posavje

Družinska zmaga na sevniški salamiadi

11.3.2019 | 10:15 | Besedilo in fotografije: B. Blaić

Zmagovalna trojica

Zmagovalna trojica

Deset veličastnih

Deset veličastnih

Družinska zmaga na sevniški salamiadi
Družinska zmaga na sevniški salamiadi

Sevnica - Zmagovalec 58. sevniške salamiade je Janez Peterlin iz Bele Cerkve, ki je lanskemu naslovu zmagovalca finala vseh društvenih salamiad letos dodal še zmago na najprestižnejšem ocenjevanju v Vrtovškovi gostilni v Sevnici.

Janez, ki je za svojo salamo prejel 51,4 točke, domače mesnine izdeluje že celo svoje življenje. »Že oče je bil mesar, tak kmečki mesar, in otroci smo bili poleg že od malih nog. K zmagi je največ pripomogel doma vzrejen prašič, saj je kakovostno meso osnova. Potem je treba narediti pravo zmes, veliko dela in pozornosti pa je potrebnega tudi med zorenjem,« je recept za zmago opisal Peterlin, ki svoje znanje uspešno prenaša tudi na mlajši rod, saj je drugo mesto na salamiadi osvojil njegov sin Matjaž, tretji pa je bil Simon Meglič iz Tržišča.

V ocenjevanju salam rejcev iz občine Sevnica, ki so ga letos organizirali petič, je zmagal Stanko Judež iz Kompolja (49,6), Urban Krnc iz Sevnice je bil drugi, tretji pa je Božo Kragl iz Lončarjevega Dola.

Na salamiadi prijateljev, na kateri so se pomerili salamarji iz prijateljskih društev v tujini, se je najbolje odrezal Tomislav Kapusta iz Sv. Križa na Hrvaškem, drugi je bil Reinhard Prutej iz Pliberka v Avstriji, tretja pa njegova žena Gerti.

Na sevniško salamiado je letos sicer prišlo 130 vzorcev. Kot je povedal predsednik ocenjevalne komisije Dušan Lipej, so bile vse zelo dobre, seveda pa vedno obstaja tudi možnost za napredek. Letos se recimo pozna, da je bila zima precej suha, zaradi česar so bili nekateri izdelki nekoliko presuhi.

‹ nazaj

Galerija (30)

salamiada 01
salamiada 02
salamiada 03
salamiada 04
salamiada 05
salamiada 06
salamiada 07
salamiada 08
salamiada 09
salamiada 10
salamiada 11
salamiada 12
salamiada 13
salamiada 14
salamiada 15
salamiada 16
salamiada 17
salamiada 18
salamiada 19
salamiada 20
salamiada 21
salamiada 22
salamiada 23
salamiada 24
salamiada 25
salamiada 26
salamiada 27
salamiada 28
salamiada 29
salamiada 30

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava