Svet regije in poslanci podpirajo Splošno bolnišnico Brežice

11.2.2019 | 18:00

Župani (z leve) Ladko Petretič, Miran Stanko, Ivan Molan - predsednik Sveta regije Posavje, Srečko Ocvirk, Tomaž Režun in Franjo Debelak (Foto: M. L.)

Poslanca Igor Zorčič in Tomaž Lisec, direktorica brežiške bolnišnice Anica Hribar, vodja občinskega oddelka za družbene dejavnosti, gospodarstvo, kmetijstvo in razvoj Patricia Čular in vodja vodja krške in novomeške območne enote zavoda za zdravstveno zavarovanje Tatjana Mlakar (z leve) (Foto: M. L.)

Na današnji seji so se zavzeli za ureditev že obljubljenih oddelkov v stavbi brežiškega urgentnega centra (na fotografiji). (Foto: M. L.)

Brežice - Svet regije Posavje je na današnji izredni seji zavrnil predvideno strategijo razvoja intenzivne medicine v Sloveniji, in sicer v tistem delu, kjer dokument označuje Splošno bolnišnico Brežice za lokalno in ne za regionalno. Predsednik Sveta regije Posavje brežiški župan Ivan Molan je na seji dejal, da bi uresničitev strategije osiromašilo raven zdravstvenih storitev Splošne bolnišnice Brežice, to pa bi pomenilo tudi siromašenje regije Posavja. Njegovo stališče so soglasno podprli navzoči župani občin Kostanjevica na Krki, Krško, Sevnica, Radeče in Bistrica ob Sotli, Ladko Petretič, Miran Stanko, Srečko Ocvirk, Tomaž Režun in Franjo Debelak.

V Splošni bolnišnici Brežice ugotavljajo, da bi morala njihova ustanova po tej strategiji bolnika, ki potrebuje intenzivno zdravljenje, sprejeti in oskrbeti in ga v štiriindvajsetih urah prepeljati v drugo bolnišnico. Direktorica Splošne bolnišnice Brežice Anica Hribar pravi, da ne vedo, kam bi jih premestili. Oddelki intenzivne terapije ponekod drugod v Sloveniji so občasno prezasedeni in takrat druge bolnišnice prosijo brežiško za premestitev bolnikov v Brežice, je na današnji seji Sveta regije Posavje povedala Hribarjeva. Po njenih besedah bi uresničitev strategije pomenila bistveno slabšo bolnišnično oskrbo pacientov v Brežicah.

Sklepe, s katerimi Posavje zavrača omenjeno strategijo, sta na današnji seji podprla tudi poslanca Tomaž Lisec (SDS) in Igor Zorčič (SMC). Lisec je pri tem izrazil pričakovanje, da bo posavske zahteve glede strategije razvoja intenzivne medicine podprl tudi parlamentarni odbor za zdravstvo na svoji izredni seji v četrtek. Svojo odsotnost z današnje seje Sveta regije Posavje sta opravičila poslanca Matjaž Han (SD) in Dušan Šiško (SNS).

Svet regije Posavje je na predlog Ivana Molana sprejel tudi sklepe, v katerih zahteva med drugim široko javno razpravo o omenjeni strategiji in organiziranju zdravstva. Svet zahteva tudi, naj država zagotovi denar za končanje oddelka intenzivne terapije in rentgenološkega oddelka v stavbi urgentnega centra Brežice.

Splošna bolnišnica Brežice deluje na območju z več kot 60.000 prebivalci. V bolnišnici je 355 zaposlenih, od teh je 60 zdravnikov, med katerimi je 40 specialistov. Tako je brežiška bolnišnica tudi velik zaposlovalec v regiji, poudarja direktorica Anica Hribar.

Na današnji seji je sodelovala tudi Tatjana Mlakar, vodja krške in novomeške območne enote zavoda za zdravstveno zavarovanje. Menila je, da bi morali prevetriti sedanji sistem organiziranja bolnišnic. Pri tem bi morali razporediti dejavnosti med posameznimi bolnišnicami, s čimer bi dali posameznim bolnišnicam več možnosti za razvoj določenih zdravstvenih storitev. S takim ponovnim organiziranjem se strinja tudi direktorica Anica Hribar. "Ne gre za to, da mi nasprotujemo spremembi statusa naše bolnišnice. Želimo le, da se država loti takega spreminjanja premišljeno in sistematično. Če nam dovolijo delati, lahko naša bolnišnica posluje pozitivno," je še rekla Hribarjeva v zvezi s poslovanjem bolnišnice.

M. L.

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava