odmev mongolske glasbe in plesa

11.2.2019 | 16:00

V semiškem hramu kulture je nastopila zasedba Hinggan Union.

Semič - V dvorani Kulturnega centra Semič je včeraj za zaključek kulturnega konca tedna odmevala tradicionalna mongolska glasba, ki jo na sodoben način interpretira zasedba Hinggan Union. Etno orkester je v Belo krajino prispel iz približno 7000 kilometrov oddaljene severozahodne kitajske avtonomne regije Notranje Mongolije, iz Horqin prerije, in to ravno v času praznovanja vstopa v kitajsko novo leto, leto prašiča. Nastop v Semiču je bil njihov premierni nastop v Sloveniji, so sporočili iz RIC Bela krajina.

»Šestnajst članska zasedba je kot živa enciklopedija mongolske umirajoče umetnosti predstavila tradicionalne plese in pesmi, katerih jedro so meditativno grleno petje, mongolski kostumi in tradicionalni inštrumenti, kot sta topšur in morin kur, katerih zvok spominja na jok divjih konjev. V plesnih gibih ter z mongolsko glasbo in zapeto besedo so izražali gostoljubje, darovanje in praznovanje, pripovedovali zgodbe o Džingiskanu, legendah in bojevnikih ter opevali družino, ljubezen in lepoto narave,« so njihov nastop orisali v sporočilu za javnost.

Orkester je sicer večkratni udeleženec na predstavitvah kitajskih manjšin, številnih glasbenih festivalov in tekmovanj, na katerih je prejel tudi nagrade za najboljšega izvajalca, sodeluje pa tudi z ameriškim Broadwayem.

Kot so še dodali, je bil koncert plod sodelovanja RIC Bela krajina z Ministrstvom za kulturo LR Kitajske v sklopu iniciative 16 + 1 in pobude »En pas in ena pot«, pri katerih gre za prizadevanja vzhodnoevropskih držav in Kitajske za okrepitev odnosov z vzajemnimi koristmi vzdolž nastajajoče novodobne svilene ceste.

Povzela: M. Ž.; Foto: Aleksander Riznič in Barbara Matakovič

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava