novice

Začenja se prvi prijavni rok za vpis v višje šole in fakultete

12.2.2019 | 08:45 | STA

Fotografija je ilustrativna (Foto: Arhiv DL)

Fotografija je ilustrativna (Foto: Arhiv DL)

Ljubljana - Na slovenskih univerzah in višjih strokovnih šolah se danes začenja prvi prijavni rok za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe v študijskem letu 2019/20. Za bodoče študente je na voljo 18.632 mest za redni in izredni študij, za študente višjih šol pa 11.719. Bodoči študenti se lahko prijavijo do 18. marca.

V primerjavi z lanskim razpisom so visokošolski zavodi za prihodnje študijsko leto razpisali 102 vpisni mesti manj. Največ mest je razpisanih na ljubljanski univerzi, kjer je za prvi letnik razpisanih skupaj 9112 vpisnih mest, od tega 8107 za redni in 1005 za izredni študij.

Mariborska univerza je razpisala skupaj 4551 vpisnih mest, od tega 3736 za redni in 815 za izredni študij. Na primorski univerzi bo za prihodnje študijsko leto na voljo skupaj 1558 vpisnih mest, od tega 1133 za redni in 425 mest za izredni študij.

Novogoriška univerza je razpisala 205 vpisnih mest, samostojni visokošolski zavodi pa so razpisali skupaj 986 vpisnih mest, od tega 906 za redni in 80 mest za izredni študij.

Prijavo za vpis na želeni visokošolski zavod morajo kandidati oddati preko elektronske vloge na spletnem portalu eVŠ, s kvalificiranim digitalnim potrdilom ali z uporabniškim imenom in geslom.

Vsak kandidat lahko odda eno prijavo za vpis, na kateri po prednostnem vrstnem redu izbere največ tri študijske programe, v katere se želi vpisati in za katere izpolnjuje oziroma bo do rokov izpolnjeval pogoje za vpis. Pri tem je pomemben vrstni red izbranih študijskih programov, saj bo kandidat uvrščen v prvega, za katerega bo izpolnil vse pogoje. Bodoči študenti naj zato izberejo le tiste študijske programe, ki jih želijo študirati in za katere bodo izpolnjevali pogoje za vpis, sicer se želja ne bo upoštevala, svetujejo na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.

Prosta mesta za vpis v višje strokovno izobraževanje je razpisalo 48 višjih strokovnih šol, in sicer 29 javnih in 19 zasebnih, od tega dve s koncesijo. Za izobraževanje je razpisanih 33 različnih študijskih programov.

Za redne študente je v javnih šolah in šolah s koncesijo razpisanih 4134, za izredne pa 3546 vpisnih mest. Ponudbo vpisnih mest za izredne študente dopolnjujejo zasebne višje strokovne šole, ki razpisujejo še 4039 vpisnih mest.

Informativna dneva bosta tako na višjih strokovnih šolah kot na fakultetah v petek in soboto.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava