namig za premik

Predavanje Odgovoren otrok pozna meje (Zdenka Zalokar Divjak), ZPTM, Gubčeva 10 a

12.2.2019 | 18:00

Odgovoren otrok pozna meje

V zadnjem desetletju se je izrazito povečala okupiranost in tudi zasvojenost otrok in mladostnikov od računalnikov in telefonov. Zakaj se otroci tako radi zatekajo v ta svet socialnih omrežij in kje so starševske možnosti, da to preprečimo?

Apatija in dolgčas pri otrocih sta prva pokazatelja, da se otroci ne ukvarjajo s pravimi vsebinami in ne gradijo svoje osebnosti z zdravo samopodobo, ampak iščejo svojo identiteto preko virtuelne resničnosti.

Apatija ima svoj izvor v premajhnih ali napačnih zahtevah, ker se starši zelo prizadevajo, da bi otroke obvarovali vseh neugodnosti in jim preko dela in učenja pozabljajo privzgojiti delovne in učne navade.Dolgčas pa se je razvil iz prevelike skrbi in nudenja številnih izbir. Že v predšolskem obdobju npr. igra ni več glavna dejavnost otroka, ampak otroka in starša, kot da otrok nima svoje domišljije in sposobnosti za ustvarjanje, kasneje v šolskem obdobju, pa starši še enkrat delajo šolo skupaj z otrokom. Gre za nezaupanje v otrokove danosti in nezavedanja, da samo, če je otroku jasno, kaj je njegova odgovornost, bo tudi uporabljal in razvijal svoje danosti.

Otroci nas predvsem gledajo, kaj počnemo, kako se odzivamo na življenjske izzive in ne kaj govorimo. Zato je potrebno graditi starševsko avtoriteto in biti otrokom vzgled. 

Zdenka Zalokar Divjak

red. prof., dr., univ. dipl. psih, spec. logoterapije

Predavanje je brezplačno, vabljeni!

‹ nazaj