kultura

Odmev mongolske glasbe in plesa

11.2.2019 | 16:00 | Povzela: M. Ž.; Foto: Aleksander Riznič in Barbara Matakovič

V semiškem hramu kulture je nastopila zasedba Hinggan Union.

V semiškem hramu kulture je nastopila zasedba Hinggan Union.

Odmev mongolske glasbe in plesa
Odmev mongolske glasbe in plesa

Semič - V dvorani Kulturnega centra Semič je včeraj za zaključek kulturnega konca tedna odmevala tradicionalna mongolska glasba, ki jo na sodoben način interpretira zasedba Hinggan Union. Etno orkester je v Belo krajino prispel iz približno 7000 kilometrov oddaljene severozahodne kitajske avtonomne regije Notranje Mongolije, iz Horqin prerije, in to ravno v času praznovanja vstopa v kitajsko novo leto, leto prašiča. Nastop v Semiču je bil njihov premierni nastop v Sloveniji, so sporočili iz RIC Bela krajina.

»Šestnajst članska zasedba je kot živa enciklopedija mongolske umirajoče umetnosti predstavila tradicionalne plese in pesmi, katerih jedro so meditativno grleno petje, mongolski kostumi in tradicionalni inštrumenti, kot sta topšur in morin kur, katerih zvok spominja na jok divjih konjev. V plesnih gibih ter z mongolsko glasbo in zapeto besedo so izražali gostoljubje, darovanje in praznovanje, pripovedovali zgodbe o Džingiskanu, legendah in bojevnikih ter opevali družino, ljubezen in lepoto narave,« so njihov nastop orisali v sporočilu za javnost.

Orkester je sicer večkratni udeleženec na predstavitvah kitajskih manjšin, številnih glasbenih festivalov in tekmovanj, na katerih je prejel tudi nagrade za najboljšega izvajalca, sodeluje pa tudi z ameriškim Broadwayem.

Kot so še dodali, je bil koncert plod sodelovanja RIC Bela krajina z Ministrstvom za kulturo LR Kitajske v sklopu iniciative 16 + 1 in pobude »En pas in ena pot«, pri katerih gre za prizadevanja vzhodnoevropskih držav in Kitajske za okrepitev odnosov z vzajemnimi koristmi vzdolž nastajajoče novodobne svilene ceste.

‹ nazaj

Galerija (18)

Hinggan Union01
Hinggan Union02
Hinggan Union03
Hinggan Union04
Hinggan Union05
Hinggan Union06
Hinggan Union07
Hinggan Union08
Hinggan Union09
Hinggan Union10
Hinggan Union11
Hinggan Union12
Hinggan Union13
Hinggan Union14
Hinggan Union15
Hinggan Union16
Hinggan Union17
Hinggan Union18

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava